Hlavní obsah

Nejvíc vánočních dárků dostanou v některých rodinách psi a kočky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíc vánočních dárků dostávají v některých rodinách psi a kočky. Podle veterináře Leoše Železného po právu - psi vnášejí rodinnou pohodu a hřejivý pocit, že nás má někdo rád. Stmelují všechny členy rodiny. Kočky jsou zase krásné, mazlivé a důstojné společnice, jejich hlazení má léčivé účinky, snižuje stres a napětí a dodává lidem optimismus.

Foto: Profimedia.cz

Pejsci stmelují celou rodinu.

Článek

"Výběr vánočních dárků pro domácí mazlíčky je na rozdíl od lidí jednoduchý - ocení váš čas, péči a pozornost," řekl Železný.

Psi i kočky podle něj vnímají atmosféru vánočních příprav, cítí vůni cukroví, ryb nebo čokolády na vánočním stromku. Snaží se pomáhat, zapojit do ochutnávání. Před takovou pomocí ale Železný varoval. Lidské cukrovinky zvířatům škodí. Nebezpečná je hlavně čokoláda, protože obsahuje teobromin a kofein. Nebezpečím jsou čokoládové figurky na stromečku - pro mnohé psy a kočky fungují jako samoobsluha.

Foto: Profimedia.cz

Velkým rizikem je i pozření staniolu a obalů od cukrovinek. Pro kočky jsou nebezpečné také uzeniny. "Když mají kočka a pes atraktivní pochoutku ve své misce, nezkazí si žaludek cukrovím uloupeným z obtěžkaných stolů nebo kolekcí ze stromečku," doporučil Železný.

Veterinářka Hana Žertová připomněla rizika spojená s ohňostroji a dělbuchy. Zvířata mají sluch citlivější než lidé a velký hluk jim ho může natrvalo poškodit. Může se také stát, že se pak bojí každého hluku.

"Jsou psi, kteří se po takovém zážitku bojí celou zimu jít ven vyčurat, protože očekávají, že někde budou rachejtle," připomněla zkušenosti ze své ordinace. Pro období hlučných oslav na konci roku proto radí veterinářka odjet se zvířetem někam, kde hluk nebude. Není-li to možné, může veterinář poradit vhodný přípravek na uklidnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi začali více jíst sladkovodní ryby

Češi začali mít v oblibě sladkovodní ryby. Jejich spotřeba u nás stoupla v roce 2010 na 1,415 kg na osobu. Za poslední dva roky jejich konzumace v českých...

Lesníci brání stromky proti krádežím

Lesníci mají v předvánočním čase pohotovost. Snaží se různými způsoby zabránit krádežím stromků z lesů a školek. Stromky více hlídají, ořezávají, nebo stříkají...

Výběr článků

Načítám