Hlavní obsah

Cukroví peče 80 procent rodin, nejčastější jsou vanilkové rohlíčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi stále preferují vlastní vánoční cukroví, letos bude doma péct více než 80 procent domácností. Češi nejčastěji připravují vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a pracny. Pouze kupované pečivo má na vánočním stole jen každá dvacátá domácnost. Stále více Čechů se ale spokojí s kupovanou vánočkou, doma ji připravuje 41 procent domácností.

Článek

Vyplývá to průzkumu společnosti Unilever. "Domácí pečení cukroví se stále drží přibližně na stejné úrovni jako před deseti lety," uvedl Petr Hantych z Unileveru.

Na žebříčku oblíbenosti vánočního cukroví drží první příčku vanilkové rohlíčky (recet na Proženy.cz), které peče 84 procent domácností.

Podle oslovených pekárenských společností ale každoročně roste prodej vánočního pečiva, některé letos očekávají až dvacetiprocentní nárůst. V převážné většině českých domácností pečou vánoční cukroví ženy (56 procent), případně spolu s dětmi (dalších 35 procent). Nejčastěji ženy pečou cukroví, které si rodina oblíbila podle receptů předávaných z generace na generaci. Občas ale sáhnou i po novinkách.

Oblíbenou činností je pro hospodyňky zdobení, nejméně mají rády přípravu přísad a hnětení těsta. Použití předpřipravených pekařských výrobků není v Česku příliš populární.

Co rodiny nejčastěji pečou

:: vanilkové rohlíčky

:: linecká kolečka

:: pracny

:: plněné ořechy

:: vosí hnízda 

:: kokosky 

Průměrná česká domácnost má na vánočním stole pět až deset druhů cukroví (62 procent), 11 a více druhů cukroví peče 22 procent rodin, zbylých 19 procent bude mít nejvýše čtyři druhy pečiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám