Hlavní obsah

Hlavní areál zkrachovalého OP v Prostějově byl prodán za více než 50 miliónů

– Prostějov • Aktualizováno

Hlavní areál zkrachovalého Oděvního podniku (OP) v Prostějově byl prodán za více než 50 miliónů korun. Jeho novým majitelem se stane firma Astria Group se sídlem v Praze, která za tyto nemovitosti v odhadované hodnotě 180 miliónů korun nabídla nejvyšší cenu. Do druhého kola výběrového řízení zájemci zaslali 13 nabídek, z nichž polovina byla na celé území včetně ústřední budovy. Prodejem areálu v Prostějově byla završena hlavní fáze zpeněžování majetku OP.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Bývalá centrála společnosti Oděvního podniku v Prostějově.

Článek

Informace o prodeji hlavního areálu OP v Prostějově byla zveřejněna v insolvenčním rejstříku, ve kterém ale není uvedena kupní cena ani jméno vítězné firmy, protože její vedení si to zatím nepřeje. Insolvenční správkyně OP Miloslava Horská prodej hlavního areálu ve středu potvrdila, avšak přesnou kupní cenu neuvedla.

„Je vyšší než 50 miliónů korun," řekla. Z katastru nemovitostí vyplývá, že majitelem průmyslového areálu OP v Prostějově by se měla stát firma Astria Group z Prahy. Společnost Astria Group byla založena loni a zabývá se pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Firma je personálně propojená s brněnskou společností PV-Recykling, která se zabývá například demontáží továrních hal a vysloužilých strojních technologií, výkupem kovů či likvidací autovraků. Firma PV-Recykling má provozovnu v Prostějově-Vrahovicicích.

Hlavní výrobní a administrativní areál OP v Prostějově je rozlehlý a má několik výrobních a administrativních budov, sklady, teplárnu, kotelnu i železniční vlečku. Horská si proto nechala vypracovat koncepci jeho dalšího využití, která připouští i rozdělení areálu na více částí.

V prvním kole výběrového řízení vítězný podnikatel Miroslav Dokoupil z Luhačovic loni v létě za celý areál nabídl 25 miliónů korun, avšak nesplnil podmínky tendru, takže na podzim bylo vyhlášeno druhé kolo.

Horská už dříve ve zprávě pro brněnský soud vypočítala dosavadní čistý příjem z prodeje několika výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků téměř na 99 miliónů korun. V částce není zahrnut výtěžek z prodeje výroby na míru, který činí 58 miliónů korun. Součástí výplaty není ani 35 miliónů korun z prodeje výrobních areálů OP v Olomouci, Ostravě a Drahanech.

Prodaly se i ochranné známky

Správkyně loni prodala také část ochranných známek. Například známka OP Prostějov Profashion, které byla vlajkovou značkou zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov, byla v aukci vydražena za 790 tisíc korun. Nyní zbývá prodat ještě například soubor pohledávek, které měl OP u svých odběratelů.

Pohledávky vůči OP nárokuje podle insolvenčního rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. České spořitelně, která je zajištěným věřitelem, textilka dluží zhruba 675 miliónů korun.

Znalci hodnotu podniku odhadli zhruba na miliardu korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet snížil na několik stovek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám