Hlavní obsah

Vánoce se blíží, ale sníh je v nedohlednu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející čtyři týdny by měly být v Česku teplotně normální. Rtuť v teploměrech by se tak měla během vánočních svátků pohybovat okolo nuly. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který meteorologové zveřejnili v sobotu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Vše zatím nasvědčuje tomu, že o letošních Vánocích se sněhu spíše nedočkáme.

Článek

„Období od 16. prosince 2013 do 12. ledna 2014 očekáváme jako celek na našem území teplotně normální nebo slabě nadnormální. První polovina zmíněného období by měla být teplotně nadnormální, druhá polovina teplotně kolem normálu,“ uvedli meteorologové.

V otázce množství srážek budou nadcházející čtyři týdny spíše podnormální. „A to zejména v první polovině období. Více srážek se očekává až začátkem příštího roku,“ konstatovali meteorologové s tím, že tato předpověď vychází ze statistických odhadů.

Převážně bude zataženo až oblačno

„Na konkrétní předpověď z ČHMÚ pro vánoční svátky je nutné si počkat týden před začátkem Vánoc,“ podotkli meteorologové. Vše ale zatím nasvědčuje tomu, že o letošních Vánocích se sněhu spíše nedočkáme.

V nadcházejícím týdnu totiž meteorologové předpovídají převážně zataženo až oblačno, ojediněle mlhy. Sněhové srážky by se měly objevit až okolo nadcházejícího víkendu, ale spíše na horách. Denní teploty se budou pohybovat převážně nad nulou.

Průměrná teplota v Česku od 16. prosince do 12. ledna v letech 1981 až 2010 byla -1,3 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 43 milimetrů. Průměrné hodnoty jsou pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám