Hlavní obsah

Tradiční štědrovečerní hostina

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidové tradice říkají, že na Vánoce se mělo jíst vše, co se urodilo. Výjimkou pak není ani to, že jídelníček u štědrovečerní tabule měl obsahovat devět chodů. Devítka je totiž vnímána jako šťastné číslo. Nicméně rovněž nutně nesymbolizovala přejídání, jídla totiž měla být sdílená a každý si měl nabrat od každého trochu. Menu připravil držitel titulu Kuchař roku 2013 a šéfkuchař hotelu Selský Dvůr Patrik Bečvář.

Štědrovečerní večeře: Příprava bramborového salátu a kapraVideo: Novinky

 
Článek

Bramborový salát

Štědrý večer bez bramborového salátu je téměř nemyslitelný. Přestože pro každého je tradiční salát malinko jiný než pro ostatní, základní ingredience bývají často shodné.

Brambory - Ne každý druh se hodí do salátu a ne z každého druhu salát připravíte. Abyste se vyhnuli rozvaření, případně moučnaté chuti brambor, sáhněte po varném typu A, maximálně B. Varný typ A značí pevnou lojovitou dužinu, která se ani po delší době varu nerozpadá. Takové brambory drží svůj tvar a nejsou moučnaté.

Typ B označuje polopevné brambory, které už se po varu částečně rozsýpají. Zároveň lehce moučnatí. V obchodech se pak můžete setkat přímo s označením salátové. Pokud budete hledat konkrétní odrůdu, jako tradiční salátové jsou známé Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle.

Majonéza - I když poslední dobou řada lidí přechází na méně tučnou jogurtovou verzi, majonéza má v bramborovém salátu stále své místo, protože mu dodává plnou chuť. Dnešní majonézy se od svých předchůdkyň v mnohém liší, některé obsahují řepkový olej bohatý na zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny omega 3 a omega 6.

Navíc v nich nenajdete žádné chemické konzervanty, barviva, aromata ani zahušťovadla. Jsou tedy vhodné i pro bezlepkovou dietu. Skladujete-li hotový salát s majonézou v chladu, tzn. při teplotě okolo 7 °C, vydrží vám s ohledem na majonézu 3 dny. Po této době byste ho již neměli konzumovat.

Míchání - U bramborového salátu chutě vyniknou jen tehdy, když je správně a dostatečně promícháte. Nejprve vše nakrájejte na kostičky. Brambory nechte před loupáním a krájením vychladnout, bude se vám s nimi lépe pracovat. Protože kousky brambor a zeleniny by měly být co do velikosti podobné, můžete ingredience „propasírovat“ přes mřížku. Dosáhnete tak větší symetrie.

Všechny ingredience dejte do velké nádoby – míchejte pečlivě, ale velmi opatrně, abyste složky příliš nerozmačkali. Jeden kuchařský fígl dokonce radí míchat zeleninu zvlášť a teprve poté přimíchávat brambory, protože si tím kostičky zachovají svůj tvar.

Před samotnou konzumací je ideální nechat salát den uležet.

Slavnostní bramborový salát
Suroviny: 400 g brambor ve slupce (nejlépe rohlíčkových na salát), 400 g oloupané bulvy celeru, 100 ml smetany na šlehání, 50 g vlašských ořechů, 1 červená cibule, řeřicha na ozdobuZálivka: 4 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hroznového (nebo moučkového) cukru, sůl
Postup: Celer naplátkujte v salátovači a povařte 5 minut. Brambory povařte ve slupce doměkka a nechte zcela vychladnout. Oloupejte a pokrájejte na plátky.Smíchejte ingredience na zálivku a opatrně promíchejte s plátky brambor a celerem. Vše uložte nejlépe do vzduchotěsné mísy přes noc do lednice.Salát rozdělte do misek nebo dejte do jedné velké mísy. Smetanu ušlehejte do krémové (nikoli však tuhé) konzistence a přelijte jí bramborový salát. Posypte sekanou cibulí a ořechy, ozdobte řeřichou.
Štědrovečerní bramborová mísa
Suroviny: 1,5 kg menších brambor, 1 ks červené cibule, sterilovaný hrášek, menší sklenici sterilované papriky, 4 kyselé okurky, 3 vejce uvařené natvrdo, 150 g libovější anglické slaniny (pro děti kvalitní šunky), 1 vařenou mrkev, ¼ vařeného celeru, sůl, drcený pepř, špetku cukru, 2 lžíce nálevu z okurek, 1/2 – 1 skleničku SPAK majonézy
Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka, necháme trochu vychladnout, oloupeme a nakrájíme do mísy. Nakrájenou slaninku dáme na chvilku orestovat na pánev (v případě šunky použijeme lžíci olivového oleje), po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a vše chvíli mícháme, až cibule zesklovatí.Obsah pánve s výpekem smícháme s nakrájenými bramborami a drceným pepřem. Pak postupně do mísy přidáváme nakrájenou papriku, okurky, vařená vejce, hrášek a vařenou zeleninu.Vše nakonec opatrně promícháme se SPAK majonézou, osolíme, přisladíme a zakápneme nálevem z okurek. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou. Podáváme se smaženou rybou nebo klasickým řízkem.
Extra odlehčený bramborový salát
Suroviny: 700 g uvařených oloupaných brambor, 1 menší červené jablko, 1 cibule, 2 lžíce cukrového sirupu nebo přírodního cukru, sůl, 150 ml teplé vody, vinný nebo jablečný ocet, 2 lžíce oleje, mletý pepř, pažitka
Postup: Brambory a jablko nakrájené na kostičky promícháme s nasekanou cibulí. Sirup nebo cukr a sůl promícháme ve vodě, ochutíme octem, olejem a pepřem a promícháme s brambory. Salát necháme v chladu odležet, před podáváním ho posypeme pažitkou.
Tradiční bramborový salát
Suroviny: 700 g brambor uvařených ve slupce, 150 g celeru uvařeného v okyselené a osolené vodě, 250 g jablek, 1-2 lžíce konzervovaného křenu, 150-200 g majonézy nebo zakysané smetany, 1-2 citróny, 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř, vařená mrkev na ozdobení
Postup: Oloupané vařené brambory ještě teplé promícháme s nakrájeným celerem, osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Přidáme nakrájená jablka, zbytek citrónové šťávy a petrželku, promícháme. Nakonec zalijeme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a vše promícháme.

Kuba, rybí polévka

„Kromě polévky a ryby bylo obvyklé, že se vařil hrách. Podle tradic měl spojovat rodinu v dobrém i ve zlém. Důležitá byla čočka. Stejně jako například rybí šupina měla symbolizovat hojnost a peníze. K tomu neměl chybět ani staročeský kuba. Tento pokrm z obilovin měl zajistit radost a pohodu,” upozorňuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Houbový kuba
Suroviny: 3 hrsti sušených hub, 300 g středních krupek, 3 lžíce sádla + na vymazání pekáče, 2 velké cibule - najemno nakrájené, 5 stroužků česneku - prolisovaných, mletý pepř, sůl, 3 lžíce majoránky, 1 lžička mletého kmínu
Postup: Houby na půl hodiny přelijeme vroucí vodou a necháme stát. Vodu slijeme a následně použijeme na vaření krupek, budou mít zajímavější chuť i barvu. Část sádla rozpálíme v hrnci a střední krupky  na něm krátce osmahneme. Přilijeme vodu z hub, osolíme a uvaříme doměkka. Cibuli osmahneme v pánvi na zbytku sádla, přidáme houby, kmín a asi pět minut podusíme. Směs zamícháme k uvařeným krupkám, přidáme česnek, majoránku a pepř. Zapékáme ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut.Tip šéfkuchaře - 4 čerstvé hříbky tence nakrájejte a na másle usmažte doměkka. Použijte na zdobení jednotlivých porcí při podávání.
Bílá rybí polévka se zeleninou a jikrami
Suroviny: 500 g rybích hlav, 150 g rybích jiker a mlíčí, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g másla, 30 g hrubé krupice, toustový chléb světlý, sůl, česnek, muškátový květ, bílý pepř, 2,5 l vody, zelenou petrželku
Postup: Rybí hlavy očistíme, zbavíme žaber (jinak vám polévka zhořkne) a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Hlavy vložíme do studené osolené vody, uvaříme a ihned je prudce zchladíme. Rybí vnitřnosti propláchneme vodou a uvaříme v osolené vodě zvlášť a rovněž je prudce zchladíme. Přidáme očištěnou, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, drcený česnek a vše zalijeme vývarem.Do vařící polévky vsypeme hrubou krupici a uvaříme ji. Před koncem ještě přidáme pokrájené rybí vnitřnosti a maso obrané z rybích hlav. Polévku nakonec dochutíme, dokořeníme muškátovým květem, bílým pepřem a ještě asi 5 minut povaříme. Polévka se podává s chlebovými krutony a posypaná petrželkou.Tip šéfkuchaře - při kuchání buďte opatrní a neprořízněte pouzdro s jikrami. To v celku opečte na másle a ozdobte jím polévku spolu s petrželkou a krutony.

Hlavní chod

Staročeský recept na Kapra na černo s bramborovými šiškami sypanými opraženou strouhankou
Suroviny pro 10 porcí: 2 kg kapra, 20 dkg mrkve, 20 dkg celeru, 10 dkg petržele, 20 dkg vlašských ořechů, 10 dkg mandlí, 10 dkg lískových ořechů, 10 dkg rozinek, 30 dkg sušených švestek, 20 dkg švestkových povidel, 25 dkg medu, 25 dkg cukru krupice, 3 perníky na strouhání, 2 citrony, 3 dcl červeného vína, 3 dcl černého piva, cibule, máslo, sůl, pepř, nové koření, celý pepř, bobkový list, větvička tymiánu.
Postup: Nejdříve si připravíme omáčku. Na másle orestujeme kořenovou zeleninu, poté přidáme cibuli, nové koření, celý pepř, bobkový list i tymián, orestujeme společně do zlatavé barvy. Poté vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme švestková povidla, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem (rybím). Povaříme asi 30 minut, poté zahustíme strouhaným perníkem. Dochutíme cukrem, solí, citronovou šťávou, medem, černým pivem a červeným vínem. Přepasírujeme.Zvlášť svaříme sušené švestky, vlašské ořechy, lískové oříšky, rozinky a spařené oloupané mandle. Vše přidáme do hotové omáčky jako vložku. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a rozpuštěným máslem. Vložíme do pekáče a necháme v troubě vyhřáté na 190 stupňů rychle zapéct asi 5 minut. Poté zalijeme hotovou omáčkou a pozvolna dopečeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám