Hlavní obsah

Hory bývají na silvestra vyprodané, a tak Češi odjíždějí spíš k moři

Právo, Novinky, Jana Hanušková, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávit silvestra na horách bývá alternativa k zimnímu slunění u moře. Jenže pro koupi zájezdu už může být pozdě a Češi se na zahraniční hory v období konce roku ani nedostanou. Je to způsobeno omezenou kapacitou, kterou hotely mají a kterou naplní domácí klienti. Pro mnohé Čechy je tak alternativou trávit konec roku u moře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma tvrdí, že spíše než o silvestra je zájem o vánoční zájezdy. „Je to možná překvapivé, ale pro naše klienty je atraktivnější trávit období Vánoc a silvestra na pláži u moře. Pokud už Češi volí hory, nejčastěji míří do Itálie, Rakouska a na Slovensko,“ informoval Zíma Novinky. Zároveň dodává, že nejvyhledávanější destinací je v tomto období ovšem Egypt.

Ti, kteří si silvestrovský zájezd stihli zakoupit s předstihem, pak jezdí lyžovat právě na zlomku roku a svůj pobyt nespojují s Vánocemi. „Silvestrovské termíny jsou velmi žádané a momentálně jsou téměř všechny kapacity na závěr roku vyprodané. Obecně se ale nejedná o termín, kdy by do Alp vyráželo nejvíc našich klientů,“ zdůrazňuje tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Potvrzuje také, že více klientů bude letos trávit silvestra v teple u moře, ačkoli rozdíl není tak výrazný a obě varianty jsou preferované obdobně.

Itálie táhne nejvíc

Co se obecně týče zimní sezóny, zde vévodí především Itálie. Lyžařské zájezdy na české hory si u cestovních kanceláří prozatím pořídila jen tři procenta turistů. Při cestování do českých hor totiž hrají velkou roli i sněhové podmínky. Většina lidí stejně jako loni volí Krkonoše. Vyplývá to z údajů agentury Invia, která prodává zájezdy více než 300 cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu.

„Češi letos investují v průměru do své lyžařské dovolené 6456 korun na osobu,“ řekl Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia, s tím, že je to o víc než pět set korun vyšší suma, než kterou byli ochotni dát v loňské sezóně. Stejně jako loni vedou u turistů, kteří si pořizují lyžařské zájezdy u cestovních kanceláří, italské Alpy.

Více než 35 procent osob cestujících za lyžařskými zážitky s cestovní kanceláří poté volí jako cílovou destinaci Rakousko. Podle Tůmy je Rakousko oblíbené zejména kvůli své snadné dostupnosti, průměrná cena zájezdu na osobu je navíc proti italským letoviskům nižší o téměř 2000 korun. Rakousko je také oblíbeným cílem individuálních lyžařů, kteří vyrážejí na kratší pobyty na poslední chvíli.

Anketa

Kde plánujete letos trávit Silvestra?
Doma
74,8 %
U moře
10,6 %
Na horách
7,4 %
Jinde
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 377 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám