Hlavní obsah

Lhát či nelhat dětem o Ježíškovi

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se stane, až dítě zjistí, že dárky nenosí Ježíšek ani Zoubková víla? Není to příliš velký podvod? Je takové lhaní v pořádku? Zeptali jsme se na to rodinné terapeutky a spoluautorky projektu Akademie rodičovství Ivy Kyselé.

Foto: Profimedia.cz

Nejen dětem se líbí rituály a zvyky, protože jim dodávají radost a mají se tak na co těšit.

Článek

Většina dospělých má ráda tajemno, které se rozumem příliš nevysvětlí. Někteří říkají, že se jednoduše děje něco mezi nebem a zemí. A což teprve děti. Ty přibližně do šesti let žijí v „magickém věku“ plném kreativity.

Věří hrdinům z pohádek a ztotožňují se s nimi, věří v Ježíška, Velikonočního zajíčka, Zoubkovou vílu nebo další magické postavičky, které jim nabídneme. Dětem současně s těmito postavami vytváříme příběh, ke kterému se připojí, dokreslí si ho ve svých představách a po nějaký čas ho žijí. Je to součást naší kultury.

Jako rodiče máme naštěstí možnost volby, zda u dětí podpoříme tento magický svět s Ježíškem, nebo budeme dětem odmalička říkat “co je správně”. Za rozhodnutí neseme jako rodič zodpovědnost.

V kolika letech je vhodné dětem říct, že Ježíšek dárky nenosí, ale máma je kupuje na internetu?

„V případě, že vaše dítě přijde ze školky se zaručenou informací ´Maminko, Ježíšek nenosí dárky, ty tam dáváš ty s tatínkem!´ a rychle potřebuje vědět, jak to je, nastal ten správný čas k vysvětlení. Jako čistá a empatická odpověď mi přijde na počátku vhodné se zeptat a vtáhnout do odpovědi i dítě. ´A jak bys to Vašíku chtěl?´ Pokud bude chtít zaručeně vědět, jak to je, vysvětlete mu to, nefabulujte,” radí Iva Kyselá.

Způsob se nabízí přes zvyky a příběhy: vánoční, velikonoční nebo rituál se zoubkem. Můžete povědět, že i vy, když jste byli stejně velcí, jste na Ježíška věřili a užili jste si moc legrace s psaním dopisů nebo hledáním dárků od zajíčka pod keřem. Pokud bude vysvětlení upřímné, na žádost dítěte, není důvod mít pochybnosti, že dětem naše ´milosrdná lež´ ublížila.

Jiná situace nastane, pokud vám syn či dcera řekne, že to vědět nechce, protože si chce dále žít svůj příběh o Ježíškovi. V tom případě jim to dopřejte a neptejte se. Dítě to i tak tuší, ale touha žít pohádku opředenou tajemstvím je ještě silná. Časem samo přijde a doptá se. Bavíme se o dětech mezi 5. - 8. rokem.

Často u sourozenců se to ten mladší dozví od staršího mnohem dříve, než bychom čekali. Opět je důležité si s dítětem popovídat, aby váš vztah neutrpěl. Pokud máte v rodině zdravou a otevřenou komunikaci, tak se dozvíte, jak se cítí, jak tuto zprávu vnímá a máte možnost rozptýlit dětské obavy.

„Osobně jsem se setkala s rodinou, která má již 20 let krásný rodinný rituál s Velikonočním zajíčkem. V lese schová ´babička Zajíček´ dárečky pro děti. Ty je posléze s nadšením hledají, a to úplně všechny - nejmladší šestileté i nejstarší dvaadvacetileté. Ti starší prý dokonce s mnohem větším zapálením. Najednou k životu nepotřebují ani mobil či počítač,” dodává Kyselá.

Lidem se líbí rituály a zvyky, protože jim dodávají radost a mají se na co těšit. Proto dopřejte svým dětem, aby mohly v něco věřit a ponechte jim prostor pro jejich fantazii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám