Hlavní obsah

Jihokorejci mají Vánoce, na severu slaví nástup „velkého vůdce“ do čela armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jestliže Jižní Korea je jediným východoasijským státem, který Vánoce uznává jakožto oficiální svátky, pak v sousední KLDR se slaví něco zcela jiného. Výročí nástupu „velkého vůdce“ Kim Čong-ila do čela armády v roce 1991…

Článek

Jihokorejské děti dostávají vánoční nadílku od pohádkové postavy zvané Santa Haraboji. Je to víceméně obdoba „západního“ Santa Klause. Běžné jsou tu i další zvyky, které známe také u nás – zdobení vánočních stromků, posílání vánočních pohlednic nebo SMS.

V televizním i rozhlasovém vysílání lze vidět či slyšet vánoční filmy a melodie západní provenience, řada jihokorejských obchodů i domů se prezentuje vánoční výzdobou.

Křesťané na jihu rozdělené země o Vánocích hojně navštěvují bohoslužby a zvláště mladí věřící si velmi cení přátelství, která se při této příležitosti zrodí. Po vánoční mši se lidé vydávají z kostelů se zpěvem na návštěvu nejstarších a nejváženějších spoluobčanů, kteří je zpravidla pohostí teplým nápojem a zákusky. Jihokorejci, kteří nejsou křesťany, si alespoň užívají příjemného volna.

Místo Vánoc vojenské přehlídky

Naproti tomu Korejci na severu v prosinci neslaví příchod Vánoc, nýbrž výročí nástupu „velkého vůdce“ Kim Čong-ila do čela Korejské lidové armády.

Jejím vrchním velitelem se stal v prosinci 1991. To je důvod pro pořádání vojenských přehlídek, oslavných koncertů a dalších kulturních akcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám