Hlavní obsah

Čím potěšit o Vánocích kutila? Máme tip pro každého

Novinky, nes

Manželky mužů - kutilů mají při výběru vánočních dárků pro ně hned dvě velké výhody. Jednak neexistuje kutil, který by měl naprosto všechno a nic dalšího pro své hobby nepotřeboval. A za druhé, prakticky každá žena ví naprosto přesně, který nástroj či doplněk jejímu muži chybí. Protože právě kvůli jeho absenci už nějaký čas vázne buď oprava skříňky, nebo výroba poličky, případně natření okenních rámů. V případě, že jste opravdu bez nápadu, přinášíme vám několik tipů, které by se vám mohly hodit.

Foto: Profimedia.cz

Kutila lze zaměstnat a potěšit i v zimních měsících. Víme čím.

Článek

Máte-li doma začínajícího kutila, bude rozhodně potřebovat nějaký druh zavazadla na svou sadu nářadí. A rovnou si řekněme, že malý úhledný kufřík to rozhodně nespasí. I v běžné domácnosti se postupem času sbírka nářadí a nástrojů rozšiřuje, proto je dobré netroškařit a hned na začátku sáhnout po co největším kufru či brašně.

U kufrů je rozhodně potřeba ověřit kvalitu použitých materiálů a provedení. Levné výrobky mají tendenci praskat, zejména v místech pohyblivých částí a spojů. Zrovna tak u tašek je nutné volit výrobky z vysoce odolných materiálů s ohledem na to, že nářadí je nejenom těžké, ale má spoustu ostrých hran a ploch, které by slabší materiál mohly snadno poškodit.

Foto: Stanley

Pro ukládání nářadí se výborně hodí buď vodotěsný box za 879 Kč anebo brašna za 1190 Kč.

Základem výbavy každého kutila je nepochybně vrtací šroubovák. Majitel jej využije nejenom ke kompletování nábytku zakoupeného v rozloženém stavu, ale pro všechny další domácí opravy a úpravy včetně vrtání do zdí.

Kromě kvalitního zpracování vlastního nástroje se vyplatí, jestliže jej výrobce rovnou vybavil i dostatečně pestrou a početnou sadou vybavení, zejména v podobě bitů a akumulátorů.

Praktické je mít akumulátory dva, aby se jeden mohl nabíjet, zatímco s druhým kutil pracuje. Šikovným detailem je pak vybavení nástroje vlastním LED svítidlem, které umožňuje práci v šeru bez nutnosti svítit si jiným externím svítidlem.

Foto: Bosch

Aku vrtací šroubovák Bosch GSR 18-2 Li Plus, ke kterému patří dva akumulátory, nabíječka a 25dílná sada bitů. Jeho cena činí 4990 korun.

Drobnějším dárkem, který ale kutila pod stromečkem určitě také mile překvapí, jsou nástroje spíše už doplňkového charakteru. Může jím být například ráčnový šroubovák s pistolovou rukojetí, kterou majitel ocení zejména při dotahování, nebo naopak při uvolňování „zakousnutých“ šroubů a matic.

Jinou možností je zkusit vybrat laserový dálkoměr. Od určité vzdálenosti je práce s ním rychlejší a rozhodně pohodlnější, než se skládacím metrem nebo pásmem. Navíc udělá radost i všem hračičkům, kteří nejsou vyloženě kutily.

Foto: Stanley

Ráčnový šroubovák s pistolovou rukojetí a 12 bity za 337 Kč a laserový dálkoměr TLM 65 za 1245 Kč.

Dlouhé zimní večery mohou kutilové ovšem trávit nejenom opravami, ale také například natíráním nejrůznějších poliček, skříněk, židliček, zábradlí a dalších předmětů v interiéru, na něž přes léto nevybyl čas. Stačí jim to naznačit dárkem v podobě lazur či barev na dřevo nebo na kov.

Pro povrchy v interiéru lze volit jak tenkovrstvé, tak silnovrstvé lazury a ovšem i barvy pro natírání kovů (v nabídce jsou i barvy použitelné přímo na zkorodované kovy, které tak není třeba zdlouhavě a pracně zbavovat rzi). Nemá-li kutil k dispozici vlastní dílnu, je třeba připravit mu pro práci v interiéru vhodné prostředí - vše v místě práce pečlivě zakrýt a zajistit, že si bude moci během práce pravidelně větrat.

Foto: Archiv značek

Pro práci v interiéru lze použít například silnovrstvé a tenkovrstvé lazury Xyladecor a Luxol za 950 Kč, resp. 340 Kč za 2,5 litrové balení.

Ten, kdo neplánuje doma právě něco natírat, může stále chtít třeba malovat. Máte-li doma alespoň trochu volného místa, vyplatí se pro budoucího malíře zakoupit kromě sady barev (jejich druh je určitě třeba s obdarovávaným probrat) a dalšího náčiní v podobě štětců a špachtlí, eventuálně dalšího materiálu, stojan. Pro začátek to nemusí být nijak sofistikovaný a drahý kus. Zásadní je ovšem, aby byl stabilní a výškově nastavitelný - čím větší rozpětí, tím lépe.

Foto: Hornbach

Malířský stojan z bukového dřeva s výškou 152 cm lze použít jak pro práci v bytě či ateliéru, tak v plenéru. Jeho cena činí 949 korun.

Kutilové, kteří nemají přes zimu mnoho příležitostí, kam by upřeli svou pozornost, by si mohli chtít vyzkoušet nové hobby, například akvaristiku. Pro začátek je možné zkusit vybrat jednoduchý začátečnický akvarijní set, který má zabudované LED osvětlení, je vybaven filtrem eventuálně i ohřívačem vody (samozřejmě s termostatem) a krmítkem.

K takovému kroku je ale přece jen vhodnější přistoupit po rodinné poradě a další kroky určitě konzultovat minimálně s odborníkem, u nějž budete pořizovat rybičky. Když se vše podaří vybrat správně, získá váš kutil nejenom zdroj zábavy při pravidelné péči a vymýšlení nejrůznějších vylepšení, ale celá rodina ocení spoustu hezkých chvil při pozorování rybiček.

Foto: Hornbach

Akvarijní set LEDD 40 o objemu 25 l má rozměry 40 x 25 x 25 cm. Kromě vlastního akvária obsahuje LED osvětlení, vnitřní filtr, ohřívač s termostatem a poklop na krmení. Prodává se za 1690 Kč.

Chcete-li spíše volit dárky do exteriéru, mezi nářadím máte na výběr například kromě obligátních řetězových pil a křovinořezů třeba zahradní nůžky na úpravu živých plotů. Při jejich výběru je dobré se orientovat nejenom podle ceny, ale například i podle toho, jak dlouhou mají řeznou délku (čím větší plot, tím jsou obvykle potřeba delší), zda mají tlumené vibrace a obecně ergonomický design, který uživateli ušetří spoustu zbytečné námahy.

Foto: Stihl

Elektrické zahradní nůžky s motorem o výkonu 600 W a řeznou délkou 60 cm mají nízké vibrace vibrace a ergonomický design. Doporučená cena 5190 Kč.

Spoustu námahy ušetří vašemu kutilovi také robotická sekačka. Je obvykle vhodnější spíš na menší, rovné plochy do velikosti 500 m2. V současné době se prodávají tyto sekačky už za přijatelnější ceny, a podobně jako robotické vysavače samy posekají celou plochu (poznají dokonce, kde už sekaly) a po dokončení práce se samy vrátí do dokovací stanice. Stejně tak, když se spustí déšť.

Foto: Viking

Robotická sekačkaMI 422 se zcela sama postará o trávník až do plochy 500 m2. Trávu zastřihne v nejkratším možném čase, pozná, kde už stříhala a při dešti se sama zajede schovat do dokovací stanice. Cena: 35 690 korun.

Kdo má vše posekáno a pořezáno, může se oddávat relaxaci. K nejoblíbenějším způsobům odpočinku na zahradě patří grilování, tak proč nepotěšit kutila pod stromečkem novým grilem?

Foto: Tenneker

Kotlový gril na dřevěné uhlí Tenneker TC Dark Moon je vyroben ze smaltované oceli. Připravit v něm lze jídlo až pro šest lidí najendou. Vybaven je mj. systémem Easy Start pro jednoduché zapálení uhlí. Prodává se za 2990 korun.

Velké oblibě se už několik let těší tzv. kotlové grily na dřevěné uhlí. Na trhu jich je velké množství, málokterý z nich vyloženě neplní svou funkci. K praktickým detailům ovšem patří například kolečka pro možnost snadné manipulace, odnímatelný popelník, integrovaný teploměr, regulátor přívodu vzduchu anebo dokonce systém pro jednoduché zapálení uhlí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Pánve pro každou příležitost

Blíží se období Vánoc, které je u nás tradičně ve znamení zvýšené aktivity v kuchyni. Adventní čas a zejména pak samotné sváteční dny vybízejí k tomu, aby...

Výběr článků

Načítám