Hlavní obsah

Výhodné dárky pod stromeček lze sehnat z exekucí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí obdarovaní letos od Ježíška dostanou i věci s hodně smutnou minulostí. Byly totiž zabaveny dlužníkům a dány do předvánoční exekuční dražby. Jedná se o vysavače, lednice, fotoaparáty, kamery, kávovary a další elektroniku, dokonce i ojetá auta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nákup dárků na předvánočních exekučních dražbách se stal pro spoustu Čechů výtečným způsobem, jak ušetřit až dvě třetiny odhadní ceny věcí,“ tvrdí ve své zprávě Exekutorský úřad Přerov Tomáše Vrány, jeden z nejaktivnějších v Česku.

Před Vánoci nabízí 900 položek, a to včetně několika škodovek, fordů, a vozů značky VW. Tak třeba digitální fotoaparát v odhadní ceně 1200 korun se bude vyvolávat za čtyři stovky a horské kolo v hodnotě 4500 korun bude k mání od 1500 Kč.

Miliónová směnka k mání za 330 tisíc

Přerovští exekutoři jsou v dražbách nejaktivnější, protože ze všech exekutorských úřadů zabavují nejvíce věcí přímo v domácnostech. Realizují kolem šedesáti tisíc exekucí ročně. Nejsou ale jediní. Zabavené věci draží v podstatě každý ze 150 soudních exekutorů, kteří v republice působí, i když ne v tak masivním měřítku. Vyhlašují je na svých stránkách a na centrální internetové adrese www. portaldrazeb.cz.

Pod stromeček si tak někdo může nadělit dokonce i směnku na jeden milión korun, pod kterou se upsal jistý Milan K. Je splatná již v květnu 2012. Draží ji exekutor Jaroslav Homola z Exekutorského úřadu Brno-město a nejnižší podání za ni činí něco málo přes 330 tisíc korun.

Trutnovští exekutoři zase dávají do předvánoční dražby kuchyňskou linku i s myčkou za nejméně osm tisíc korun.

Jak zachránit věci před dražbou

Do dražeb jde majetek dlužníků zabavený při tzv. mobiliární exekuci. Zachránit jej před dražbou lze jen uhrazením dluhu včetně odměny exekutorů. Jenže se stává, že jsou zabaveny i věci lidí, kteří nic nedluží.

Pokud nic nedlužíte, ale nějaký dlužník u vás bydlí a exekutoři u vás doma udělali nečekanou šťáru bez vaší přítomnosti a zabavili i vaše věci, musíte neprodleně požádat o vyjmutí z exekuce, jinak věci skončí právě v dražbě.

Jestliže neuspějete, musíte se obrátit na soud s vylučovací žalobou, která zablokuje umístění věcí do dražby. Problémem ale je, že náklady na vylučovací žaloby většinou musí hradit na základě rozhodnutí soudů postižený člověk, tedy nikoli věřitel ani exekutor, a to i když jsou mu věci vráceny.

Na vyškrtnutí ze soupisu exekutorem zabavených věcí je jen 30 dní. „Zabaví-li či sepíše exekutor i věc, která dlužníkovi nepatří, pak je tuto skutečnost potřeba jednoznačně prokázat. Návrh musí být podán písemně do sídla příslušného soudního exekučního úřadu. Důležité je předložit nezvratné důkazy, že věci patří někomu jinému,“ uvedl právník Rostislav Kovář ze specializovaného portálu Poradnaveritele.cz

Účtenka většinou nestačí

S důkazy, že věci jsou vaše, a ne spolubydlícího dlužníka, ale může být problém. Účtenka sama o sobě většinou nestačí.

„Na dokladu o nabytí musí být uvedeno jméno odběratele, jak tomu bývá u faktur. Dokázat vlastnictví věci lze i rozhodnutím o dědictví, o vypořádání společného jmění manželů nebo řádně sepsanou kupní smlouvou. Exekutor do patnácti dnů od doručení dokumentů rozhodne, jestli návrh přijme, nebo odmítne. Jestliže věci ze soupisu nevyškrtne, je třeba co nejdříve podat vylučovací žalobu k soudu,“ radí Kovář.

Vylučovací žalobu je nutné podat neprodleně a formálně i věcně správně. „Častou chybou laiků bývá, že žalobu podávají proti exekutorovi místo proti oprávněnému, a soud ji pak zamítne. Důležité je také vědět, že vylučovací žalobu je oprávněn podat jen vlastník či spoluvlastník zabavených věcí. Nemůže ji tedy podat ten, kdo měl věc vypůjčenu nebo ji třeba užíval na základě nájemní smlouvy,“ zdůraznil Kovář.

Anketa

Vadil by vám dárek pocházející z exekuce?
Ano
69,8 %
Ne
30,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21758 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám