Hlavní obsah

Děti v Anglii nemohou na Boží hod dospat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco anglické děti jsou 25. prosince už od páté hodiny na nohou a radují se z dárků, které jim nadělil Father Chritmas pod nazdobený stromeček, dospělí si dopřejí trochu delší spánek, protože teprve nad ránem se vrátili z půlnoční bohoslužby v kostele.

Článek

"Kolem desáté se pak začíná připravovat vánoční oběd,“ říká Lucie Sainerová, která v anglickém městě Stoke on Trent žije už sedm let.

Tradičním vánočním jídlem v britském království byl vždy krocan. Podle průzkumu, o kterém informoval britský list The Daily Mail, mu však dává přednost stále méně lidí na úkor hovězího a jehněčího. Krocana chce dát na vánoční tabuli už jen menšina britských domácností - 41 procent. Druhým nejpopulárnějším jídlem je rostbíf, který si na Boží hod dá 22 procent Britů. Následuje jehněčí se sympatiemi 18 procent dotázaných.

Podle Lucie Sainerové se jako příloha k vybraném masu podávají brambory, a to hned ve třech podobách – vařené, kaše a pečené. "K tomu patří i pečený parsnip, což je kořenová zelenina příbuzná mrkvi. Samozřejmě i vařená zelenina - mrkev, růžičková kapusta, hrášek, kedlubny a kapusta. To vše se zalévá granulovanou šťávou zvanou gravy a rybízovou omáčkou. Hodně rodin mívá i zeleninovou polévku s těstovinami a chléb – custy bread,“ dodává.

Po obědě přijde na řadu vánoční pudink - Christmas pudding - s vaječným krémem – custard. A po něm pak káva s tradičními mince pies – domácími koláčky s rozinkami. K nim sklenka brandy.

Je s podivem, že Angličané konzumují takové, pro nás až neuvěřitelné, množství nejrůznějších dobrot bez jakýchkoli následků na fungování zažívacího traktu.

Rodiny sledují projev královny

„Blízcí příbuzní se sejdou buď dopoledne a pak společně poobědvají, nebo po obědě. To se pak většinou sleduje televize, kde má královna slavnostní projev, v němž bilancuje uplynulý rok. Pak rodiny společně hrají společenské hry, například charades – hru se slovy,“ pokračuje Lucie Sainerová.

Anglické rodiny se scházejí znovu 26. prosince večer, když se lidé vrátí z vycházek, z nákupů, muži z fotbalových zápasů. „Posedí se, popovídá, domácí paní nabídne lehké občerstvení bufetového charakteru. Vánoce pak končí zase nějakou tou společenskou hrou,“ říká Lucie Sainerová.

Jak dodává, její anglický přítel Mick, rodák ze Stoke on Trent, preferuje spíše českou podobu Vánoc. „Ty anglické jsou podle jeho názoru až příliš komerčně zaměřené,“ vysvětluje Lucie.

Reklama

Související témata:

Související články

Předpověď na Vánoce se rýsuje: Obleva a déšť

Několik dní před Vánocemi sice leží na většině území Česka sníh a silně mrzne, do Štědrého dne ale v nižších polohách bílá pokrývka pravděpodobně nevydrží. Od...

Třetina Čechů chodí o Vánocích do kostela

I přesto, že jsou Češi dlouhodobě jedním z nejateističtějších národů a 68 procent lidí v Boha nevěří, zhruba polovina se jich alespoň ojediněle zúčastní...

Výběr článků

Načítám