Hlavní obsah

O Silvestr na horách je zájem, Vánoce ale chtějí lidé trávit doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce strávit doma s rodinou a Silvestra si užít na horách? Jestli patříte mezi vyznavače tohoto trávení svátků, pospěšte si s rezervací. Silvestrovské pobyty jsou totiž v řadě horských zařízení již zamluvené a zbývají poslední volná místa. Více šancí ale mají ti, kteří se na horách rozhodnou prožít Vánoce. Na tento termín, který v tomto ohledu zdaleka tak lákavý není, nabízejí hotely míst ještě dostatek.

Foto: Profimedia.cz

Strávit svátky na horách může být velmi romantické

Článek

V Krkonoších rychle mizí volná místa v silvestrovském termínu. Společnost Czech Inn Hotels, která v Harrachově provozuje několik hotelů, na silvestrovský termín ještě místa má, jdou však rychle na odbyt. „Kdo chce na přelom roku do Harrachova, musí si pospíšit, doprodáváme poslední pokoje,“ řekl jednatel společnosti Jaroslav Svoboda.

Pro Vánoce to ale neplatí, místa ještě jsou. „Zvýhodnili jsme cenu a připravili atraktivní balíčky služeb," dodal jednatel.

„Ve Špindlerově Mlýně je na vánoční pobyt zatím k dispozici široká nabídka ubytování ve všech cenových relacích, obsazenost odhadujeme kolem 40 procent,“ řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura. Silvestrovský pobyt je podle něj ve Špindlerově Mlýně zatím obsazený asi ze tří pětin. Nárůst poptávky je podle Jandury ze strany Čechů, naopak z Německa klientely dál ubývá.

Podobně to vypadá v mnoha dalších hotelech. Na Silvestra má obsazeno například Horský hotel Jelinek v jizerskohorském Bedřichově nebo Sporthotel Bohemia v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. „Vánoční svátky ale ještě volné jsou,“ potvrdila recepční rokytnického hotelu.

Silvestrovský pobyt si lidé zřejmě už nezajistí ani ve čtyřhvězdičkovém Hotelu Babylon v Liberci, který má 1000 lůžek. Podle poptávek a rezervací je totiž na tento termín už plně obsazený. „Polovinu těchto pobytů hosté již potvrdili a zaplatili. Nicméně očekáváme ještě další vlnu poptávek a rezervací spojenou s adventem a začátkem lyžařské sezóny,“ uvedla mluvčí Centra Babylon Hana Blaháčková.

V Praze jsou na svátky hotely a penziony zaplněné ze dvou třetin

Nyní mají pražské hotely a penziony na vánoční svátky a Silvestra rezervovaných zhruba 65 procent lůžek. Podle provozovatelů ubytovacích zařízen vyčkávají lidé na výhodnější nabídky na poslední moment. Konec roku pro pražské hoteliéry obvykle znamená nejvýnosnější část roku.

Negativní vliv na tržby hoteliérů ale bude mít krátká doba volna, která letos na sváteční dny vychází. Štědrý den a Silvestr jsou v sobotu. Lidé tak nebudou moci využít kumulaci volna pro delší pobyty, uvedl Jaromír Beránek z analytické společnosti Mag Consulting. Pro turistiku je podle něj nejlepší, když 24. a 25. prosinec vycházejí na čtvrtek a pátek.

Ve středních Čechách budou hotely a penziony během letošních vánočních svátků a na Silvestra obsazené stejně jako v loňském roce. Na Vánoce budou tedy hotely opět spíše prázdné, klienti mají větší zájem o pobyty na přelomu roku. Někde situaci zachrání zahraniční návštěvníci nebo uzavřené skupiny klientů. V době krize závisí obsazenost zejména na marketingu, shodli se provozovatelé ubytovacích zařízení.

V Plzeňském kraji zájem hlavně o Silvestra

V Plzeňském kraji se silvestrovské pobyty dobře prodávají, mnohé hotely a penziony už jsou plně rezervovány. Nejoblíbenějším místem oslav zůstává Šumava, lidé tam začali zamlouvat lůžka už v březnu, na menší objekty je i několikaletý pořadník. Oproti minulým rokům hosté zkracují pobyty z týdne na tři čtyři dny. Na Vánoce ale o ubytování stojí jen minimum lidí.

Přestože Šumava zaznamenává v poslední době odliv turistů z Německa a Nizozemska, zájem o českého Silvestra mají stále. Z Čechů se na Šumavě ubytovávají v závěru roku hodně Pražané, hostů z Plzeňska tolik není. Někteří provozovatelé otevírají až po vánočních svátcích. Většina z nich se dlouhodobě snaží držet stejné ceny, mnozí zvažují, že nezdraží ani po navýšení DPH.

Podobná situace je v Plzni, se silvestrovskými pobyty problém není, Vánoce jsou zatím naplněny maximálně z poloviny.

V Karlovarském kraji táhne zejména Silvestr

Oslavit vánoční svátky nebo Silvestr v některém z hotelů či penzionů v Karlovarském kraji lze především v podhůří Krušných hor. Se stoupající nadmořskou výškou se zvyšuje i obsazenost hotelů a v nejznámějších horských střediskách, například v Božím Daru, už téměř není možné sehnat místo. Silvestrovské pobyty jsou prakticky vyprodány, naděje je ještě u vánočních pobytů. Zájem o pobyty mají hosté z tuzemska i zahraniční klientela.

Všechny pokoje vyprodal na Silvestra karlovarský hotel Thermal, který patří k největším v lázeňském městě. Klientelu slavící příchod nového roku budou tradičně tvořit především hosté z Německa a rusky hovořících zemí. Arabští hosté, kteří hotel hojně využívají, ale toto období příliš nevyhledávají, uvedl generální ředitel Thermalu Josef Pavel.

Obdobná situace je v karlovarském Grandhotelu Pupp. Zpola zaplněný je o Vánocích, téměř plný na Silvestra. Podle Jitky Markusové z obchodního oddělení hotelu je právě nyní doba, kdy si nejvíce hostů pobyty objednává. S předvánočními akcemi Pupp letos začíná 27. listopadu a budou pokračovat až do prvního dne nového roku, kdy vyvrcholí slavnostním koncertem. „Menu pro sváteční dny je letos v duchu staročeské kuchyně. Tomu bude přizpůsobena i veškerá výzdoba,“ dodala Markusová.

V hotelech na Vysočině budou trávit Vánoce hlavně starší lidé

V hotelech na Novoměstsku budou trávit vánoční svátky hlavně starší lidé, někde pro toto období nabízejí zvýhodněné pobytové balíčky. Pestřejší klientelu očekávají tamní hoteliéři na Silvestra. Zájem o pobyty v posledních dnech roku je podle nich zatím srovnatelný s minulým rokem. Poměrně hodně ubytovacích zařízení na Vysočině bude mít o Vánocích zavřeno. Někde se nechystají ani silvestrovské oslavy.

Poslední volná místa mají na Silvestra horské hotely a penziony v Ústeckém kraji. Plno mají na poslední den roku ubytovací zařízení v příhraničí, volno je ještě ve městech. Rezervací na vánoční svátky tu mají hoteliéři zatím velmi málo, přičítají to hlavně ekonomické situaci v Česku a Německu.

Bez problémů seženou místo ti, kteří si chtějí dopřát zábavní program v některých z hotelů ve městech. Volno i na Silvestra má například luxusní teplický hotel Prince de Ligne. „Určitě se projevuje finanční krize v domácnostech, v minulosti jsme mívali už v listopadu alespoň na Silvestra plno rezervací,“ uvedl ředitel Petr Brandl.

Jihočeské hotely se postupně plní

Hotely a ubytovací zařízení na jihu Čech ještě nemají zcela zaplněnou kapacitu na období vánočních svátků a Silvestra, ale volná místa postupně ubývají. Například v okolí vodní nádrže Lipno na Českokrumlovsku rezervace v hotelích a penzionech přibývají. „Nyní můžeme říci, že z 90 procent máme kapacitu ubytovacích zařízení na Silvestra obsazenou,“ uvedl Martin Řezáč ze společnosti Lipno marketing. Většina návštěvníků podle něj přijíždí kolem 26. prosince a zůstávají do 1. nebo 2. ledna.

Podle Ivany Kerlesové z Jihočeské centrály cestovního ruchu si zájemci zarezervují ubytování na Vánoce nebo Silvestra nejpozději do konce listopadu. Těžko se prý dá předpokládat, že by v prosinci ještě někdo našel volné místo v hotelích a penzionech. "Především pokud se jedná o lukrativní oblasti jako Lipno, Šumava nebo Český Krumlov," řekla Kerlesová.

Ceny pobytů na horách na konci roku se v Pardubickém kraji nemění

Ačkoli se ceny ubytování o vánočních a novoročních svátcích v zimních střediscích v Pardubickém kraji oproti loňsku nezměnily, na období kolem Vánoce si lze zamluvit ubytování zatím bez problémů. Větší zájem je o Silvestra. „Je to mizérie. Ještě vloni se tak polovina lidí hlásila už od 26. prosince a druhá polovina na Silvestra. Letos máme na období po Vánocích naplněnost jen deset procent, takže hotel bude zavřený do 28. prosince, protože se nám nevyplatí ho předtím provozovat,“ řekl Ivo Ševeček, jednatel společnosti Atlas, která provozuje hotel se 160 lůžky v Čenkovicích na Orlickoústecku.

V Jeseníkách už mají hotely téměř vyprodáno

Mnohé vyhlášené hotely a penziony v Jeseníkách jsou už nyní na Silvestra vyprodané, případně nabízejí poslední volné pokoje. Naopak lidé, kterým více vyhovuje pobyt v pronajatých chatách a chalupách, mají v nejvyšších moravskoslezských horách ještě dostatek objektů na výběr.

Zřejmě největší šanci objednat si silvestrovský pobyt v Jeseníkách mají lidé preferující pronájem chat a chalup. Podle Aleny Klimešové z Cestovní agentury Chatař se zájem o ně snížil již loni v souvislosti s hospodářskou krizí.

Naopak v Olomouci se zájemci o Vánocích a Silvestru neubytují ve známém hotelu Gemo, který zřejmě bude přes svátky kvůli nezájmu návštěvníků v minulých letech uzavřen. Místní hotel NH Olomouc Congress bude patřit zejména o Silvestru zahraničním turistům, kteří si pobyt v něm sjednali prostřednictvím cestovních kanceláří.

Velký zájem je o sváteční pobyty ve Zlínském kraji

Strávit Silvestra či Vánoce v příjemném hotelu ve Zlínském kraji se už pro mnohé stává tradicí. Většina oslovených provozovatelů ubytovacích kapacit, hlásí na oslavy příchodu nového roku plno ze 70 až 100 procent. Problém s obsazeností nemá ani ten, kdo má otevřeno o vánočních dnech. Většina z nich má vyprodáno či zbývá jen několik posledních volných míst.

Podle hoteliérů bylo ještě donedávna pro Čechy nemyslitelné, aby trávili Štědrý den mimo domov. V posledních letech se to změnilo. Podle nich vánoční pobyty preferují nejčastěji rodiny s dětmi, mladé páry a senioři. „Hosté, kteří už u nás byli, si pochvalovali, že byli ušetřeni předvánočního stresu, nemuseli se o nic starat a měli klid a spoustu času věnovat se jen sobě a svým blízkým,“ dodala vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Více než 75 procent lůžkové kapacity vyčleněné pro silvestrovské pobyty mají zaplněné i Lázně Luhačovice. O něco lépe než v Luhačovicích na tom s novoročními noclehy jsou hotely v resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Vyprodáno mají od srpna.

Hotely jihu Moravy nehlásí velký zájem o silvestrovské pobyty

Hotely a penziony na jižní Moravě zatím neregistrují velký zájem turistů o vánoční a silvestrovské pobyty. Některé z ubytovacích zařízení v kraji dosud rezervace na svátky nemají nebo jen minimum, jiné jsou obsazeny tak z pětiny. Některá menší ubytovací zařízení především v jižní části regionu přes Vánoce kvůli malému zájmu turistů vůbec neplánují mít otevřeno.

"Silvestr máme zatím prázdný," řekla majitelka penzionu Prinz ve Valticích Etelka Buriánová. Přes vánoční svátky má rodinný podnik, který byl vyhlášen českým Penzionem roku 2010, dokonce zavřeno. „Poslední léta se nám nevyplatilo mít kvůli těm pár hostům otevřeno,“ dodala Buriánová. Podle ni je situace podobná v některých dalších ubytovacích zařízeních Břeclavska. Majitelka penzionu očekává, že letos budou čeští i zahraniční hosté kvůli ekonomickým těžkostem slavit spíše doma.

Volná místa na Silvestra má zhruba z 80 procent i hotel Galant v Mikulově. Velkou obsazenost o vánočních svátcích či při oslavách konce roku nečeká ani Jana Hosová z rezervačního oddělení čtyřhvězdičkového hotelu Continental v Brně. Hotel, který má za sebou rekonstrukci za 60 miliónů korun, sice bude mít přes svátky otevřeno, ale čeká jen „běžný provoz“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám