Hlavní obsah

4K televizory zaplavují trh

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novými 4K televizory se před Vánocemi doslova roztrhl pytel. Zatímco loni bylo k mání jen pár modelů, letos jich je už téměř stovka. Ceny jsou navíc daleko příznivější.

Foto: Profimedia.cz

Aktuálně je možné koupit 4K televizor už za méně než 15 tisíc korun.

Článek

Ještě na přelomu loňského a letošního roku se televizory s vysokým rozlišením 4K na tuzemském trhu nabízely za více než 60 000 Kč. Pokud chtěl navíc zákazník ještě větší úhlopříčku, nabídky se šplhaly často i na dvojnásobek této sumy. Příchod nových modelů však ceny srazil hluboko dolů.

Podle Zboží.cz, které provozuje společnost Seznam, je aktuálně možné koupit 4K televizor už za méně než 15 tisíc korun. V cenové relaci do 20 000 Kč je pak možné vybírat z deseti různých modelů. Samozřejmě s množstvím nabízených funkcí a hlavně také velikostí obrazovky cena citelně roste, za ty nejluxusnější modely si prodejci nechají zaplatit klidně i několik miliónů korun.

Hlavním lákadlem 4K televizorů je bezesporu jemný obraz, který nabízejí. Rozlišení 3840 x 2160 obrazových pixelů je přece jen čtyřikrát více než v případě dnes hojně rozšířeného standardu full HD (1920 x 1080 obrazových bodů). V ostatních parametrech se ale 4K televizory od modelů s menším rozlišením neliší.

Nahradí i rekordér

Vhod přijdou chytré funkce, které mohou ušetřit i peníze za nákup další elektroniky. Řada přístrojů je tak vybavena USB konektory pro připojení externích disků. Ty pak slouží pro přehrávání i jako záznamové médium. Lidé díky tomu nemusí investovat do DVD rekordérů.

Samozřejmostí jsou také konektory pro připojení internetových kabelů, případně bezdrátové adaptéry wi-fi. Kromě brouzdání po webu dokáže pak TV nabídnout program, ale i třeba kuchařku. Některé modely dokonce dovolují instalovat další aplikace, a to včetně her.

Stejně jako u klasických televizorů lákají prodejci u modelů se 4K rozlišením také na 3D rozhraní. To sice působí skvěle, ale zatím je na trhu stále málo 3D filmů.

Některé TV sice dokážou převést 2D obraz do 3D, výsledek ale není tak povedený, jako když je skutečně vytvořen prostorově. Než připlatíte za dimenzi navíc, je dobré se rozmyslet, zda ji skutečně využijete.

Samsung UE40HU6900: sází na multimediální funkce

Televizor Samsung UE40HU6900 není na tuzemském trhu žádný nováček, zakoupit jej je možné již několik měsíců. Mezi zákazníky se však stále těší velké popularitě díky poměrně atraktivní ceně. Přece jen nabídka televizorů s rozlišením 3840 x 2160 pixelů a s cenou pod 18 tisíc korun není zas tak široká.

Foto: archív výrobce

Samsung UE40HU6900

Model UE40HU6900, který nabídne úhlopříčku 40 palců (101,1 cm), navíc stejně jako další TV tohoto výrobce sází na propracovaný systém multimediálních funkcí. Kromě možnosti přehrávání videí z USB flash disku a domácí sítě je řeč především o obchodu Samsung Apps.

Prostřednictvím něj je možné do televizoru nahrávat stovky nejrůznějších aplikací, což je citelně více než u celé řady konkurentů. Vedle her jsou k dispozici například také streamovací služby nabízející možnost stahování filmů za poplatek.

Jedinou vadou na kráse je absence DVB-T2 tuneru. To znamená, že přístroj nedokáže přijímat televizní vysílání ve 4K standardu (to se však v současnosti v tuzemsku ani nenabízí). Videa v ultra vysokém rozlišení je tak možné přehrávat pouze z externích zdrojů, například právě ze zmiňovaných flash disků.

  • Klady: množství nabízených aplikací, multimediální funkce
  • Zápory: absence DVB-T2 tuneru
  • Cena: 17 000 Kč

LG 65UB980V: pro náročné uživatele

Především na náročnější uživatele cílí model LG 65UB980V, což je poznat už podle cenovky pohybující se okolo pomyslné hranice 80 000 Kč. Za tuto sumu zájemci získají 4K televizor s rozlišením 3840 x 2160 obrazových bodů a úhlopříčkou 65 palců, tedy 165 cm. LG má v nabídce také model LG 42UB820V s úhlopříčkou 42 palců (106 cm) za 19 999 Kč.

Foto: archív výrobce

LG 65UB980V

Obraz je velmi ostrý a barevné podání působí živým dojmem. Obrazovka standardu IPS navíc obraz jakkoliv nedeformuje, ať se na ni podíváte prakticky z jakéhokoliv úhlu. Stejně tak 5.2kanálový zvukový systém podává velmi slušný výkon.

Kromě přístupu na internet a možnosti přehrávat videa z USB záznamových médií navíc televizor nabízí celou řadu pokročilých funkcí. Díky technologiím Miracast/WiDi je možné přenášet na televizor bezdrátově obraz z notebooků, stolních počítačů, tabletů a dokonce i chytrých telefonů. Samozřejmostí je i možnost instalace aplikací díky operačnímu systému Web OS.

Velkou výhodou je podpora pasivní 3D technologie. U ní potřebuje divák brýle stejně jako v případě aktivního režimu, obraz je však v tomto případě tvořen díky polarizaci. Obraz tedy nebliká jako u aktivních brýlí a tím šetří náš zrak. Jedná se o metodu, která je používána hlavně ve 3D kinech. Dvoje brýle jsou součástí balení.

  • Klady: špičkový obraz, kvalita zvukové reprodukce
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 80 000 Kč

Changhong UHD55C5500IS: láká na elegantní vzhled

Především na atraktivní vzhled sází televizor Changhong UHD55C5500IS, který je vybaven 55palcovou (139 cm) obrazovkou s rozlišením 4K (3840 x 2160 obrazových bodů). Novinka se vyznačuje velice tenkým rámem monitoru, který doplňuje elegantní stříbrný podstavec.

Foto: archív výrobce

Changhong UHD55C5500IS

Stejně jako u drtivé většiny konkurentů nechybí ani možnost instalace aplikací. Vhod jistě přijde také USB port. Díky systému od společnosti Changhong můžou být totiž připojená externí média (pevný disk nebo flashka) použita podobně jako videorekordér k nahrávání vysílání. Vhod může přijít také dětská pojistka nebo hotelový mód.

Oželet případní zájemci musí 3D režim, s dimenzí navíc si televizor neporadí. Stejně jako u modelu Samsung UE40HU6900 také ve výbavě chybí DVB-T2 tuner, který by umožňoval v budoucnu přijímat televizní signál ve 4K standardu. Vystačit si tak majitelé tohoto přístroje budou muset pouze s přehráváním videí v ultra vysokém rozlišení pouze z externích zdrojů.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: nenabízí 3D obraz, absence DVB-T2 tuneru
  • Cena: 24 800 Kč

Philips 40PUS6809: nejnižší cena

Aktuálně nejlevnějším 4K televizorem na trhu je Philips 40PUS6809, jeho cena startuje těsně pod hranicí 15 tisíc korun. Nízké ceny se podařilo dosáhnout především díky použití menší obrazovky, přístroj totiž nabídne úhlopříčku pouze 40 palců (101 cm). Na poměry full HD televizorů je displej velký, v rámci segmentu 4K panelů se však jedná o jeden z nejmenších.

Foto: archív výrobce

Philips 40PUS6809

Díky menší úhlopříčce ale působí obraz neskutečně jemným dojmem, rozlišení je tradičních 3840 x 2160 obrazových bodů. Možnosti příjmu televizního signálu jsou opravdu bohaté, kromě analogového digitálního pozemního tuneru (DVB-T2) jsou k dispozici také standardy DVB-C (kabelový) a DVB-S (satelitní).

Videa je navíc možné sledovat také v trojrozměrném režimu. Použita je zde aktivní 3D technologie, takže se diváci neobejdou bez 3D brýlí. Jeden pár je součástí balení, další je případně nutné dokoupit zvlášť. Samozřejmě nechybí ani chytré funkce a přístup na internet – podporovány jsou služby YouTube, Facebook i Skype.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: menší úhlopříčka nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 14 850 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám