Hlavní obsah

Mendelova univerzita slavila sto let od založení

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Ze všech světadílů kromě Antarktidy se sjeli na sobotní Sraz století Mendelovy univerzity (MENDELU) v Brně absolventi školy. Sešlo se jich podle předběžných odhadů pořadatelů více než 4000. Sraz se stal velkou zahradní slavností a setkání mimo jiných zpříjemnil například i Jiří Pavlica a řada dalších účinkujících.

Foto: Archiv MENDELU, .

Mendelova univerzita v Brně slaví sto let od založení.

Článek

Akcí vrcholí letošní oslavy sta let existence univerzity. Škola otevřela všechny svoje fakulty, včetně té v Lednici. Do univerzitního kampusu v Brně zavítalo několik rektorů, svou alma mater navštívil i absolvent MENDELU a současný ministr školství Robert Plaga.

Podle rektorky MENDELU Danuše Nerudové je úlohou univerzit být arbitrem ve společnosti, nezávislým elementem, který společnost formuje. „Naším úkolem je vychovávat absolventy, kteří budou silné a nezávislé osobnosti, schopné kritického myšlení. Budou vědět, že demokracie je křehká kytička, o kterou je nutné se starat. Jenom takovéto osobnosti budou společnost posouvat dál," uvedla Nerudová.

Foto: Archiv MENDELU, .

Absolventi na mapách označovali, odkud na oslavy přijeli.

Absolventi z Jordánska i Bolívie

Univerzita svým bývalým studentům ukázala moderní kampus, do kterého nainvestovala za poslední roky více než miliardu. Absolventi tak viděli přístroje za desítky milionů, mohli obdivovat architekturu nových budov, které v době, kdy zde studovali, ještě nestály. Jak uvedl mluvčí Filip Vrána až z Jordánska například na deset dní do Brna přijel Násser Omar Maaita, který v roce 1985 absolvoval na oboru mechanizace Provozně ekonomické fakulty.

Od té doby pracuje v různých funkcích v oboru, v současné době na jordánském ministerstvu zemědělství. Od doby, kdy odjel z Československa, sice uplynulo přes 30 let, studium si ale vybavuje velice dobře. „Každý den si pamatuji, byl to ten nejlepší život. Byl jsem mladý muž," vzpomínal dnes Maaita. Ve své rodné zemi se s kolegy zabývá zejména problémy s nedostatkem vody. Jeho alma mater se podle něj značně proměnila. „Všechno je úplně jinak," uvedl.

Foto: Archiv MENDELU, .

K absolventům školy patří i někdejší ministr zemědělství a poslanec Marián Jurečka. Svým kolegům se předvedl i jako muzikant.

Zatímco absolvent z Jordánska vazby se svou univerzitou znovu nachází, v kontaktu se školou je Bolivijec Ivan Morales, který vystudoval lesnictví. Vzal si Češku a na MENDELU nyní studuje jeho syn. Moralesovi žijí v Bolívii, kde byl absolvent ředitelem několika národních parků a staral se i o lesy v Andách.

„Škola mne vybavila velice dobře, ale více než 30 let jsem ji neviděl, ani učitele jsem dnes nepoznal," uvedl Morales. Kromě něj se dnešní akce zůčastnili absolventi z afrických zemí jako je Nigérie nebo Uganda, ale také z Kuby, Austrálie, Islandu nebo Portulgalska.

Foto: Archiv MENDELU, .

Účastníky srazu potěšil svým vystoupením i Jiří Pavlica.

Reklama

Výběr článků

Načítám