Hlavní obsah

Německo začne mohutně zbrojit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německý kancléř Olaf Scholz v neděli odsoudil válku, kterou vede ruský prezident Vladimir Putin proti Ukrajině. Zároveň oznámil razantní posílení armádního rozpočtu o 100 miliard eur i další posilování východního křídla Severoatlantické aliance.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Příslušníci Bundeswehru před odjezdem do Pobaltí. Archivní foto.

Článek

Scholz na mimořádném jednání Spolkového sněmu oznámil, že Německo navýší investice do armády tak, aby přesáhly dvě procenta HDP, což je výše, k níž se členské země NATO zavázaly.

Kancléř uvedl, že německá armáda dostane dodatečných 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). „Je to pro naši vlastní bezpečnost,“ dodal o chystaném posílení obrany. Finance armáda získá přes zvláštní fond ještě letos.

Německo procitlo, Ukrajincům posílá protitankové střely i rakety

Válka na Ukrajině

„Od nynějška rok co rok budeme do naší obrany investovat přes dvě procenta hrubého domácího produktu,“ řekl Scholz. Německé výdaje na armádu činily v loňském roce zhruba 1,6 procenta HDP.

Scholz chce podle svých slov silnou armádu, ale počítá i s posílením ochrany zemí východní Evropy. Mimo jiné o systémy protivzdušné obrany.

Foto: Jutrczenka von Bernd, ČTK

Německý kancléř Olaf Scholz

V této souvislosti poznamenal, že Německo již vyslalo, případně oznámilo vyslání svých vojáků a techniky na Slovensko, do Litvy a Rumunska a také lodí do Baltického, Severního a Středozemního moře.

Putin se vyobcoval

Scholz zdůraznil, že nynější sankce a tvrdý postup Západu není namířen proti Rusům, ale proti Putinovu režimu. Takové rozlišování je podle Scholze důležité, protože poválečná kapitola usmiřování Německa s Ruskem je pro Berlín základem společných vztahů.

„Demokracie, svoboda a lidská práva v Rusku jednou zvítězí,“ zdůraznil.

Nedostanou už ani rubl. Proti Rusku zasáhly Google, YouTube i Meta

Válka na Ukrajině

Putin se podle Scholze svou válkou vyčlenil z mezinárodního společenství. „Odsouzení vojenského útoku na Ukrajinu v Radě bezpečnosti OSN zabránilo jen Rusko svým právem veta. Jaká hanba,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám