Hlavní obsah

Podle výpočtů by měl Santa Claus sídlit v Kyrgyzstánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Do letitého sporu mezi Finskem a Grónskem, v které z těchto zemí leží domov pravého Santa Clause, vstoupila jedna švédská poradenská firma. Její pracovníci si dali práci a spočítali, kde na Zemi by pro Santův příbytek bylo nejvhodnější místo pro rychlou expedici vánočních dárků. Překvapivě to není žádná severská země, ale pohoří ve středoasijském Kyrgyzstánu.

Článek

Společnost v analýze zohlednila řadu demografických a fyzikálních jevů, mimo jiné rozložení dětské populace na zeměkouli či rychlost rotace planety.

I když by Santa bydlel v logisticky optimálním Kyrgyzstánu, byla by pro něj obvyklá štědrovečerní směna pěkná "lítačka". Na Zemi žije podle odhadů 2,5 miliardy dětí, a pokud by je chtěl všechny objet za jeden večer, muselo by jeho sobí spřežení létat rychlostí zhruba 5800 kilometrů za vteřinu. Na každou donášku do domu by mu tak zbývalo 34 mikrosekund, tvrdí Švédové.

Reklama

Výběr článků

Načítám