Hlavní obsah

Nejvyšší vánoční strom v Evropě bude mít zřejmě Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VRATISLAV

Jihopolská Vratislav (Wroclaw) se chce letos pyšnit nejvyšším vánočním stromem v Evropě. Nebude to však žádná vonící jedlička ani smrček, ale devadesát metrů vysoký ocelový stožár podobný obří jehle. Rozsvítí se na něm na 120 různě velkých hvězd. Netypický strom má podle radnice přilákat do centra Dolního Slezska obyvatele nejen z celého Polska, ale také turisty například z nedalekého Německa a České republiky.

Článek

Ocelová jehla váží 44 tun a nachází se poblíž takzvané Lidové haly, kde byla postavena v roce 1948. Je jedním z typických symbolů slezského města. V době komunismu po ní vyšplhal odvážlivec, který na vrcholu zavěsil transparent s nápisem Solidarita, což je název legendárního odborového hnutí.

Obří stožár se za několik týdnů změní ve vánoční strom. "Bude úchvatný, devadesát metrů dělá velký dojem," slibuje primátor Vratislavi Rafal Dutkiewicz. Obdiv mají vzbudit také ozdoby. Nejmenší hvězdičky budou měřit 40 centimetrů a největší v průměru až tři metry. Aby bylo možné je všechny rozsvítit, je potřeba 850 metrů speciálního kabelu.

Náročné bude nejen osvícení neobvyklé ozdoby, ale také umístění hvězd. To bude úkolem najaté skupiny alpinistů. Náklady na přeměnu ocelového stožáru ve vánoční stromek, který se rozsvítí 6. prosince, se odhadují na 60 000 zlotých (téměř 445 000 korun).

Obyvatelé města již diskutují o tom, zda vratislavský strom bude tím nejkrásnějším v Polsku. Vedení města je ujišťuje, že zcela jistě bude nejvyšším a jedním z nejhezčích. Kromě toho radnice připravuje pro obyvatele i turisty další předsváteční atrakce jako je umělé kluziště nebo polsko-česko-německý vánoční jarmark. A pro nejmenší bude v centru živý betlém, v němž budou zvířata z městské zoologické zahrady.

Vratislav si slibuje, že letos i díky zřejmě nejvyššímu vánočnímu stromu v Evropě přiláká rekordní počet turistů a zviditelní se nejen na mapě Polska, ale celého kontinentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám