Hlavní obsah

Psi vystresovaní z ohňostrojů často končí v útulcích

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V období Vánoc a silvestra se kvůli hlučným ohňostrojům a rachejtlím zaběhne nejvíce psů v roce. A není divu. Nadměrný hluk vadí i mnohým lidem, natož psům, kteří mají citlivý sluch a slyší oproti člověku o 20 000 hertzů intenzivněji.

Foto: Profimedia.cz

Najít majitele ztraceného mazlíčka není mnohdy jednoduché.

Článek

„V reálu to znamená, že pes nedokáže své ucho uzavřít jako člověk a vnímá i slabý šum na 24 metrů. Jistá výhoda psího pokolení, ale v určitých situacích spíše prokletí,” upozorňuje Zuzana Novotná ze Spokojeného Psa.

Jsou samozřejmě i pejsci flegmatici, kterým hluk z petard a ohňostrojů nevadí. Ale ani ty se nedoporučuje o silvestru pouštět na volno. I klidné psy, kteří se nebojí hluku, mohou vyděsit barevné efekty na obloze. Jejich vjemy nemohou správně rozlišit, zda je ohňostroj přímo u čumáku, nebo kilometry vzdálený. Proto je lepší i klidného psa nechat doma se zataženými závěsy a puštěnou televizí nebo rádiem. Vizuální efekty jsou eliminované a sluchové minimalizované.

Dobrým pomocníkem je i hračka nebo pamlsek. Ale někdy nepomůže ani žádné z těchto opatření, proto je lepší sáhnout po speciálních přípravcích na zklidnění.

Když se pes lekne a uteče

„Lidé často sleví z ostražitosti a pustí psa při venčení na volno, ale stačí jedna nečekaná petarda i mimo silvestr, a vyděšené zvíře utíká. Vlivem stresu navíc pes zvládne překonat i překážky, které za normálního stavu nezdolá – třeba vysoký plot nebo zídku,” popisuje běžnou situaci konce roku Michaela Zemánková z psího útulku Dogpoint.

Najít majitele ztraceného mazlíčka přitom není jednoduché. Lidé tak často činí přes sociální sítě. Odborníci pak radí využívat i chytré aplikace jako např. Zlepšeme Česko, která na jedné straně pomáhá nahlásit ztracené zvíře, na druhé pak odeslat informaci, kde se zaběhnutý pes pohybuje.

„Výhodou chytrých mobilních aplikací je, že si poradí i s GPS souřadnicemi, takže hláška včetně fotografie velmi přesně určí, kde se pes pohybuje. Podnět se odešle zodpovědné osobě, kterou může být starosta obce, zastupitel nebo v případě větších měst krizový manažer. Ten pak pomocí služby mobilního rozhlasu snadno rozešle informaci dál – třeba na všechny pejskaře ve městě, lidi bydlící v konkrétní části obce a podobně. Výrazně se tak zvýší pravděpodobnost nalezení psa nebo jeho majitele,“ vysvětluje Ondřej Švrček, provozovatel Mobilního rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám