Hlavní obsah

Pravidla etikety na firemním večírku

Novinky, ema

S blížícími se Vánoci mnoho firem pořádá pro zaměstnance firemní večírky. To je ideální příležitost poznat své kolegy i z jiné než pracovní stránky, probrat se svými šéfy úspěchy i pády, ale i pobavit se a zapomenout na pracovní povinnosti.

Foto: Profimedia.cz

I na vánočním večírku platí jistá pravidla etikety.

Článek

Jenomže někdy se i takový nevinně se tvářící vánoční večírek může neřízeně zvrtnout. Někteří jedinci si tak domů odnesou nejen pořádnou ostudu, ale i morální kocovinu. Čeho se na vánočním firemním večírku rozhodně vyvarovat?

Pozor na hamounství

Odbornice na etiketu ze společnosti Sydney School of Protocol Julie Lamberg-Burnetová pro Dailymail řekla, že krocení se u rautových stolů představuje zkoušku inteligenční etikety. Pokud někdo spěchá k baru, aby si hned doplnil talíř jídlem, které je samozřejmě zadarmo, není to úplně jeho nejlepší vizitka.

„Nejlépe funguje střídmost, tedy občasné zakousnutí, sklenka něčeho dobrého a s tím související konverzace s kolegy,“ řekla odbornice na etiketu.

Co se týče držení skleniček, vyhněte se tomu, abyste je objímali celou dlaní, naopak sklenku se šampaňským čí vínem držte za nožičku nebo stopku. Před konzumací alkoholu zaplňte žaludek jídlem, abyste tak snížili riziko rychlého alkoholového opojení. Je také pravděpodobné, že s plným žaludkem toho tolik nevypijete a ráno po akci vás nebudou provázet kocovinové stavy.

Mluvte se všemi

Odbornice na etiketu radí, aby se člověk při tak výjimečné situaci snažil konverzovat pokud možno se všemi.

„Snažte se držet neurčitých otázek a také toho, aby konverzace zbytečně nevázla. Mezi nejběžnější předměty konverzace patří například dotazy ohledně trávení svátků a Nového roku, případně pracovní cíle v novém roce a podobně,“ radí odbornice.

Doporučuje také, aby se lidé nesnažili bavit o sobě, spíše aby se dotazovali na kolegu. Ideální jsou pozitivní témata nesoucí se ve svátečním duchu. Nevhodné je naopak vést konverzaci celou dobu jen o práci.

Neflirtujte

Protože spolu lidé v zaměstnání tráví opravdu hodně času, je možné, že mezi některými panují i určité osobní sympatie. Co se ale rozhodně na vánočně laděnou firemní akci nehodí, je flirt.

„Sociální flirtování je na běžných párty a večírcích zcela přijatelné. Co se pracovní akce týče, je nepřípustné. Je dobré se držet nohama na zemi a nemorálním poznámkám a sexuálním narážkám se vyhnout. V takovém případě je to opravdu velmi nevhodné,“ upozorňuje Burnettová.

Pozor na přehnané kontrolování sociálních sítí

Ačkoliv je v dnešní době běžné, že lidé co chvíli kontrolují telefon, pořizují selfie a brouzdají po internetu, na vánočním večírku je vhodné se takovému chování vyhnout. Nebo jej aspoň minimalizovat.

„Buďte uctiví. Nepořizujte fotky sebe ani svých kolegů. Můžete je tak snadno uvést do rozpaků. Ne všichni jsou rádi, když je někdo fotí. Za žádných okolností ale takové fotografie nepublikujte na sociálních sítích. To je také nepřípustné,“ dodala Burnettová.

Nebojte se elegance

Pokud jde o vánoční večírek, je rozhodně dobré být tím nejlépe oblečeným, a ne být z celého davu kolegů tím, kdo se oblékl nejmíň vhodně.

„Pamatujte na to, že to, jak se obléknete, odráží celou vaši osobnost. Raději se oblečte formálně, luxusně a tak, abyste udělali dobrý dojem. Pokud si nevíte rady, poraďte se s někým, kdo má organizaci večírku na starost. Tak předejdete módnímu faux pas.“

Reklama

Výběr článků

Načítám