Aby se dětská párty povedla, je nutné včas naplánovat občerstvení i zábavu. Jak na to, napoví kniha Kláry Kotábové Dětské oslavy, manuál pro přípravu superpárty.

Úspěch je v jednoduchosti

Při organizování oslav pro děti se autorce osvědčilo hlavní pravidlo - největší úspěch spočívá v jednoduchosti. Vyplatí se ale respektovat i její další zkušenosti:

  • Předem zjistit, zda malí hosté nemusí dodržovat nějaká výživová omezení.
  • Občerstvení má být pestré, ale ne zase moc, aby pak děti dva dny nebolelo bříško. Jídlo i pití se podává v pokojové teplotě.
  • V nápojovém lístku mohou být ledový čaj, ovocné šťávy nebo nealkoholická bowle. Zapomeňte ale na kolu i sycené nápoje. Momentálně plným dětským žaludkům by hrozily trávicí potíže, končící mnohdy i zvracením.
  • Mít po ruce zásobu ubrousků a brček, obejděte se však bez napichovátek na jednohubky a párátek. Mohly by se z nich stát nebezpečné zbraně.
  • Pamatovat i na doprovod dětí. V cukrárně na rohu jistě mají ty báječné větrníky.

Bez řízků a chlebíčků

Ani při takové oslavě není nutné rezignovat na vyváženou stravu. Děti bývají rozlítané a zajímá je úplně něco jiného než dlouhá konzumace řízku na talíři s příborem. Aby jim něco neuteklo, sáhnou malí hosté radši po jednohubkách. Zvlášť když jsou něčím neobvyklé, pak děti zaujmou, dokonce i ty tzv. zdravé. Osvědčila se třeba veselá zelenina, kolečka i proužky z paprik, okurek a mrkve s lehkým sýrovým krémem.

„Barevné, nevšedně aranžované kombinace zeleniny se dětem líbí. Často se stalo, že v zápalu zábavy i její největší odmítači snědli papriku či mrkvičku, aniž by registrovali, co podle nich za blaf drží v ruce,“ píše ve své knize Klára Kotábová.

Párečky v listovém těstě
Dětské párky, listové těsto, 1 vejce.
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na trojúhelníčky, do nichž zabalíme dětské minipárečky.
Závitky rozložíme na plech, aby se nedotýkaly, a potřeme rozšlehaným vejcem.
Ve střední části trouby je pečeme 15 minut, až těsto na povrchu zezlátne.
Tip: Balit lze i špalíčky dětské šunky a tvrdého sýra, jímž se dá po nastrouhání posypat i povrch závitků.
Sendviče s nutellou
Světlý toustový chléb, 3 lžičky přírodní lučiny (mascarpone, tvaroh), 4 lžičky nutelly, pomeranč
Chléb rozpečeme v toustovači na nejnižším teplotním stupni lehce do křupava.
Nutellu a lučinu dobře promícháme. Pomeranč nakrájíme na plátky.
Po vystydnutí namažeme tousty připravenou pomazánkou a slepíme. Větším dětem je necháme vcelku, pro menší rozdělíme na trojúhelníčky. Na závěr sendviče ozdobíme plátky pomeranče.
Tip: Místo nutelly lze použít i čokoládové nebo vanilkové pomazánkové máslo.
Minihamburgry
500 g mletého krůtího (hovězího) masa, 2 vejce, pažitka, sůl, tymián, drcený kmín, strouhanka, minihoustičky, rajčata, čerstvý špenát (ledový salát, čínské zelí), plátkový sýr, žervé, salátová okurka
Maso osolíme, smícháme s vejci, sekanou pažitkou, kmínem a pro vůni i se špetkou tymiánu. Není-li směs pevná, přidáme strouhanku. Ne moc, maso by ztratilo chuť.
Z těsta tvarujeme malé placičky (vysoké 1 cm), které smažíme nasucho na pánvi 2 minuty z každé strany.
Do žervé vmícháme kostičky okurky a potřeme spodní díl rozkrojených houstiček. Na něj dáme usmažený hamburger, plátek sýra, kolečko rajčete, listy špenátu a přikryjeme horní částí housky.
Tip: Z mletého masa lze připravit i kuličky, které po osmažení podáváme na plátku rohlíku a okurky.
Křupavý pohár
Ovesné vločky (křupinky), 1 žervé, bílý jogurt, 3 lžíce javorového sirupu, čerstvé ovoce, citrón
Ovoce nakrájíme na kousky, lehce zakápneme citrónem a dáme vychladit.
Jogurt rozšleháme se žervé a javorovým sirupem, vločky rychle na sucho opražíme.
Na dno poháru nasypeme vločky (křupinky), zalijeme je jogurtovou směsí a doplníme vychlazené ovoce.
Tip: Místo vloček lze použít také drcené bebe sušenky či piškoty. Pohár se připravuje těsně před podáváním, aby si vločky zachovaly křupavost.
Banánové smoothie
1 banán, 3 lžičky bílého jogurtu, 3 kostky ledu, 2 dl jablečného džusu, 3 lžičky medu
Banán oloupeme, nakrájíme na kousky a vsypeme do mixéru. Přidáme jogurt, led, med i džus a vše rozmixujeme. Čím méně přidáme džusu, tím pevnější smoothie bude.
Směs nalijeme do vyšší sklenice a ozdobíme opraženými vločkami nebo oříšky.
Tip: K banánu lze přidat také jahody nebo jiné sezónní ovoce.
Recepty a foto z knihy Kláry Kotábové Dětské oslavy, manuál pro přípravu superpárty.
 

Dobroty pro oslavu snů

Eliška (5 let): Já mám moc ráda vanilkové rohlíčky, pendrek a čokoládu. A na narozeninovou oslavu bych chtěla jahodový dort s marcipánem a dětské šampaňské.

Natálka (5 let): U nás míváme ovocný dort, v mističce bon pari a vedle brambůrky. Přála bych si tam i hodně druhů zmrzliny, nejradši pomerančovou, jahodovou a šmoulovou. A úplně nejraději cukrovou vatu a lízátka.

Viktorka (6 let): Na své oslavě bych chtěla mít čokoládu Milka, bonbóny Skittles, popcorn a nutellu. Velkou radost mi vždycky udělá taky maminčin pudink.

Matouš (5 let): Já jsem rád, když jsou na mojí oslavě muffiny, bonbóny Haribo, hranolky a džus. A mamce si nezapomenu říct o zmrzlinový pohár.