Hlavní obsah

Před Vánocemi záchranáře zaměstnává rekordní počet opilců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícími se svátky se podle záchranářů lidé stále více opíjejí a přidělávají práci záchranářům. "Od pátečního večera do nedělního rána musely naše posádky pomáhat více než šesti desítkám pacientů, kteří jevili evidentní známky podnapilosti či opilosti. Nejvíce výjezdů tohoto charakteru zaznamenali záchranáři v Ostravě, na Novojičínsku a Karvinsku," sdělil v neděli mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jeden z těžce opilých musel být dokonce hospitalizován na jednotce intenzivní péče. (Ilustrační foto)

Článek

Třetina z tohoto počtu byli lidé těžce opilí. Některé z nich záchranáři ve spolupráci s policií předali na protialkoholní záchytnou stanici, jiné do nemocnice. Jeden z těžce opilých, osmnáctiletý mladík na Karvinsku, musel být dokonce hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

"Třiatřicet osob si pod vlivem alkoholu způsobilo poranění. Nejčastějšími postiženími byla zranění hlavy, horních či dolních končetin. Běžnými mechanismy vzniku takovýchto úrazů jsou pády na ulici, ze schodů, řezná poranění při pádech do skleněných výplní a podobně," uvedl Humpl.

Pro jednoho z pacientů – mladého muže, který se podnapilý zranil, museli záchranáři vyjíždět hned dvakrát. Při prvním volání na ulici jej nenalezli, neboť z místa odešel. O hodinu později však byli voláni na jinou adresu, do bytu, kde se zraněný tentokrát již opravdu nacházel.

Další pacienti byli ve stavu podnapilosti napadeni nebo se zúčastnili rvaček a utrpěli při tom poranění. V jednom případě došlo pod vlivem alkoholu k záměrnému sebepoškození.

Pití v zimě může skončit umrznutím

"Záchranná služba opakovaně upozorňuje na rizika spojená s neuváženou konzumací alkoholu a možné vážné následky. Ty mohou mít nejen podobu zranění či otrav, ale v tomto ročním období také podchlazení. Jeden z postižených – muž středního věku v Bruntálu – byl například nalezen v sobotu před půl osmou ranní ležící na ulici před restaurací. Opilý, promočený a značně podchlazený pacient s poraněním hlavy a horní končetiny venku ležel patrně několik hodin. Muž s poruchou vědomí byl po ošetření transportován do nemocnice," dodal Humpl.

Reklama

Výběr článků

Načítám