Bramborový salát

Štědrý večer bez bramborového salátu je téměř nemyslitelný. Přestože pro každého je tradiční salát malinko jiný než pro ostatní, základní ingredience bývají často shodné.

Brambory - Ne každý druh se hodí do salátu a ne z každého druhu salát připravíte. Abyste se vyhnuli rozvaření, případně moučnaté chuti brambor, sáhněte po varném typu A, maximálně B. Varný typ A značí pevnou lojovitou dužinu, která se ani po delší době varu nerozpadá. Takové brambory drží svůj tvar a nejsou moučnaté.

Typ B označuje polopevné brambory, které už se po varu částečně rozsýpají. Zároveň lehce moučnatí. V obchodech se pak můžete setkat přímo s označením salátové. Pokud budete hledat konkrétní odrůdu, jako tradiční salátové jsou známé Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle.

Majonéza - I když poslední dobou řada lidí přechází na méně tučnou jogurtovou verzi, majonéza má v bramborovém salátu stále své místo, protože mu dodává plnou chuť. Dnešní majonézy se od svých předchůdkyň v mnohém liší, některé obsahují řepkový olej bohatý na zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny omega 3 a omega 6.

Navíc v nich nenajdete žádné chemické konzervanty, barviva, aromata ani zahušťovadla. Jsou tedy vhodné i pro bezlepkovou dietu. Skladujete-li hotový salát s majonézou v chladu, tzn. při teplotě okolo 7 °C, vydrží vám s ohledem na majonézu 3 dny. Po této době byste ho již neměli konzumovat.

Míchání - U bramborového salátu chutě vyniknou jen tehdy, když je správně a dostatečně promícháte. Nejprve vše nakrájejte na kostičky. Brambory nechte před loupáním a krájením vychladnout, bude se vám s nimi lépe pracovat. Protože kousky brambor a zeleniny by měly být co do velikosti podobné, můžete ingredience „propasírovat“ přes mřížku. Dosáhnete tak větší symetrie.

Všechny ingredience dejte do velké nádoby – míchejte pečlivě, ale velmi opatrně, abyste složky příliš nerozmačkali. Jeden kuchařský fígl dokonce radí míchat zeleninu zvlášť a teprve poté přimíchávat brambory, protože si tím kostičky zachovají svůj tvar.

Před samotnou konzumací je ideální nechat salát den uležet.

Slavnostní bramborový salát
Slavnostní bramborový salát

FOTO: Philips

Suroviny: 400 g brambor ve slupce (nejlépe rohlíčkových na salát), 400 g oloupané bulvy celeru, 100 ml smetany na šlehání, 50 g vlašských ořechů, 1 červená cibule, řeřicha na ozdobu

Zálivka: 4 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hroznového (nebo moučkového) cukru, sůl

Postup: Celer naplátkujte v salátovači a povařte 5 minut. Brambory povařte ve slupce doměkka a nechte zcela vychladnout. Oloupejte a pokrájejte na plátky.

Smíchejte ingredience na zálivku a opatrně promíchejte s plátky brambor a celerem. Vše uložte nejlépe do vzduchotěsné mísy přes noc do lednice.

Salát rozdělte do misek nebo dejte do jedné velké mísy. Smetanu ušlehejte do krémové (nikoli však tuhé) konzistence a přelijte jí bramborový salát. Posypte sekanou cibulí a ořechy, ozdobte řeřichou.

Štědrovečerní bramborová mísa

FOTO: Spak

Suroviny: 1,5 kg menších brambor, 1 ks červené cibule, sterilovaný hrášek, menší sklenici sterilované papriky, 4 kyselé okurky, 3 vejce uvařené natvrdo, 150 g libovější anglické slaniny (pro děti kvalitní šunky), 1 vařenou mrkev, ¼ vařeného celeru, sůl, drcený pepř, špetku cukru, 2 lžíce nálevu z okurek, 1/2 – 1 skleničku SPAK majonézy

Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka, necháme trochu vychladnout, oloupeme a nakrájíme do mísy. Nakrájenou slaninku dáme na chvilku orestovat na pánev (v případě šunky použijeme lžíci olivového oleje), po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a vše chvíli mícháme, až cibule zesklovatí.

Obsah pánve s výpekem smícháme s nakrájenými bramborami a drceným pepřem. Pak postupně do mísy přidáváme nakrájenou papriku, okurky, vařená vejce, hrášek a vařenou zeleninu.

Vše nakonec opatrně promícháme se SPAK majonézou, osolíme, přisladíme a zakápneme nálevem z okurek. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou. Podáváme se smaženou rybou nebo klasickým řízkem.

Extra odlehčený bramborový salát
Suroviny: 700 g uvařených oloupaných brambor, 1 menší červené jablko, 1 cibule, 2 lžíce cukrového sirupu nebo přírodního cukru, sůl, 150 ml teplé vody, vinný nebo jablečný ocet, 2 lžíce oleje, mletý pepř, pažitka
Postup: Brambory a jablko nakrájené na kostičky promícháme s nasekanou cibulí. Sirup nebo cukr a sůl promícháme ve vodě, ochutíme octem, olejem a pepřem a promícháme s brambory. Salát necháme v chladu odležet, před podáváním ho posypeme pažitkou.
Tradiční bramborový salát
Suroviny: 700 g brambor uvařených ve slupce, 150 g celeru uvařeného v okyselené a osolené vodě, 250 g jablek, 1-2 lžíce konzervovaného křenu, 150-200 g majonézy nebo zakysané smetany, 1-2 citróny, 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř, vařená mrkev na ozdobení
Postup: Oloupané vařené brambory ještě teplé promícháme s nakrájeným celerem, osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Přidáme nakrájená jablka, zbytek citrónové šťávy a petrželku, promícháme. Nakonec zalijeme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a vše promícháme.

Kuba, rybí polévka

„Kromě polévky a ryby bylo obvyklé, že se vařil hrách. Podle tradic měl spojovat rodinu v dobrém i ve zlém. Důležitá byla čočka. Stejně jako například rybí šupina měla symbolizovat hojnost a peníze. K tomu neměl chybět ani staročeský kuba. Tento pokrm z obilovin měl zajistit radost a pohodu,” upozorňuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Houbový kuba
Vánoční kuba

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 3 hrsti sušených hub, 300 g středních krupek, 3 lžíce sádla + na vymazání pekáče, 2 velké cibule - najemno nakrájené, 5 stroužků česneku - prolisovaných, mletý pepř, sůl, 3 lžíce majoránky, 1 lžička mletého kmínu

Postup: Houby na půl hodiny přelijeme vroucí vodou a necháme stát. Vodu slijeme a následně použijeme na vaření krupek, budou mít zajímavější chuť i barvu. Část sádla rozpálíme v hrnci a střední krupky  na něm krátce osmahneme. Přilijeme vodu z hub, osolíme a uvaříme doměkka. Cibuli osmahneme v pánvi na zbytku sádla, přidáme houby, kmín a asi pět minut podusíme. Směs zamícháme k uvařeným krupkám, přidáme česnek, majoránku a pepř. Zapékáme ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut.

Tip šéfkuchaře - 4 čerstvé hříbky tence nakrájejte a na másle usmažte doměkka. Použijte na zdobení jednotlivých porcí při podávání.

Bílá rybí polévka se zeleninou a jikrami

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 500 g rybích hlav, 150 g rybích jiker a mlíčí, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g másla, 30 g hrubé krupice, toustový chléb světlý, sůl, česnek, muškátový květ, bílý pepř, 2,5 l vody, zelenou petrželku

Postup: Rybí hlavy očistíme, zbavíme žaber (jinak vám polévka zhořkne) a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Hlavy vložíme do studené osolené vody, uvaříme a ihned je prudce zchladíme. Rybí vnitřnosti propláchneme vodou a uvaříme v osolené vodě zvlášť a rovněž je prudce zchladíme. Přidáme očištěnou, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, drcený česnek a vše zalijeme vývarem.

Do vařící polévky vsypeme hrubou krupici a uvaříme ji. Před koncem ještě přidáme pokrájené rybí vnitřnosti a maso obrané z rybích hlav. Polévku nakonec dochutíme, dokořeníme muškátovým květem, bílým pepřem a ještě asi 5 minut povaříme. Polévka se podává s chlebovými krutony a posypaná petrželkou.

Tip šéfkuchaře - při kuchání buďte opatrní a neprořízněte pouzdro s jikrami. To v celku opečte na másle a ozdobte jím polévku spolu s petrželkou a krutony.

Hlavní chod

Staročeský recept na Kapra na černo s bramborovými šiškami sypanými opraženou strouhankou

Suroviny pro 10 porcí: 2 kg kapra, 20 dkg mrkve, 20 dkg celeru, 10 dkg petržele, 20 dkg vlašských ořechů, 10 dkg mandlí, 10 dkg lískových ořechů, 10 dkg rozinek, 30 dkg sušených švestek, 20 dkg švestkových povidel, 25 dkg medu, 25 dkg cukru krupice, 3 perníky na strouhání, 2 citrony, 3 dcl červeného vína, 3 dcl černého piva, cibule, máslo, sůl, pepř, nové koření, celý pepř, bobkový list, větvička tymiánu.

Postup: Nejdříve si připravíme omáčku. Na másle orestujeme kořenovou zeleninu, poté přidáme cibuli, nové koření, celý pepř, bobkový list i tymián, orestujeme společně do zlatavé barvy. Poté vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme švestková povidla, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem (rybím). Povaříme asi 30 minut, poté zahustíme strouhaným perníkem. Dochutíme cukrem, solí, citronovou šťávou, medem, černým pivem a červeným vínem. Přepasírujeme.

Zvlášť svaříme sušené švestky, vlašské ořechy, lískové oříšky, rozinky a spařené oloupané mandle. Vše přidáme do hotové omáčky jako vložku. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a rozpuštěným máslem. Vložíme do pekáče a necháme v troubě vyhřáté na 190 stupňů rychle zapéct asi 5 minut. Poté zalijeme hotovou omáčkou a pozvolna dopečeme.


Vánoce

14:03

Značka Lego je již desítky let nedílně spjata se zábavou v podobě kostek a kostiček, které každým rokem propadají další generace dětí....

13:02

Vánoce jsou svátky splněných přání, radosti a dárků. Nezapomeňte ani na své čtyřnohé mazlíčky, kteří vám dělají radost po celý rok...

10:30

Chcete podarovat své nejbližší něčím originálním? Pak jim vyrobte své vlastní šumivé kuličky do koupele. Nejedná se o nic složitého....

6:02

Letošní Vánoce budou pro herce Jiřího Pomeje a jeho ženu náročné. Už téměř měsíc drží herec hladovku, aby „vyhladověl” rakovinu a vyhnul...



Komerční sdělení


Zprávy dne

Bez injekcí mají pacienti rok života, léčba nemoci krve je špatně dostupná

11. 12. V Česku jsou desítky pacientů, kteří trpí závažným onemocněním krvetvorby, tzv. myelodysplastickým syndromem (MDS). Jejich jedinou záchranou je injekce s lékem. Ta může být aplikována ale jen ve specializovaných hematologických centrech.... Celý článek Bez injekcí mají pacienti rok života, léčba nemoci krve je špatně dostupná»

Vybrané články

11. 12. Aktualizováno Na autobusovém nádraží Port Authority Bus Terminal na Manhattanu v New Yorku v pondělí útočil sedmadvacetiletý Akajíd Ullah původem...

11. 12. Pět prezidentských kandidátů se v pondělí odpoledne sešlo v pražském kině Světozor na debatu se studenty. Ostrá výměna názorů se strhla...

11. 12. Dvaačtyřicetiletý programátor Pavel Fantyš, který před více než dvaceti lety zmanipuloval televizní soutěž Bingo tak, aby předem vytipované...