Hlavní obsah

Anketa: Jak se vypořádáváte s předvánočním úklidem?

Právo, Markéta Mitrofanovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeptali jsme se známých osobností, jak u nich doma probíhají předvánoční přípravy a jak jsou na tom s předvánočním úklidem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí

Předvánoční úklid mě nikdy „nebral“, s udržováním pořádku zápasíme průběžně a větší úklid záleží zejména na tom, jak má kdo čas a náladu, nikoli na blížícím se svátku.

Baví mě péct s dětmi cukroví, zdobit ho a tvořit vánoční dekorace do bytu. Vánoce trávíme na chalupě, a tak se většina těchto aktivit odehrává tam. Loňské ministerské svátky se naštěstí nijak nelišily od těch, kdy jsem ve funkci nebyla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Petr Dvořák, letecký meteorolog a mluvčí ČHMÚ

Povahou jsem pořádkumilovný, nemám rád binec, takže jestli mě za to někdo nezavře do psychiatrické léčebny, tak i nadále budu mít věci vyrovnané v pravých úhlech, zarovnané hrany, květiny správně natočené, knihy seřazené podle velikosti a tematického zaměření, lůžkoviny vyhlazené, koření ve skleničkách doplněné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Dvořák

Míním to s trochou nadsázky, protože za dokonalé považuji, když prstem něco napíšu po polici do prachu a ono to ještě není čitelné. Datum v kalendáři přitom pro mě nehraje žádnou roli, protože s výjimkou dne výplaty stejně nevím, kolikátého je nebo za kolik dní budou Vánoce.

Zamlada jsem předvánoční čas nesnášel, doma se totiž gruntovalo jak o závod. Asi jsem vyrostl nějak jinak, protože nevím, proč by se mělo uklízet z jiného důvodu, než je údržba domácího životního prostředí. A ta je potřeba kdykoli během roku, nejen na Vánoce, Velikonoce nebo proto, že je nějaké datum. Ale kdoví. Třeba se jednou ožením a ministryně domácího hospodářství bude mít na kalendář jiný názor.

Nora Fridrichová, moderátorka

S vánočním úklidem to rozhodně nepřeháníme. Vzpomínám si, že moje maminka byla schopná před Vánocemi mýt i okna – prý aby k nám Ježíšek trefil! Ale já v této tradici nepokračuji. S úklidem domácnosti nám pomáhá paní a uklízíme průběžně celý rok, tak proč ten stres? Já osobně jsem ráda, když do Štědrého dne stihnu zabalit všechny dárky, případně si vzpomenout, kam jsem je vůbec ukryla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nora Fridrichová

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy

Předvánoční úklid je věc, se kterou se člověk musí vyrovnat, stejně jako s jarním úklidem. Uvědomuji si, že vzhledem k rovnoprávnosti ve 21. století ho nemůžou muži ponechat jen na ženské části rodiny, takže se snažíme zapojit všichni. Protože můj čas je kvůli pracovním povinnostem dost omezený a vánočnímu úklidu se věnuji méně než dříve, soustředím se aspoň na svou pracovnu.

Foto: archív UK

Tomáš Zima

Uklízím papíry, třídím dokumenty, zálohuji soubory a články. A na větší akce, jako je třeba mytí oken, najmeme výpomoc. Stejně si ale myslím – a opravdu to nechápu jako klišé –, že mnohem důležitější než to, jestli někdo u štědrovečerní večeře najde smítko prachu v rohu či šmouhu na okně, je to, že se všichni sejdou v pohodě a v klidu u jednoho stolu, připomenou si, že je dobré se zastavit a popovídat si s těmi, které mají rádi.

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu

Víte, my jsme doma silný tým a táhneme za jeden provaz, protože s manželkou jsem už třiadvacet let, takže s vánočním úklidem se vypořádávám tak, že když Jana chce vytřít, tak jdu stranou, aby to mohla udělat pořádně.

Jinak jí pomáhám s nákupem flašek, ochutnávám… Ale to jsem odbočil od toho úklidu, že? Počkejte, co já vlastně uklízím? No, přinutím děti, aby si uklidily svůj bordel v pokojích.

Foto: Stream.cz

0,9 gramu šunky v šunkové pizze, posteskl si v Pekle na talíři, když odhalil, kolik šunky v ní doopravdy je.

Čisto musí sakra být. A nejenom před Vánocemi. Jinak nám na vánoční úklid moc času nezbývá, protože podnikáme v gastronomii a do poslední chvíle jsme v práci, takže aspoň na Ježíška schovám povalující se špunty od flašek. Uklízení ale nenávidím, takže z více než 90 procent je to na manželce.

Barbara Nesvadbová, spisovatelka

Protože mám doma deset zvířat, tak nemůžu mít nikdy uklizeno, i když se o to pochopitelně soustavně snažím. Celý dům před Vánocemi vyzdobím věnci, které dělám s přáteli, andělíčky, které jsem za celý svůj život dostala, a cukrovím, které peču s dětmi, takže je to u nás strašně přeplácané. Bohužel mezi tím vévodí nějaký ten kočičí chlup nebo psí hračka.

Foto: Petr Horník, Právo

Mám pocit, že okna mají být umytá na jaře, když vyleze sluníčko, a tehdy mívám trochu výčitky svědomí. Začne mě trápit i nepořádek kolem domu a na zahradě, které po zimě vypadají neupraveně a nehezky. Teď, když odjíždím z domova do práce, je tma, a vracím se také za tmy, takže v tomto ročním období mě to nechává v klidu.

Moje maminka sice nebyla pedant na úklid, ale potrpěla si na vánoční přípravy, kdy nás s tatínkem vyslala na hroby a do kostela, zatímco ona vařila, pekla a gruntovala.

Reklama

Související články

Proč muži milují Vánoce víc než ženy

Muži nikdy neprožívají vánoční přípravy natolik hekticky jako ženy. Většinu organizace a příprav totiž ponechávají právě na partnerkách. Sami se pak soustředí...

Výběr článků

Načítám