Hlavní obsah

Betlémské světlo dovážejí skauti do Česka již 25 let

V pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha vzplanou v pátek 19. prosince desítky svíček. Kardinál Dominik Duka od skautů symbolicky převezme betlémské světlo. V sobotu pak skautky a skauti plamínek rozvezou vlaky do všech koutů republiky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Příjezd a roznášení betlémského světla má vždy neopakovatelnou až mystickou atmosféru.

Článek

Jak jsme již informovali, před týdnem předali rakouští skauti skautským delegacím z celé Evropy plamen přivezený z Betléma. „Letos je to již čtvrt století, co skauti a skautky roznášejí Betlémské světlo do všech krajů naší republiky. Jsem rád, že šíření tohoto symbolu klidu, přátelství a naděje se stalo již nedílnou součástí předvánočních tradic,“ popisuje smysl akce pro skauty a skautky jejich starosta Josef Výprachtický.

V sobotu 20. 12. budou – letos již po pětadvacáté - betlémské světlo skauti a skautky rozvážet vlaky do všech koutů Česka. Dostane se tak na stovky nádraží a na nesčetná náměstí, do kostelů, městských úřadů, skautských kluboven a dalších míst, kde si jej lidé budou moci od skautů a skautek převzít.

Kromě rozvozu vlakem se bude rozdávat i při řadě regionálních akcí. Místa, na kterých si lidé mohou světlo vyzvednout, seznam vlaků a různých doprovodných akcí či bližší informace, jsou zveřejněny na webových stránkách www.skaut.cz.

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do mnoha zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se světlo dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Betlémské světlo v Praze

V Praze bude v sobotu 20. 12. jezdit historická tramvaj, ve které bude také možné připálit si z lucerničky betlémské světlo a obdržet pamětní kartičku. Dále bude možné si jej v sobotu od 13 hodin odnést ze stánku na Náměstí Míru. V něm bude navíc fungovat „Betlémská pošta“ - zájemci dostanou zdarma pohled, který si budou moci orazit pamětním razítkem betlémského světla a ihned ze stánku odeslat prostřednictvím přepážky České pošty.

Ve spolupráci s Arcibiskupstvím Pražským bude betlémské světlo k vyzvednutí také ve vybraných kostelích v rámci projektu Křesťanské Vánoce. Světlo bude svítit v kostelích u betlémů a bude k dispozici v předem daný čas zájemcům k připálení.

Spojení na koordinátory regionálních akcí vyhledáte na adrese www.betlemskesvetlo.cz.

Místa, odkud je možné si betlémské světlo odnést jsou také k nalezení na Mapy.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční aroma koření provoní advent

Snad žádné období roku není tolik spojené s vůněmi jako doba vánoční. Když ucítíme vanilku, skořici, hřebíček, anýz, přivoláme si sváteční, zklidněnou...

Češi milují Ježíška

Na Ježíška, který je symbolem českých Vánoc a je i světovou raritou, nedá našinec dopustit. Marně se v padesátých letech minulého století snažil Ježíška...

Výběr článků

Načítám