Hlavní obsah

Dárky pro počítačové nadšence

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas na nákup vánočních dárků se velmi rychle krátí. I na poslední chvíli se dá ale sehnat spousta zajímavých vychytávek, které udělají radost snad každému počítačovému nadšenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním z nejvděčnějších dárků bude stejně jako každý rok mobil. Chytré telefony s dotykovým displejem a operačním systémem je možné zakoupit už za méně než dva tisíce korun. Dražší přístroje pak nabízejí vyšší výkon i lepší displej.

Prakticky za standard lze dnes považovat dostatečně velkou zabudovanou paměť nebo slot na paměťové karty, který dovolí smartphone používat také jako MP3 přehrávač. Většina přístrojů navíc v dnešní době dokáže pracovat s rychlým 3G internetem nebo se připojit k domácí wi-fi síti.

Najdou se i modely vybavené špičkovými fotoaparáty. Ty pak dokážou nahradit také fotoaparát nebo videokameru. Některé chytré telefony dokonce dokážou natáčet a fotit i pod vodou.

Fotoaparáty a kamery

Právě fotoaparáty a videokamery jistě pod stromkem udělají obdarovaným radost. A dárek to nemusí být vůbec drahý, ty nejlevnější modely se v obou případech dají dnes sehnat již okolo tisícovky.

Co se videokamer týče, samostatnou kategorii pak tvoří přístroje, které jsou určeny k nepřetržitému natáčení za jízdy. Proti standardním modelům jsou často daleko kompaktnější, aby nezacláněly ve výhledu, a navíc mají bohatší příslušenství. Díky tomu je možné je připevnit na čelní sklo automobilu a zároveň i nabíjet z cigaretové zástrčky.

Radost ale udělá i drobnost za pár stokorun. Může jít o flash disk či rychlou paměťovou kartu do fotoaparátu nebo mobilního telefonu. Stejně tak to může být například i wi-fi extender, který dokáže signál stávající wi-fi sítě prodloužit klidně i o několik desítek metrů. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Coolpad Porto: láká líbivým vzhledem

Společnost Coolpad je na tuzemském trhu naprostým nováčkem. Tento čínský výrobce si ale vydobyl jisté renomé a na domácím čínském trhu se zařadil mezi deset nejúspěšnějších firem. Prvotina určená pro Česko se jmenuje Porto a láká především na líbivý vzhled. Kombinace bílé a stříbrné testovanému kousku jednoznačně sluší.

Foto: archív výrobce

Coolpad Porto

Všechny komponenty se navíc podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou 7,9 mm, novinka je tak velmi tenká. Pochválit si novinka zaslouží také za svůj 4,7palcový displej. Ten totiž dokáže zobrazit barvy velmi věrně a obraz se nijak nedeformuje ani při pohledu z jakékoli strany.

Dále je Coolpad Porto vybaven čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 410 a 1 GB operační paměti. Výkon tedy není nijak oslnivý, ale s ohledem na pořizovací cenu je víceméně odpovídající.

  • Klady: líbivý vzhled, barevné podání displeje
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 3500 Kč

Sony MDR-XB450BV: pro náročné posluchače

Zvukové systémy společnosti Sony se velmi často zaměřují na náročnější posluchače, patří k těm nejvyhledávanějším na trhu. To je i případ sluchátek MDR-XB450BV, která se snaží zprostředkovat co možná nejlepší reprodukci nejen na cestách, stejně tak poslouží i počítačovým hráčům.

Konkrétní model je zaměřen na aktivnější reprodukci basů, v náušnících sluchátek se ukrývají malé motorky, které zesilují vnímání basů tím, že fyzicky rozvibrovávají reproduktory sluchátek. Díky tomu je pocit z poslechu hudby nebo hraní her daleko intenzivnější a zážitek realističtější.

Foto: archív výrobce

Sony MDR-XB450BV

Je to velmi podobný zážitek, jako když stojíte u podia v první řadě a hudba se na vás line přímo z reproduktorů. Při hraní her tak můžete cítit intenzitu výbuchu nebo vibrace vašeho závodního speciálu. Frekvenční rozsah je od 5 Hz do 22 kHz.

Výrobce si navíc u sluchátek pohrál i s těmi nejmenšími detaily. Polstrování je velmi pohodlné, díky čemuž hlava nebolí ani po několika hodinách používání. Zároveň je zajištěna poměrně dobrá zvuková izolace okolních ruchů. Kabel sluchátek je navíc vroubkovaný, což snižuje pravděpodobnost zamotání.

  • Klady: kvalita zvukové reprodukce, zabudovaný zesilovač basů
  • Zápory: při maximální hlasitosti je zvuk tak silný, že jej slyší i okolí
  • Cena: 2300 Kč

PowerCube Remote: zásuvka s dálkovým ovládáním

Dárky pro počítačové nadšence nemusí stát několik tisíc korun, vtipné a praktické věci se dají pořídit už za pár stovek. To je i příklad multifunkčního zásuvkového systému PowerCube.

Foto: archív výrobce

PowerCube Remote

V čem je tak unikátní? V první řadě svou konstrukcí. Zapomeňte na dlouhé „jezevčíky“ se čtyřmi a více zásuvkami. Stejný počet zásuvek se u novinky podařilo vtěsnat na kostku o velikosti 7 x 7 cm. Když zásuvky dojdou, jednoduše se připojí další kostka.

V nabídce nechybí ani modely s různými světovými zásuvkami či se zabudovanou USB nabíječkou, prostřednictvím které je možné dobíjet tablety, chytré telefony i některé fotoaparáty. Zajímavě vypadá i verze PowerCube Remote. Ta je vybavena dálkovým ovladačem, pomocí kterého se všechny zásuvky na dálku snadno zapnou nebo vypnou.

  • Klady: stylový vzhled, snadná rozšiřitelnost
  • Zápory: vyšší cena (ve srovnání s obyčejnými prodlužovačkami)
  • Cena: od 360 Kč (verze s ovladačem stojí 730 Kč)

MIO MiVue 518: chytrá kamera do auta

Společnost MIO se proslavila především výrobou satelitních GPS navigací. Uspět se ale tento výrobce snaží také na trhu s automobilovými kamerami, jak dokazuje i model MiVue 518.

Foto: archív výrobce

MIO MiVue 518

Kamera dokáže pořizovat záznam ve Full HD rozlišení, který je následně ukládán na vloženou paměťovou kartu. Prohlížet si ho můžete také na zabudovaném 2,4palcovém monitoru. Problém není pořizovat ani zvukové nahrávky.

Díky zabudovanému G senzoru je kamera schopna automaticky spustit záznam, když se pohne. Pokud se tedy vydáte svým vozem na nějakou cestu, nemusíte zapínat záznam manuálně. Stejně tak se spustí ve chvíli, kdy do zaparkovaného vozu někdo nabourá a auto jakoby poskočí. Platné je vám to ale samozřejmě pouze ve chvíli, kdy se nehoda odehraje před objektivem kamery.

  • Klady: režim automatického nahrávání
  • Zápory: paměťová karta pro záznam není součástí balení
  • Cena: 2500 Kč

Accent TB890: cena hraje prim

Především velmi příznivou cenou se snaží zaujmout nový tablet Accent TB890, který se však směle může měřit s klasickými notebooky. Součástí balení je totiž odnímatelná klávesnice, která obsahuje i zabudovaný touchpad.

Foto: archív výrobce

Accent TB890

Magnetický mechanismus je velmi jednoduchý, a tak na rozdíl od běžných notebooků není možné displej připojený ke klávesnici nijak naklánět. Výkon samozřejmě odpovídá nízké ceně.

V útrobách přístroje se ukrývá čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F taktovaný na frekvenci 1,33 GHz, je podpořen 2 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem. Daný hardware bohatě stačí pro plynulý chod operačního systému Windows 10.

Accent TB890 je však dodáván ještě se staršími osmičkami, přejít na desítky je ale u něj možné zadarmo. Školáci navíc ocení bytelnou konstrukci, která je nejen z plastu, ale také z kovu. Díky ní by měl přístroj zvládnout i méně šetrné zacházení.

  • Klady: poměr cena/výkon, bezdrátová klávesnice je součástí balení
  • Zápory: displej nelze po připojení ke klávesnici polohovat
  • Cena: 5900 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám