Hlavní obsah

Jak s konopím? Léčit by se jím mohlo stokrát víc Čechů, inspirace je v Izraeli

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V desetimilionovém Česku léčebné konopí užívá 665 pacientů, podle odborníků by to přitom mohlo být až stokrát více.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako je tomu v Izraeli, který má okolo osmi milionů obyvatel a kde na bolesti nebo neurologické potíže užívá konopí už okolo 50 tisíc pacientů.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se Česko mělo v Izraeli inspirovat. „Pokud je možné pomocí konopí zachránit paní, která byla ve čtvrtém stadiu rakoviny prsu, pokud je možné pomoci dětem s autismem, tak bychom se měli o léčebné konopí více zajímat,“ řekl premiér na nedávné česko-izraelské konferenci o léčebném konopí.

V Česku tato léčba vázne hlavně proto, že je sušená droga pro pacienty drahá. Gram konopí stojí v lékárnách okolo 150 korun a někteří pacienti ho potřebují až 200 gramů měsíčně, což by činilo až 30 tisíc měsíčně.

„Pacientů je v Česku víc, ale konopí nekupují, protože na ně nemají. V Izraeli je situace jiná, tam je konopí pro pacienty levné,“ řekl na konferenci světový odborník na výzkum konopí Lumír Hanuš, který přes dvacet let působí na Hebrejské univerzitě. Podle něj měsíční léčba přijde v Izraeli zhruba na desetinu nejnižšího důchodu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) věří, že léčba konopím se příští rok nastartuje. Pomoci má podle něj nový zákon o léčivech, podle kterého by měly zdravotní pojišťovny pacientům hradit 90 procent nákladů na 30 gramů měsíčně.

„Předpokládáme, že to bude mít dopad 450 milionů korun, které mají pojišťovny na léčbu konopím vyhrazeny a které počítají s počtem tří tisíc pacientů,“ řekl ministr. Podle něj počet pacientů roste, letos jich je 665 a lékaři jim předepsali okolo pěti kilogramů sušené drogy. Loni se o léčbu přihlásilo za celý rok 447 pacientů a lékaři předepsali 4,8 kilogramu.

Podle některých lékařů nejsou tato čísla reálná. „Tři tisíce pacientů příští rok? Tomu nevěřím, a to z důvodů limitu 30 gramů úhrady. To stačí pacientům s chronickou bolestí, ale ne pacientům s neurologickou bolestí nebo s rakovinou,“ řekl Právu lékař a odborník na léčbu konopím Tomáš Zábranský.

Pojišťovnám se konopí hradit nechce

Podle něj nepomůže ani to, že pacienti s větší spotřebou budou moci zažádat pojišťovny o individuální hrazení. Příklad Martiny Kafkové, která trpí roztroušenou sklerózou a potřebuje okolo 180 gramů konopí měsíčně, jasně ukazuje, že pojišťovny nemají k individuálnímu hrazení příliš chuti. Kafková získala úhradu až po několika letech soudů s VZP.

Ministr věří, že se pojišťovny poučily. „Případ paní Kafkové byl průlomový. A novým zákonem pojišťovnám říkáme, že úhrada je v pořádku a už nebude řeč o tom, zda hradit, ale jen o množství,“ řekl Vojtěch.

Podle pacientského spolku Kopac větší rozšíření konopí bude brzdit to, že Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) podle nového zákona bude chtít po lékařích pod pokutou 100 tisíc korun získávat anonymizovaná data o pacientech a léčbě. Tato administrativa lékaře podle spolku zbytečně zatíží.

Ministr v tom nevidí problém. „Sbírat data je legitimní, protože konopí je alternativní léčba, která je u nás na počátku,“ řekl Vojtěch.

Podle Ireny Storové, ředitelky SÚKL, je nedostatek ověřených dat z klinické praxe celosvětový problém. To připustil i Juval Landšaft z izraelské agentury pro léčebné konopí. „Často nám chybějí jasné důkazy o účinnosti léčby. Proto musíme být někdy ve svých rozhodnutích odvážní,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám