Hlavní obsah

Americké pohlednice přejí šťastnou krizi a šťastný Nový rok 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Umělec Andrew Shaffer z amerického státu Iowa se rozhodl vytěžit z nynější hospodářské krize a ze vzpomínek na krizi z roku 1929. Vytvořil vánoční a novoroční přání, která charakterizuje řezavý a provokativní humor a která sklízejí pěkný úspěch.

Článek

"Veselou hospodářskou krizi a šťastný nový rok!" stojí na jedné z novoročenek. Třicetiletý Shaffer, jemuž se dosud nedařilo se svými díly prorazit a který vycházel s penězi jenom taktak, přišel se sérií novoročenek nazvanou "Krize z devětadvacátého".

Obrázky z tohoto temného období dějin se v ní mísí s poselstvími plnými černého humoru, která v nynější světové hospodářské krizi působí zvlášť provokativně.    

Na jedné z nich žena stříhá látku podle módního žurnálu a hrdě oznamuje: "Vyrobila jsem ti dárek". Uvnitř ale poselství pokračuje: "Bohužel jsem ho musila spálit, abych se ohřála." Následuje: "Šťastnou krizi a šťastný nový rok".

"Zase brambory? Ale je Štědrý večer, mami. Nemohli bychom mít něco speciálního?" dorážejí na fotografii z přelomu 20. a 30. let děti na matku. Odpověď: "Proč nechytíte sousedovic psa?"

"Ne všem se to líbilo," uznává Shaffer. "Někteří měli dojem, že si dělám legraci z těch nejchudších," řekl AFP. "Ale když Washington schválil záchranný plán pro banky v hodnotě 700 miliard dolarů (14 biliónů korun) a když začali přicházet o místa zazobanci z Wall Streetu, dělat si srandu se stalo přijatelným."    

Na jedné novoročence je tlačenice u "vývařovny z Wall Streetu", na níž "bylo zaslechnuto": "Langusty už došly, už zas mají jenom toho podělaného mořského okouna z Chile."

Shaffer říká, že "teď už je to legrace trochu míň, protože o práci přicházejí průměrní Američané".

Proti minulému roku, kdy s novoročenkami začal, se ale jejich prodej zpětinásobil. Kartičky jsou k dispozici jen v angličtině. Soubor o deseti kusech přijde na 18,99 dolaru (asi 360 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám