Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů velký předvánoční úklid vůbec nedělá

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční úklid byl vždy strašákem všech hospodyněk. Dnes jejich práci nahrazují profesionálové anebo, jak potvrzuje průzkum společnosti Tesco, lidé uklízejí průběžně a velký úklid u nich není zapotřebí.

Foto: Profimedia.cz

Skoro celý prosinec se nese ve znamení úklidu.

Článek

K velkému úklidu patří mytí oken, praní záclon, čištění koberců nebo leštění nádobí a příborů. Dnešní domácnosti (téměř polovina z nich) to ale často neřeší a takový úklid ponechávají až na jaro. A ti, co stále ještě tyto tradice dodržují, s úklidem začínají už na začátku prosince.

Průzkum ukázal, že lidé, kteří přece jen úklid před Vánocemi řeší, začínají takzvaně gruntovat začátkem prosince a často končí až pár dnů před Štědrým dnem. Skoro celý prosinec se tak nese ve znamení úklidu.

Téměř třetina (31 %) chce mít povinnost v podobě úklidu již za sebou a uklízí již na začátku prosince. Obdobný počet respondentů (35 %) pak v polovině měsíce a zhruba stejný počet si nechává úklid až na poslední chvíli, tedy pár dní před Štědrým dnem (34 %).

Co se investic do vlastního úklidu týká, nejedná se o vysoké částky. Více než polovina lidí (64 %) uvedla, že za čisticí prostředky utratí částku od 100 do 500 korun, 17 % si připlatí, ale vejde se do tisícikoruny.

Třetina mužů vysává

Ačkoli většinu domácností uklízejí zejména ženy, ani muži úplně nezahálejí.

Například až 34 % z nich vezme naprosto běžně do rukou prachovku nebo vysavač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám