Hlavní obsah

Santa Claus připlouvá na Havaj připlouvá na kánoi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Snad žádná země na světě nemá tolik různorodých vánočních tradic jako Spojené státy, kam mířili přistěhovalci z celého světa. Není proto divu, že i Santa Claus se chová v různých amerických státech vždy trochu jinak.

Foto: Vincet Kessler, Reuters

Na akci bylo přes 2500 Santa Clausů.

Článek

Zvyklostí, která se v části Ameriky ujala ještě před vznikem Spojených států vznikly, bylo položit ke dveřím domu ananas – bylo to znamení pohostinnosti a vstřícnosti vůči hostům.

Jiná tradice, která naopak není stará ani sto let, velí podívat se v hlavním městě Washingtonu na stromeček před Bílým domem. Od roku 1923 prezident osobně otočí vypínačem, aby ho rozsvítil. Prvním mužem, který tak učinil, byl Calvin Coolidge.

V Bostonu se chodí koledovat se zvonečkem, v New Orleansu zase podívat se na průvod slavnostně vyzdobených volů. V Novém Mexiku předvádějí místní obyvatelé živý betlém, na Havaji připluje Santa s dárky na domorodé kánoi.

Na jihu Států vycházejí lidé na dvůr před domem a oslavují Vánoce střelbou z pušek – i když to policie oficiálně nedoporučuje. Jinde se chodí sousedé navštěvovat – v převlečení.

Na východním pobřeží USA leží městečko Severní pól, kde lze nakouknout do kovárny, v níž se vyrábějí podkovy pro soby, kteří táhnou Santovy saně naložené dárky.

Reklama

Výběr článků

Načítám