Hlavní obsah

Jak zkrátit dětem čekání na Ježíška

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosinci se našim potomkům začne čas loudat. Nekonečné čekání na Vánoce jim může zkrátit malá dětská párty. Na dveře klepe Mikuláš, příležitost se tedy přímo nabízí.

Článek

Aby se dětská párty povedla, je nutné včas naplánovat občerstvení i zábavu. Jak na to, napoví kniha Kláry Kotábové Dětské oslavy, manuál pro přípravu superpárty.

Úspěch je v jednoduchosti

Při organizování oslav pro děti se autorce osvědčilo hlavní pravidlo - největší úspěch spočívá v jednoduchosti. Vyplatí se ale respektovat i její další zkušenosti:

  • Předem zjistit, zda malí hosté nemusí dodržovat nějaká výživová omezení.
  • Občerstvení má být pestré, ale ne zase moc, aby pak děti dva dny nebolelo bříško. Jídlo i pití se podává v pokojové teplotě.
  • V nápojovém lístku mohou být ledový čaj, ovocné šťávy nebo nealkoholická bowle. Zapomeňte ale na kolu i sycené nápoje. Momentálně plným dětským žaludkům by hrozily trávicí potíže, končící mnohdy i zvracením.
  • Mít po ruce zásobu ubrousků a brček, obejděte se však bez napichovátek na jednohubky a párátek. Mohly by se z nich stát nebezpečné zbraně.
  • Pamatovat i na doprovod dětí. V cukrárně na rohu jistě mají ty báječné větrníky.

Bez řízků a chlebíčků

Ani při takové oslavě není nutné rezignovat na vyváženou stravu. Děti bývají rozlítané a zajímá je úplně něco jiného než dlouhá konzumace řízku na talíři s příborem. Aby jim něco neuteklo, sáhnou malí hosté radši po jednohubkách. Zvlášť když jsou něčím neobvyklé, pak děti zaujmou, dokonce i ty tzv. zdravé. Osvědčila se třeba veselá zelenina, kolečka i proužky z paprik, okurek a mrkve s lehkým sýrovým krémem.

„Barevné, nevšedně aranžované kombinace zeleniny se dětem líbí. Často se stalo, že v zápalu zábavy i její největší odmítači snědli papriku či mrkvičku, aniž by registrovali, co podle nich za blaf drží v ruce,“ píše ve své knize Klára Kotábová.

Párečky v listovém těstě
Dětské párky, listové těsto, 1 vejce.
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na trojúhelníčky, do nichž zabalíme dětské minipárečky.
Závitky rozložíme na plech, aby se nedotýkaly, a potřeme rozšlehaným vejcem.
Ve střední části trouby je pečeme 15 minut, až těsto na povrchu zezlátne.
Tip: Balit lze i špalíčky dětské šunky a tvrdého sýra, jímž se dá po nastrouhání posypat i povrch závitků.
Sendviče s nutellou
Světlý toustový chléb, 3 lžičky přírodní lučiny (mascarpone, tvaroh), 4 lžičky nutelly, pomeranč
Chléb rozpečeme v toustovači na nejnižším teplotním stupni lehce do křupava.
Nutellu a lučinu dobře promícháme. Pomeranč nakrájíme na plátky.
Po vystydnutí namažeme tousty připravenou pomazánkou a slepíme. Větším dětem je necháme vcelku, pro menší rozdělíme na trojúhelníčky. Na závěr sendviče ozdobíme plátky pomeranče.
Tip: Místo nutelly lze použít i čokoládové nebo vanilkové pomazánkové máslo.
Minihamburgry
500 g mletého krůtího (hovězího) masa, 2 vejce, pažitka, sůl, tymián, drcený kmín, strouhanka, minihoustičky, rajčata, čerstvý špenát (ledový salát, čínské zelí), plátkový sýr, žervé, salátová okurka
Maso osolíme, smícháme s vejci, sekanou pažitkou, kmínem a pro vůni i se špetkou tymiánu. Není-li směs pevná, přidáme strouhanku. Ne moc, maso by ztratilo chuť.
Z těsta tvarujeme malé placičky (vysoké 1 cm), které smažíme nasucho na pánvi 2 minuty z každé strany.
Do žervé vmícháme kostičky okurky a potřeme spodní díl rozkrojených houstiček. Na něj dáme usmažený hamburger, plátek sýra, kolečko rajčete, listy špenátu a přikryjeme horní částí housky.
Tip: Z mletého masa lze připravit i kuličky, které po osmažení podáváme na plátku rohlíku a okurky.
Křupavý pohár
Ovesné vločky (křupinky), 1 žervé, bílý jogurt, 3 lžíce javorového sirupu, čerstvé ovoce, citrón
Ovoce nakrájíme na kousky, lehce zakápneme citrónem a dáme vychladit.
Jogurt rozšleháme se žervé a javorovým sirupem, vločky rychle na sucho opražíme.
Na dno poháru nasypeme vločky (křupinky), zalijeme je jogurtovou směsí a doplníme vychlazené ovoce.
Tip: Místo vloček lze použít také drcené bebe sušenky či piškoty. Pohár se připravuje těsně před podáváním, aby si vločky zachovaly křupavost.
Banánové smoothie
1 banán, 3 lžičky bílého jogurtu, 3 kostky ledu, 2 dl jablečného džusu, 3 lžičky medu
Banán oloupeme, nakrájíme na kousky a vsypeme do mixéru. Přidáme jogurt, led, med i džus a vše rozmixujeme. Čím méně přidáme džusu, tím pevnější smoothie bude.
Směs nalijeme do vyšší sklenice a ozdobíme opraženými vločkami nebo oříšky.
Tip: K banánu lze přidat také jahody nebo jiné sezónní ovoce.
Recepty a foto z knihy Kláry Kotábové Dětské oslavy, manuál pro přípravu superpárty.

Dobroty pro oslavu snů

Eliška (5 let): Já mám moc ráda vanilkové rohlíčky, pendrek a čokoládu. A na narozeninovou oslavu bych chtěla jahodový dort s marcipánem a dětské šampaňské.

Natálka (5 let): U nás míváme ovocný dort, v mističce bon pari a vedle brambůrky. Přála bych si tam i hodně druhů zmrzliny, nejradši pomerančovou, jahodovou a šmoulovou. A úplně nejraději cukrovou vatu a lízátka.

Viktorka (6 let): Na své oslavě bych chtěla mít čokoládu Milka, bonbóny Skittles, popcorn a nutellu. Velkou radost mi vždycky udělá taky maminčin pudink.

Matouš (5 let): Já jsem rád, když jsou na mojí oslavě muffiny, bonbóny Haribo, hranolky a džus. A mamce si nezapomenu říct o zmrzlinový pohár.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám