Hlavní obsah

Lékař původem z Ruska zorganizoval sbírku na pomoc ukrajinským matkám

Sokolov

Mladý lékař původem z Moskevské oblasti Dmitrij Košelev zorganizoval se svými přáteli v Sokolově sbírku věcí. Ty mají pomoci zejména prchajícím matkám s dětmi, které čekají kvůli válečné invazi Ruska na západních ukrajinských hranicích.

Sbírku v Sokolově zorganizoval lékař původem z RuskaVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Děláme humanitární sbírku pro Ukrajinu,“ uvedl Košelev s tím, že šlo o spontánní nápad, který zveřejnili s přáteli v sobotu na sociálních sítích. Poprvé stáli před Městským domem kultury v Sokolově s dodávkou v sobotu večer a pak v neděli dopoledne a lidé přicházeli opravdu ve velkém počtu.

„Lidé chodí a my jsme zcela v šoku, protože takový zájem jsme nečekali,“ pokračoval mladý lékař, který přesídlil kvůli studiu medicíny před deseti lety do České republiky.

„Většinou lidé přinášejí věci pro ženy a pro děti, které jsou na hranicích. Jedná se hlavně o hygienické potřeby, dětské výživy, plenky, spacáky, karimatky a podobně,“ dodal Košelev.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sbírku v Sokolově koordinují s ukrajinskou ambasádou.

Koordinace s velvyslanectvím Ukrajiny

Rovněž zkoumal různé možnosti, jak sbírku zorganizovat, aby se věci skutečně dostaly k potřebným. Nakonec se rozhodl kontaktovat ukrajinskou ambasádu v Praze.

„Tam odtud to pojede rovnou, to je podle mě nejlepší cesta,“ komentoval lékař sokolovské nemocnice. „Sešlo se toho tady strašně moc. Původně jsme si mysleli, že to odvezeme dvěma auty, že toho bude málo, že každý něco přinese na poslední chvíli, ale je toho nakonec na dvě tři dodávky,“ ukazoval na spoustu nahromaděných věcí.

Ukrajinka vzala přes hranice do bezpečí cizí děti, na matku má telefonní číslo

Válka na Ukrajině

„Mám na Ukrajině spoustu přátel a také příbuzné. Už mě nebavilo pořád jen sledovat zprávy a potřeboval jsem se zapojit do pomoci. A tohle je podle mě jediná možnost, jak tomu přispět,“ uvedl k otázce motivace zapojit se do pomoci Ukrajině.

„To je strašné, to je strašné – je mi z toho špatně. Já nevím, ale to se nemůže dít v 21. století,“ dodal zdrceně Košelev.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sbírku v Sokolově koordinují s ukrajinskou ambasádou.

Reklama

Výběr článků

Načítám