Hlavní obsah

NASA zjistila, co se kdysi stalo s marťanskou atmosférou a oceány

Novinky, jem
Pasadena
Aktualizováno

NASA konečně zjistila, co se před miliardami let stalo s marťanskou atmosférou a rozsáhlým systémem jeho řek, jezer a oceánů. Sonda MAVEN učinila na rudé planetě několik zásadních objevů, které experty dovedly k závěru, že suchou a nehostinnou planetu z vesmírného souputníka Země učinil sluneční vítr, tedy proud alfa částic, elektronů a protonů z naší hvězdy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za současnou podobu Marsu může podle vědců solární vítrVideo: Reuters

 
Článek

Pro vysvětlení průlomového objevu si vedoucího výzkumník Marsu amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku Michael Meyer vypůjčil text písně Boba Dylana Blowin’ in the Wind. „Odpověď, příteli, šumí ve větru,“ citoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Planetární sonda MAVEN, celým jménem Mars Atmosphere and Volatile Evolution, zjistila, že solární vítr ochudil marťanskou atmosféru o ionty, kyslík a oxid uhličitý. To jsou podle současné vědy klíčové látky pro vznik a udržení života.

Stejný osud může potkat i Zemi

Stejný osud jako Mars by mohl teoreticky potkat i Zemi. NASA ale na tiskové konferenci uklidňovala, že naše planeta, přesněji její pro život přívětivé prostředí, je prozatím v bezpečí díky zemskému magnetickému poli.

Sonda rovněž na Marsu „zahlédla“ polární záři. Na rozdíl od Země, kde je tento úkaz způsobený srážkou slunečního větru se zemskou atmosférou, na Marsu solární vítr interaguje s marťanskou krustou.

To není všechno. Dalším významným objevem americké sondy je odhalení původu všudypřítomného marťanského prachu. Ukázalo se, že pochází z jiné planety, která se s Marsem patrně srazila.

Reklama

Související články

NASA hlásí průlom: Na Marsu je tekoucí voda

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí na tiskové konferenci ve Washingtonu oznámil přelomový objev, když potvrdil, že se na planetě Mars...

Výběr článků

Načítám