Hlavní obsah

Vánoční prohlídky na zámku v Děčíně v duchu tradic rodiny Thunů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Děčíně představí, jak vypadaly svátky v rodině Thunů. Dříve byly svátky především časem dobročinnosti. Ve šlechtických rodinách bylo obvyklé, že se nadělovaly dárky i potřebným. Na děčínském zámku tomu nebylo jinak. Vánoční prohlídky se přenesou do doby, kdy na zámku žila rodina knížete Jaroslava Thuna, jehož manželkou byla kněžna Marie, zvaná Rischl. Vánoční prohlídky mají pouze omezené termíny. Rodinu knížete Jaroslava lze navštívit 27. a 28. prosince.

Foto: archív Zámek Děčín

Hrané vánoční prohlídky

Článek

„Největší zálibou kněžny Marie bylo pletení. Traduje se, že pletla dokonce i za jízdy autem. Právě díky ní a její vášni pro pletací jehlice nebyla dětem zámeckých zaměstnanců nikdy zima na uši, kněžna už od léta pletla a pletla,“ upozorňuje Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín.

„Vánoční prohlídkou se tedy ponese téma pletení, vlny a dárků. Ocitneme se ve chvíli největších příprav štědrovečerní tabule, kdy po zámku pobíhají vnoučata knížete Jaroslava, kněžna se všude zjevuje se svým pletením, služebná Stázička má spoustu práce s přípravou cukroví a pan komorník se stále snaží vyhovět knížeti. A do všeho toho shonu přijde hlavní dárek pro paní kněžnu...,“ dodává Krupičková.

Vánoční prohlídky proběhnou 27. a 28. 12., a to vždy od 14, 15, 16 a 17 hodin. Pro opozdilce a ty, kdo vánoční svátky budou trávit mimo Děčín, zámek nabídne mimořádné prohlídky 5. ledna 2019 ve 14 a 15 hodin.

Pokud se na zámek mezi svátky vypravíte, můžete návštěvu spojit i s výstavou loutek ze soukromé sbírky loutkoherce a sběratele loutek Svatopluka Horvátha. Ten je principálem Sváťova dividla, které s úspěchem uvádí loutkové pohádky i daleko za hranicemi Ústeckého kraje. Kouzelný svět dřevěných herců můžete obdivovat do 24. února 2019 během otevírací doby zámku.

Adventní program

  • So 15. 12. Zámecké pohádkové odpoledne 15:00; barokní sál
  • Loutkovou pohádku Jak kočička s pejskem slavili Vánoce uvádí Sváťovo dividlo z Litoměřic.
  • Neděle 16. 12. Zámecký adventní trh 10:00 – 18:00; hlavní nádvoří
  • Tradiční stánky plné drobných dárků a lákavých dobrot, adventní hudba, speciální vánoční prohlídky, pohádka pro děti, zámecký koláč. Celý den se můžete ladit do vánoční atmosféry. Vstup volný.
  • Neděle 16. 12. Vánoční prohlídky – 14:00, 15:00, 16:00 a 17:00; západní křídlo
  • Zajímá vás, jak trávila Vánoce rodina knížete Jaroslava Thuna? Pak vás zveme na návštěvu! Ocitnete se ve chvíli největších příprav a zmatků. Víc prozrazovat nebudeme… Vstupenky je nutno rezervovat předem.
  • Neděle 16. 12. Květina Milosti 19:00; barokní sál
  • 3. adventní koncert / Benefiční koncert pořádají Andělé bez křídel z. s. Účinkuje Hana Blažíková – zpěv a románská harfa.
  • Sobota 22. 12. Zámecké pohádkové odpoledne 15:00; barokní sál
  • Paní kněžna čte pohádky a příběhy o zimě, o Vánocích a sněhulácích. O přestávce vyrobíme lucerničky, se kterými si na závěr dojdeme do glorietu v Růžové zahradě pro Betlémské světlo.
  • Neděle 23. 12. Guitar Arte Trio 18:00; barokní sál
  • 4. adventní koncert / Spoluúčinkuje sopranistka Zdena Cmuntová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám