Hlavní obsah

Sňatky homosexuálů by měly být uznávané napříč EU, požadují europoslanci

Novinky, jrb

Členské státy Evropské unie musí přijmout společný postup k uznávání stejnopohlavních párů a vytvořit podmínky, ve kterých nebudou sexuální menšiny čelit diskriminaci. Shodli se na tom v září poslanci Evropského parlamentu v usnesení o právech osob LGBTIQ komunity.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Účastníci průvodu LGBT hrdosti v Praze v roce 2019 (ilustrační foto)

Článek

„EU musí přijmout společný přístup k uznávání sňatků a partnerství osob stejného pohlaví; vyzývá členské státy, aby konkrétně zavedly příslušné právní předpisy,” stojí v právně nezávazné výzvě z poloviny září, kterou schválilo 387 z 671 europoslanců.

Jejich cílem má být v první řadě zajistit dodržování práva na soukromý a rodinný život bez diskriminace, a to včetně opatření usnadňujících právní uznání identity transgender rodiče.

Evropský plán boje proti diskriminaci

Evropský parlament přitom odkazuje na vůbec první plán boje proti diskriminaci leseb, gayů, bisexuálů, transsexuálů a dalších skupin (LGBTIQ), který v listopadu představila Evropská komise pro následujících pět let.

Unijní exekutiva chce v rámci nové společné strategie v pěti letech rázněji bojovat s diskriminací například na pracovním trhu, ve školství či zdravotnictví.

Chcete u nás obchodovat? Musíte mít mezi šéfy zástupce menšin, vzkázala firmám burza Nasdaq

Ekonomika

Komise chce též skoncovat s praktikou, kdy homosexuální pár, který tvoří lidé z různých států, adoptuje dítě v jedné členské zemi, ale v druhé zemi nemá stejná práva. Uzavřené sňatky by se měly uznávat napříč státy.

V souvislosti s tím ocenili europoslanci také závazek Evropské komise k rozšíření definice zločinů z nenávisti, aby zahrnovaly i homofobní nenávistné projevy.

Priorita i pro Čechy?

Situace se přímo dotýká i Česka, které převezme předsednictví Rady EU v červenci následujícího roku. Otázky lidí s menšinovou sexuální orientací by podle europoslanců měly předsedající státy zařadit mezi priority svých programů.

Jurečka už netrvá na požadavku, aby bylo Spolu pro zákaz manželství gayů a leseb

Domácí

V Česku před pár dny rozpoutal debatu kolem manželství stejnopohlavních párů šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, když uvedl, že lidovci budou požadovat záruky, že je případná vládní koalice s jejich účastí neschválí.

„Já si neumím představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě a vládní koaliční většina něco takového prohlasovala,” řekl pro Deník N. Posléze však vzal vyjádření zpět s tím, že nadále platí, že budou mít strany volné hlasování.

Jurečka: Z vládní spolupráce s Babišem jsem se poučil

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám