Hlavní obsah

Norimberský vánoční trh se nese v ekologickém duchu

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norimberk

Energeticky mimořádně úsporné osvětlení, kelímky na svařené víno a balicí papír z recyklovaného materiálu, vánoční biostromky – to vše dává tušit, že vánoční trhy v Německu berou ohled na životní prostředí – jako nikdy předtím.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Norimberský vánoční trh recykluje, prodává bio stromky a svítí úspornými žárovkami

Článek

„Vůbec poprvé v takovém rozsahu jsme sáhli po diodách namísto obvyklých žárovek,“ řekl Právu Helmut Nordhardt, šéf Christkindlesmarktu čili Ježížkovského trhu v bavorském Norimberku. Každá z diod označovaných zkratkou LED není větší než špendlíková hlavička a kromě výrazné úspornosti se může pochlubit i nevšední účinností. „Nezapírám, že jsme se zhlédli ve zkušenostech kolegů z Hamburku,“ dodává Nordhardt. Na jednom z tamních trhů loni nasadili přes půl miliónu diod. Ptáte se na spotřebu proudu? Asi jako deset vysoušečů vlasů.

„Diody spotřebují o 80 procent méně proudu než jejich předchůdkyně. Navíc dokážou svítit zpravidla dvacetkrát déle než klasické žárovky – až sedm let,“ potvrzuje v zářivé kulise plné vůní Gunnar Will, mluvčí Německé agentury pro energie.

V Norimberku, s tradicí ověřenou stovkami let od roku 1628 a prvenstvím největších trhů ve Spolkové republice, si můžete koupit biostromek. Co to je? Vyrostl bez použití jediné chemikálie. Pokud je vám i tohle málo, oželte jedno euro na jeden metr čtvereční dešťového pralesa v Amazonii a věnujte ho na Štědrý den planetě pod stromeček.

Finanční krize bude na Norimberk krátká

Loni si do Norimberka našly cestu přes dva milióny návštěvníků. Letos tu na párečky bratwurst, perníkové koláčky, pravé norimberské klobásy či kulatý knedlík zalitý vanilkovou omáčkou láká přes 180 stánků. Krize bude i letos na Norimberk krátká. Očekává se, že si obchodníci navzdory šetrnosti návštěvníků přijdou na 80 miliónů eur (přes dvě miliardy korun) – tedy plus minus na tolik, co loni.

Nordhardt si zakládá na tom, že si přijde každý na své. Uchytí se tu jak velkoobchodník se svařeným vínem – firma Gefa, tak důchodce s figurkami ze sušených švestek. „Obchůdky mám nejraději od doby, kdy mě táta držel na ramenou a já jako kluk nahlížel do stánků,“ svěřuje se.

Šéf se snaží udržet trh v jeho tradiční podobě. „Nejvíc si dáváme záležet na výběru zboží,“ podotýká s tím, že na něm pracuje jeho tým od února do srpna, kdy se skladba a umístění stánků uzavírají. „Nedokážu si představit, že bychom šli před lidi bez jesliček, andělů či vyřezávaných louskáčků,“ vypočítává tradiční prvky, bez nichž by se ten svátek prostě neobešel.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro Japonce jsou Vánoce exotickým svátkem

Přemýšlíte, jak asi vypadají vánoční svátky v Japonsku? Odhaduje se, že v Japonsku nežije ani jedno celé procento křesťanů. Japonci ve dnech, kdy slavíme...

Výběr článků

Načítám