Hlavní obsah

Za vánoční atmosférou do Drážďan, Kolína, Vídně a Londýna

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky začínají pulzovat v menších i větších městech. Pokud se vám podaří vyšetřit alespoň jeden den, vydejte se na krátký výlet na zahraniční vánoční trhy. Pro adventní atmosféru si můžete zajet do nedalekých Drážďan, Vídně, Bonnu a dalších evropských měst.

Článek

Německé adventní trhy patří k vyhlášeným. Jeden z nejkrásnějších leží téměř na dosah ruky – v Drážďanech. Celé město se před Vánoci promění v jednu zářící, vonící pohádku; trhy jsou například na slavné nákupní ulici Prager Strasse, u kostela Frauenkirche nebo na náměstí Neumarkt.

Centrem vánočních trhů je ovšem Striezelmarkt čili „Štólový trh“, který se nachází na náměstí Altmarkt. Od vlakového nádraží se sem dostanete za 20 minut chůze po Prager Strasse. Historie zdejších trhů sahá až do roku 1434, čímž se řadí k nejstarším německým trhům, které se zachovaly až do současnosti. Dnes tu v předvánočním čase najdete na 240 krásně ozdobených stánků a v nich široký sortiment tradičních rukodělných výrobků od svíček přes dřevěné hračky a modrotisky až po vánoční ozdoby. Samozřejmě nechybí ani stánky s všemožnými dobrotami k jídlu a pití.

Během každého předvánočního víkendu se návštěvníci mohou těšit na různé akce a festivaly. Třetí adventní víkend patří vánočním pyramidám a koledám. Mimochodem, zdejší šestistupňová pyramida, která vévodí Striezelmarktu, je vyrobena ze dřeva pocházejícího z Krušných hor a se svou výškou 14,62 metru je vůbec největší svého druhu na světě. Poslední adventní víkend dojde ke slavnostnímu dekorování vánočního stromu, tato akce je tradičně spjata s charitou.

Advent si v Drážďanech užijí i děti

Drážďanské trhy vycházejí co nejvíce vstříc i těm nejmenším. Ve Švestkáčkově chaloupce a v pekárničce si děti mohou vyzkoušet různá řemesla – například hnětení těsta na štólu či vykrajování cukroví. Pokud budete chtít, aby vám děti někdo na chvíli pohlídal, navštivte na Striezelmarktu tzv. Wichtelhaus (čili „Dům skřítků“), kde se postarají o vaše ratolesti - které by ale měly mít alespoň základy německého jazyka.

Vlak vás pohodlně dopraví z Prahy do centra Drážďan za dvě hodiny a 15 minut. Z nádraží je to na slavný Striezelmarkt, kde se před Vánoci odehrává hlavní dění, asi 20 minut chůze po Prager Strasse, která je rájem nákupních nadšenců. Pokud pojedete do Drážďan vlakem, doporučujeme koupi výhodné jízdenky SporoTiket Evropa. Jízdenku si objednáte pohodlně v eShopu Českých drah a sami si ji vytisknete, takže se před cestou nemusíte zdržovat  u pokladny. Zpáteční jízdenku SporoTiket Evropa mezi Prahou a Drážďany pořídíte už od 22 €. [celá zpráva]

Radnice ve Vídni se promění v Ježíškovu dílnu

Mezi nejznámější evropské trhy patří vídeňský trh na Radničním náměstí. Jeho tradice sahá už do roku 1924. Okna radnice se v předvánočním čase proměňují v adventní kalendář. Nechybí ani gigantický vánoční strom, který Vídni věnuje každý rok jiná spolková země.

Pro děti zde každý rok otevírají „Ježíškovu dílnu“ uvnitř radnice, kde si malí návštěvníci mohou upéct cukroví nebo vyrobit malé dárečky. Mezi tradiční artefakty patří tzv. Strom srdcí (nebo též srdíčkový strom)¸ pod nímž se setkávají zamilovaní z různých koutů světa. Poznáte ho snadno – je vyzdoben mnoha červenými srdci zavěšenými v koruně. Zajímavostí je rovněž zdejší „nebeská pošta“, která patří k vyhledávaným atrakcím. Po osmé hodině se tu navíc konají živé koncerty.

Vánoční trh na náměstí Marie Terezie se zaměřuje na tradiční řemeslné výrobky a originální dárky. Hudební program zajišťuje dechovka, trubači, ale také sbory zpívající gospel. Pokud budete chtít vidět ohnivou show, jděte se podívat na řemeslnický trh u kostela Karlskirche, kde se koná každou neděli od sedmi hodin večer. Bujarejší vánoční trh najdete u obřího ruského kola v Prátru, který bude končit až 8. ledna.

Cesta do Vídně z Prahy nebo Ostravy stojí vlakem 19 euro, pokud pojedete z Brna, zaplatíte o 10 euro méně. Cesta z Brna do rakouské metropole trvá zhruba dvě hodiny, z Ostravy pak o hodinu a půl déle.

Vánoční říše divů v Trevíru a okolí

Vánoční trhy v Trevíru okouzlí návštěvníky především svou komorní až rodinnou atmosférou a půvabem historických Vánoc. Každý rok znovu a znovu katedrála a hlavní náměstí v Trevíru utváří kouzelné pozadí tradičním malebným vánočním trhům. Letos od 21. listopadu do 22. prosince nabídne 95 ozdobených dřevěných stánků svůdné aroma koření, bílého i červeného vína, cukroví a dalších tradičních pochutin.

Všechny produkty prodávají pouze místní dodavatelé. Stánky budou lákat především na velký výběr vánočních ozdob, dřevěných hraček, svíček, ručně foukaných skleněných výrobků a keramiky. Nebudou chybět ani klasické kulinářské pochoutky spolu s místními svařenými víny a samozřejmě i tradiční německé klobásy, bramboráčky, perníčky a vánoční pečivo.

Na trevírských vánočních trzích je pro návštěvníky také každoročně připravený pavilon, odkud se nesou příjemné vánoční melodie a je tam možné navštívit koncert sboru nebo divadelní představení loutkových divadel.

Speciální adventní akce v Traben-Trarbachu

V Traben -Trarbachu se od 3. prosince 2011 do 8. ledna 2012 poprvé koná vánoční událost  - Moselský podzemní vánoční trh. Každý víkend se návštěvníkům otevřou mystické vinné sklípky tzv. Vinotropolis – síť historických vinných sklípků v podzemí Traben - Trarbachu. Jedná se o první a jediný podzemní vánoční trh na téma: víno - požitek - kultura.

V útulných břidlicových a pískovcových sklepích, které částečně pocházejí z 16.  století, se pořádají různé tématické programy – sklep věnující se svařenému bílému vínu, čtecí či dětský sklep vždy od 11 do 21 hodin.

Vyvrcholením vánočních trhů budou podvodní degustace vína v Moselských lázních 11. a 18. prosince. Na návštěvníky čeká degustace pod termální vodou. Šest potápěčů má možnost posadit se na židli ke stolu a v průběhu dvou hodin ochutnat pod vodou až pět různých vín.

Kolín nad Rýnem

Voňavé stánky, betlémy, divadelní představení a koncerty probíhají v Kolíně nad Rýnem až do 23. prosince. Největší trh, nad kterým se tyčí proslulá kolínská katedrála, se rozkládá ve více než 160 dřevěných pavilónech. Vonět tam bude nepřeberné množství vánočního cukroví. Otevřeno je denně od 11 do 21 hodin. Pro děti je připraven rustikální vánoční trh.

Podle staré legendy je toto místo domovem „Heinzelmännchen“ – skřítků, kteří jsou obzvláště šikovnými řemeslníky. Proto tady lze nalézt převážně stánky s řemeslnými výrobky a ukázkami tradičních výrobních postupů.

Nejstarší kolínský vánoční trh vyrostl na Neumarktu, což je proslulá nákupní zóna v centru města. Stánky vypadají jako zasněžené domečky. Otevřeno mají od neděle do čtvrtka od 11 do 21 hodin, v pátek a sobotu od 11 do 22 hodin.

Bonn

Do 23. prosince zdobí centrum Bonnu - Münsterplatz a přilehlé ulice - vánoční stánky s originálními dárky. Měli byste zde ochutnat svařené víno (Glühwein), které podávají v keramických hrncích. Vyzkoušejte také pečené kaštany a rýnskou specialitu - bylinkovou klobásku Currywurst, která je k dostání za cca 2,5 eura. Výborné jsou také místní koláče Fach. Pokud dáváte přednost letadlu před autem, létá každý den z Prahy do Kolína nad Rýnem/Bonnu nízkonákladová společnost Germanwings.

Cáchy

Vánoční trhy v Cáchách patří mezi jedny z největších a nejkrásnějších. Až do 23. prosince se sem sjíždějí kromě Němců, také hlavně Francouzi, Belgičani a Nizozemci. Kromě krásného kamenného centra lákají na tradiční perníčky Printen, pečených podle původní receptury a zdobené ořechy s čokoládou. Jsou bílé, žíhané, pečou se po jednotlivých kouscích i velkých plátech. V každém obchodě leží na tácku kousky na ochutnání.

Název „Printen“ je odvozený od anglického „to print“ – tisknout. V dávných časech se k výrobě perníčků používaly dřevěné formy, kterými se do pečiva vytlačoval jejich charakteristický tvar. Recept na jejich pečení je tajný a místní pekaři jej střeží jako oko v hlavě.

Koblenez

V historickém Sterém Městě Koblenzu se každý rok otevírá největší vánoční trh v regionu Porýní  - Falc. Až do 22. prosince zde mají na 130 svátečně ozdobených dřevěných stánků s cukrovím i tradičními řemeslnickými výrobky. Děti potěší jesličky s figurínami v životní velikosti, během odpoledne se zde zjevuje i Santa Claus a rozdává drobné dárečky. Děti si také mohou vyzkoušet pečení vánočního cukroví v dětské pekárně.

Düsseldorf

Sníh stále nepřichází a tak si zimu v Düsseldorfu nahradí 450 m² velkým kluzištěm na Gustaf-Gründgens-Platzu. Vánoční trhy vytvořilo na 250 stánků na několika místech na Starém Městě, otevřené budou až do 23. prosince v neděli až pátek mezi 11 až 20 hodinou. V pátek a v sobotu večer o hodinu déle. Za kováři, svíčkaři a uměleckými sklenáři, kteří budou předvádět své umění, zajděte na Marktplatz. Na Heinrich-Heine-Platzu se můžete kochat Andělským trhem, který je ve stylu art nouveau. Velmi rušný bude Schadowplatz, kde se děti mohou svést na kolotočích nebo se podívat na divadlo s obřími loutkami.

Na vánoční nákupy do Londýna

Vánoce klepou na dveře, a pokud ještě chcete stihnout nákupy v Londýně, dá se to letecky zvládnout i za jeden den. Rájem na zemi pro všechny milovníky nákupů je Oxford Street a na ni navazující Regents Street - ulice s největší koncentrací obchodů v Londýně a možná i v Evropě. Široké spektrum obchodů uspokojí všechny - najdete tam levný Prime Market i Top shop, ale i značkové obchody Esprit

Za vidění rozhodně stojí Dysney Store na Oxford street nebo obrovský Apple Store na Regents street. Na konci Regents Street, na slavném Piccadilly Circus najdete obrovský obchod se sportovním zbožím Lillywhites.

Pro potěchu oka se můžete zajít podívat do největšího a nejstaršího domu ve Velké Británii - Harrods na ulici Brompton Road. Během vánočního období se pyšní nádhernou výzdobou, 330 oddělení nabízí snad vše, na co si vzpomenete. Nákupní dům nepatří zrovna k nejlevnějším, mj. zde prodávají i zlaté cihly, představuje spíše turistickou atrakci. Navštívit Harrods je tak trochu událostí. Od roku 1989 zde platí přísný dress code. Z obchodu bude vykázán každý, kdo nebude vhodně oblečen. To se týká především milovníků roztrhaných džínů, vyzývavého oblečení, maskáčů či extravagantních účesů.

Londýnské trhy

Originální kousky najdete na tržnici Covent Garden v ulici Long Acre, podél které v přilehlých uličkách najdete malé a příjemné butiky se spoustou módy nejrůznějšího druhu. Na výběr je móda formální, běžná, ale také úplně divoká. Kromě nejrůznějších stylů dostanete na výběr také z několika cenových relací. Luxusní místa totiž pravidelně střídají cenově dostupné obchůdky. Od nákupů si trochu odpočinete ve staré tržnici na náměstí Covent Garden, i když ne moc. I zde se nachází řada krámků s velmi originálním zbožím, především bytovými doplňky a uměním. Především se zde však dobře najíte a napijete. Místní hospůdky, restaurace, kavárny a cukrárny k tomu přímo vybízejí.

Multikulturní obrovská tržnice Camden Town, je pro některé nejúžasnějším místem v Londýně. Vznikla na místě bývalých stájí a dnes se tu prodává vše, na co si vzpomenete. Naleznete zde obří starožitnictví s obrazy, nábytkem, dobovými kostýmy a klobouky, knihami či šperky. Mnoho samostatných obchůdků nabízí nejrůznější oděvy. Luxusní butiky prodávají drahé originální svršky, nebo alternativní módu stylu gothic, cyber či jiné podivnosti. Určitě nezapomeňte navštívit například dvoupatrový butik Cyberdog, kde vám k nákupu bude hrát za obřím mixážním pultem dýdžej. Zde si vyberete z řady slušivých neonových oblečků z PVC a kůže. Sice jsou dražší, ale za originál si musíte vždy trochu připlatit.

Do Londýna se nejlépe dostanete s British Airways, které jako jediná letecká společnost létají z Prahy na největší londýnské letiště Heathrow. Odtud máte s centrem města přímé spojení metrem. Cena zpáteční letenky v ekonomické třídě se pohybuje kolem 5500 Kč.

Vánoční trhy mezi vrcholky italských Dolomit

Jihotyrolské vánoční trhy začínají již 25. listopadu a potrvají až do 6. ledna. Pouze v hlavním městě Bolzanu skončí už 23. prosince. Celkem v pěti největších městech Jižního Tyrolska (Bozen/Bolzano, Meran/Merano, Brixen/Bressanone, Sterzing/Vipiteno a Bruneck/Brunico) můžete již od pátečního večera ochutnat originální vánoční dobroty, zahřát se svařeným vínem a načerpat klidnou atmosféru Vánoc.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trh v Bolzanu

Každé město peče vlastní perníky s motivem městských symbolů. V Bolzanu mají anděla, Meran má zvon, Brixen ovce, Sterzing věž a Bruneck se chlubí hvězdou. Na trzích kromě voňavých jihotyrolských receptů mají k dostání ručně vyřezávané dřevěné sošky, vánoční ozdoby či výrobky ze skla a keramiky. Ochutnávat můžete také typické jihotyrolské lahůdky, jako jsou špek, jablka, sýry, med, grappa či víno. Typickým jihotyrolským vánočním pečivem je Zelten – ovocný chléb s kandovaným ovocem.

Turisté ocení mobilní aplikaci pro chytré telefony, která informuje o všem, co se během Vánoc v Jižním Tyrolsku děje. Aplikace je dostupná v anglickém, německém a italském jazyce na webu zde. Pokud plánujete návštěvy muzeí, využijte volné vstupy do všech muzeí a cestování hromadnou dopravu zdarma s Museumobil Card. Třídenní karta stojí 20 eur pro dospělé a 10 eur pro děti od 6 do 14 let (děti do 6 let ji dostanou zdarma). Kartu můžete zakoupit v místech prodeje lístků hromadné dopravy a ve všech turistických kancelářích. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Mnichov ozdobil vánoční strom i adventní trhy

Adventní trhy na Marienplatzu, nejznámějším náměstí v Mnichově, se otevřely 25. listopadu a potrvají do 24. prosince. Navštívit je lze každý den od pondělí do...

Výběr článků

Načítám