Hlavní obsah

Nejmenší vánoční přání na světě je jen o něco širší než lidský vlas

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Na krbové římse by se asi příliš nevyjímalo a na poště by vám jej ztratili mrknutím oka. Pravděpodobně neexistuje ani žádná technologie, která by vám ho umožnila jakýmkoliv způsobem vlastnoručně podepsat. Řeč je o nejmenším přání na světě, které krátce před Vánocemi vyrobili skotští inženýři na univerzitě v Glasgow.

Článek

Jde sice zejména o demonstraci metod zřejmě nejpokrokovějšího nanotechnologického pracoviště v Evropě, ale i tak je to roztomilé. Nejmenší vánoční přání na světě je pro lidské oko neviditelné. Kartička je tak malá, že by se jich na běžnou poštovní známku vešlo hned 8276.

David Cumming a Čchin Čchen z Glasgow University vměstnali pomocí nanotechnologie obrázek miniaturního vánočního stromku na miniaturní kousek skla.

"Naše nanotechnologie patří mezi ty nejlepší na světě, ale někdy je opravdu složité lidem vysvětlovat, čeho je taková technologie schopna. Rozhodli jsme se tedy, že vytvoříme toto vánoční přání, abychom lidem ukázali, jak přesná tato technologie dokáže být. Výroba nám zabrala jen 30 minut. Je to přímý proces, navrhování toho přání nám zabralo daleko více času," uvedl s úsměvem profesor David Cumming.

Přání je 200 mikrometrů široké a 290 mikrometrů vysoké. Pro lepší představu: jeden metr má milión mikrometrů a lidský vlas je široký zhruba 100 mikrometrů. Na tradiční přání o formátu A5 by se tedy vešlo více než půl miliónu těchto miniatur. Barva byla pak nanášena speciálním rezonančním zařízením, které vybarvovalo vzorovanou hliníkovou fólii.

Anketa

Posíláte stále tradiční vánoční přání poštou?
Ano
26,7 %
Ne
73,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25369 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám