Hlavní obsah

Jaké triky zkoušejí počítačoví piráti před Vánocemi

Novinky, mif

Nejdůležitějším obdobím v roce jsou pro kybernetické zločince Vánoce. Před samotnými svátky jde totiž často obezřetnost stranou a lidé jsou schopni se nachytat i na nejrůznější phishingové podvody, kterých by si za jiných okolností všimli.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Scénáře phishingových útoků jsou si velmi podobné. Podvodníci lákají na předvánoční půjčky či na slevy elektroniky a šperků – od uživatelů se snaží vylákat hotovost, stejně jako jejich citlivé údaje, které pak na černém trhu velkou cenu.

Velké oblibě se mezi kyberzločinci těší také slevové kupóny. Na podvodných stránkách se často objevuje možnost bezplatného získání kupónu, pokud se uživatel zaregistruje. Místo skutečné slevy ale lidé v podobných případech pouze riskují zneužití svých osobních údajů.

E-mailová schránka bude smazána

Počítačoví piráti se snaží zaskočit uživatele novým trikem. Internetem se začala šířit podvodná zpráva, ve které kyberzločinci uživatelům vyhrožují, že jejich e-mailová schránka bude smazána. E-mail je psán anglicky, ale distribuován již byl podle informací Novinek také mezi české uživatele.

Na první pohled se může zdát, že tato zpráva byla automaticky vygenerována kancelářským balíkem Microsoft Office. Právě na to ale počítačoví piráti sázejí – že se uživatelé leknou loga amerického softwarového gigantu a na trik jim skočí.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Ve zprávě se totiž píše, že heslo k e-mailovému účtu uživatele bylo kompromitováno. A proto bude celá e-mailová schránka smazána. Jedinou možností, jak tomu zabránit, je údajně ověřit poštovní schránku pomocí přiloženého odkazu.

Jde ale samozřejmě o klasickou phishingovou zprávu, počítačoví piráti totiž doslova loví důvěřivé uživatele na udičku jako ryby. Prostřednictvím podvodného odkazu se z nich snaží vylákat skutečné přihlašovací údaje k jejich e-mailové schránce.

Ty mají totiž na černém trhu doslova cenu zlata. Na e-maily jednotlivých uživatelů jsou totiž velmi často napojeny další internetové služby – například nejrůznější sociál ní sítě, ale v některých případech klidně i bankovní účty.

Trojský kůň změní PIN a zašifruje data

Na chytré telefony s operačním systémem Android cílí trojský kůň zvaný DoubleLocker, před kterým varovala antivirová společnost Eset. Ta upozornila, že tento nezvaný návštěvník dokáže změnit na mobilním zařízení přístupový PIN kód a navíc ještě zašifrovat uložená data. Za jejich zpřístupnění pak požaduje výkupné.

DoubleLocker se tedy na napadeném zařízení chová úplně stejně jako vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware.

„DoubleLocker zneužívá služby Android Accessibility, což je oblíbený trik mezi kybernetickými zločinci.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Ilustrační foto

Jakmile je podvodná aplikace spuštěna, zažádá si o aktivaci služby zpřístupnění, která se v tomto případě vydává za aplikaci Google Play Service,“ přiblížili bezpečnostní experti útok škodlivého kódu.

Problém nastane ve chvíli, kdy uživatel na svém zařízení potvrdí aktivaci této služby. Útočník tak totiž získá administrátorská práva k zařízení, tedy jinými slovy může s napadeným přístrojem dělat na dálku prakticky cokoliv.

Podle bezpečnostních expertů se tento malware šíří především v Evropě a Turecku. Konkrétně byl jeho výskyt zaznamenán v Polsku a Německu, ojediněle pak v Bělorusku a Estonsku. Uživatele v České republice zatím nenapadl.

Bankovní účty pod palbou počítačových pirátů

Počítačoví piráti neustále hledají cesty, jak se dostat na cizí bankovní účty. Tentokrát to zkoušejí přes zasílání zabezpečené zprávy uživatelům. Samozřejmě jde ale o podvod. Před novým typem útoku varovala Česká spořitelna.

Phishingový útok, při kterém počítačoví piráti doslova loví důvěřivé uživatele na udičku jako ryby, cílí právě na klienty spořitelny. Jeho cílem je vylákat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, tedy ke službě Servis 24.

Foto: Česká spořitelna

Podvodné bankovnictví imitující službu Servis24.

„Vy máte nové zprávy on-line. Chcete-li zobrazit svou zabezpečenou zprávu, přihlaste se do služby Internetového bankovnictví,“ tvrdí podvodníci vydávající se za bankéře v e-mailu, který v posledních dnech koluje českým internetem.

Pozornější uživatelé si na první pohled mohou všimnout, že zpráva je psaná s chybami a některá slova jsou dokonce špatně vyskloňovaná. Odkaz v e-mailu navíc nevede na oficiální stránky služby Servis 24, nýbrž na podvodný web, což je patrné z adresního řádku.

Po přihlášení kyberzločinci důvěřivcům tvrdí, že je potřeba aktualizovat kontaktní informace – právě to měla být ona důležitá zpráva. Pokud to důvěřivci skutečně udělají, jsou již jen krůček od vybílení bankovního účtu. Se znalostí telefonního čísla je totiž pro podvodníky hračkou vylákat od lidí potvrzovací SMS zprávu, pomocí které mohou například provádět peněžní transakce. V ohrožení jsou přitom i jedinci, kteří nemají na bankovním účtu příliš mnoho financí. Útočníci mohou touto cestou sjednat bez vědomí majitele klidně i půjčku. A tyto peníze následně vyberou.

Chytré spotřebiče mohou napadnout hackeři

Trouby, lednice, pračky, klimatizace, ale například také inteligentní vysavače – všechna tato zařízení se dnes dají připojit na dálku ke smartphonu. Bezpečnostní společnost Check Point však nyní objevila závažnou zranitelnost v chytrých domácích spotřebičích od LG, které mohou snadno zneužít počítačoví piráti. Spotřebiče jednoduše ovládnou na dálku.

Foto: archív výrobce

Bezpečnostní chybu obsahovala obslužná mobilní aplikace LG SmartThinQ.

Chyba se týká obslužné aplikace LG SmartThinQ, kterou k ovládání svých chytrých spotřebičů používají milióny lidí z různých koutů světa. „Zranitelnost v této mobilní a cloudové aplikaci umožnila výzkumnému týmu společnosti Check Point přihlásit se vzdáleně do cloudové aplikace SmartThinQ, převzít kontrolu nad uživatelským účtem LG a získat kontrolu nad vysavačem a jeho integrovanou videokamerou,“ uvedl Oded Vanunu, ředitel výzkumu produktových zranitelností ve společnosti Check Point.

„Jakmile dojde k převzetí kontroly nad konkrétním účtem LG, jakékoli LG zařízení propojené s daným účtem může být ovládáno útočníky – včetně robotických vysavačů, ledniček, trub, praček, sušiček a klimatizací,“ zdůraznil Vanunu. Zranitelnost HomeHack umožňuje útočníkům například špehovat domácnost uživatelů prostřednictvím videokamery v robotickém vysavači. Útočníci mohou také ovládat jakékoliv zařízení LG SmartThinQ, například vypínat a zapínat myčky na nádobí, pračky atd.

V současnosti je již k dispozici aktualizace, která bezpečnostní chybu aplikace LG SmartThinQ opravuje. V ohrožení jsou nicméně stále uživatelé, kteří používají starší verzi aplikace od LG. Bezpečná je podle zástupců výrobce verze 1.9.20 a novější.

Viry se maskují

Internetem kolují aktuálně desetitisíce nejrůznějších virů. Ty dokážou odposlouchávat uživatele na dálku, monitorovat jeho práci, ale klidně i šikovně obejít ověřovací mechanismy v internetovém bankovnictví.

Takové nezvané návštěvníky bylo možné v počítači ještě před pár lety rozeznat, protože první škodlivé programy byly naprogramovány tak, aby mazaly data, nebo dokonce zablokovaly celý operační systém.

Moderní viry se ale snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a potají otevírají zadní vrátka pro kybernetického útočníka.

Odhalit takové smetí pomáhají programy, z nichž každý se specializuje na něco jiného. Některé si dovedou poradit s trojskými koni či spywarem, další zase detekují takzvané keyloggery (programy zaznamenávající stisk kláves).

Cena takovýchto aplikací se zpravidla pohybuje od 500 do několika tisíc korun. Vedle toho ale existují také bezplatné alternativy, které nejčastěji firmy nabízejí pouze k vyzkoušení a zaplatit chtějí až za pokročilejší verzi. Ale i proto, aby v nich mohly zobrazovat reklamu a tím vydělávat peníze.

Výsledky testů bezplatných a placených aplikací se různí, v některých dokonce zdarma dostupné aplikace vyhrávají nad placenými.

Na PC by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Totéž platí také o firewallech i antispywarech.

Reklama

Výběr článků

Načítám