Hlavní obsah

Novoroční ohňostroj bude ve znamení devítek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tradiční novoroční ohňostroj bude 1. ledna 2009 opět na Letenské pláni. Začne v 18 hodin, potrvá 999 sekund a bude mít devět obrazů. V nich se představí devět zemí ze čtyř kontinentů: Francie, Itálie, Německo, Španělsko, Portugalsko, Jihoafrická republika, Japonsko, Kanada a Mexiko. Každý obraz potrvá přesně 99 sekund.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Novoroční ohňostroj je už tradicí.

Článek

Tradiční novoroční ohňostroj v hlavním městě, který bude odpálen stejně jako v minulých letech v 18:00 z prostoru Letenských sadů, se tentokrát ponese ve znamení devítek. Pořadatelé se nechali inspirovat novým letopočtem, a tak světelná podívaná potrvá 999 sekund a bude ji tvořit devět obrazů, řekl Rudolf Dobiáš z tiskového odboru magistrátu. Novoroční ohňostroj se v Praze stal tradicí, která každoročně přiláká desetitisíce Pražanů a návštěvníků města.

Devět obrazů bude reprezentovat Francii, Itálii, Německo, Španělsko, Portugalsko, Jihoafrickou republiku, Japonsko, Kanadu a Mexiko. Diváci tak budou moci zhlédnout tradiční podoby ohňostrojů ze čtyř kontinentů. Každý z obrazů bude trvat 99 sekund. Ohňostroj odstartuje podle pořadatelů devatenáctisekundovým preludiem a ukončen bude minutu a půl dlouhým finále v českém duchu.

"Při přípravách pražského novoročního ohňostroje jsme kladli důraz na souznění charakterů daných zemí s tempem, barevnými kombinacemi, ale i zákonitostmi historických odlišností ohňostrojného umění," uvedl už dříve hlavní designér světelné show Jaroslav Štolba.

Ohňostroj začíná vždy krátce po setmění, aby si podívanou mohly vychutnat i rodiny s dětmi. Je viditelný na několik kilometrů. Dobrý výhled bývá tradičně z vltavských nábřeží a mostů, nejlepší pak zřejmě z Čechova mostu a přilehlých nábřeží. Přímý přenos ohňostroje i následný záznam mohou lidé zhlédnout rovněž na webovém portálu hlavního města www.praha.eu.

Světelná podívaná vyjde na 1,5 miliónu korun.

Kvůli tradičnímu novoročnímu ohňostroji budou uzavřeny od 17:40 do 18:30 některé ulice a nábřeží, z kterých mohou lidé světelné podívané přihlížet. Uzavírka se dotkne Mánesova a Čechova mostu, Klárova, nábřeží Edvarda Beneše od Klárova ke Štefánikovu mostu, dále Dvořákova nábřeží v úseku náměstí Jana Palacha až Štefánikův most. Omezen bude i provoz tramvají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám