Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů nakoupí letos vánoční dárky na internetu

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetové obchody letos poprvé porazí obchodní centra v počtu lidí, kteří v nich nakoupí vánoční dárek. Dvě třetiny Čechů totiž letos koupí alespoň jeden dárek v e-shopu, do obchodních center zamíří pro vánoční dárky o tři procenta zákazníků méně než před rokem.

Foto: Profimedia.cz

Nákupy vánočních dárků z pohodlí domova jsou stále oblíbenější.

Článek

Vyplývá to z aktuálního průzkumu GE Money Bank.

Desetiprocentní nárůst nákupů v e-shopech

„Podle našich průzkumů se počet lidí, kteří budou nakupovat vánoční dárky na internetu, znovu mírně zvýší. V porovnání s Vánoci 2012 poskočil počet lidí, kteří nakoupí dárky na internetu, o celých deset procent, zatímco počet nakupujících v obchodních centrech spíše stagnuje,“ komentoval výsledky průzkumu Josef Jehlík z GE Money Bank.

Ani  kamenné obchody či tržiště nepřijdou letos o Vánocích zkrátka. Podle průzkumu se do prodejen velkých řetězců, specializovaných obchodů i na vánoční trhy letos chystá na vánoční nákupy shodně zhruba čtvrtina lidí.

„Zájem o trhy v poslední době roste hlavně díky ženám, které tam za vánočními nákupy vyrážejí stále častěji,” doplnil Jehlík.

Placení kartou stále za hotovostí pokulhává

Co se týče placení za vánoční nákupy, Češi jsou stále poměrně konzervativní. Tři čtvrtiny dotázaných alespoň část dárků zaplatí v hotovosti. Třetina lidí využije k uhrazení dárků také bankovní převod, což upřednostní hlavně ženy.

Každý šestý dotázaný uvedl, že uhradí nákup kartou na internetu. Debetní kartu v obchodě pak hodlá k nákupu dárků použít 45 procent dotázaných, a to především vysokoškoláci, obyvatelé Prahy a dalších velkých měst.

Kreditní kartou zaplatí přibližně 15 procent nakupujících.

Anketa

Kde budete letos nakupovat vánoční dárky?
Pouze v kamenných obchodech
16,3 %
Pouze na internetu
11,9 %
Jak v kamenných obchodech, tak na internetu
71,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 404 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční stromky letos nepodraží

Podobně jako ceny kaprů i ceny vánočních stromků by letos měly zůstat na loňské úrovni. Budou se ale jako obvykle lišit regionálně. Nabídka stromků by měla být...

Výběr článků

Načítám