Hlavní obsah

Fillův obraz se prodal za 11,8 miliónu, Medek zaznamenal rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obraz Emila Filly Čtenářka Lidových novin se na nedělní aukci v Praze prodal za 11,8 miliónu korun. Řadí ho to mezi 30 nejdražších obrazů prodaných na českých aukcích. Jeho vyvolávací cena byla devět miliónů korun. Autorský rekord zaznamenal obraz Mikuláše Medka Bez názvu. Jde současně o nejdražší vydražený poválečný obraz v ČR.

Foto: aukční katalog

V neděli se dražil i obraz Mikuláše Medka Bez názvu

Článek

Celkem se na nedělní dražbě na Žofíně prodala díla za zhruba 150 miliónů korun a padlo několik autorských rekordů.

Velkoformátová malba Čtenářka Lidových novin je z roku 1932, dokládá autorův meziválečný vývoj a jeho tehdejší návrat k figuraci. Postava na obraze je jakoby oproštěna od anatomických souvislostí, autor ji mění v dynamický útvar s vlastní tělesností, jež působí téměř jako plastika. Smyslovost ženské figury v lenošce poukazuje k Fillovu zaujetí primitivismem, jímž byl celoživotně fascinován.

Emil Filla patří k nejdražším českým autorům. Jeho autorským rekordem zůstává obraz s názvem Malíř, který se před třemi lety prodal za 17,5 miliónu korun.

Rekord pro Medka

Za 8,5 miliónu korun se prodal surrealistický obraz Mikuláše Medka Bez názvu II, který se vyvolával za 6,5 miliónu korun. Je to Medkův autorský rekord a zároveň jde o nejvýše vydražený poválečný obraz v Česku. Hranici osmi miliónů korun pokořily i Bárky Jana Zrzavého, které startovaly na 6,5 miliónu korun.

Nového autorského rekordu dosáhl také Václav Špála, jehož velkoformátový olej Na Otavě se z vyvolávací ceny 2,5 miliónu korun dostal až na 7,3 miliónu.

Autorským rekordem jsou i tři milióny korun, za které byl vydražen olej na plátně nazvaný Z kostela od autora Joži Uprky. Vyvolával se za půl miliónu korun.

Nového cenového maxima dosáhla například i Mikulášská nadílka od Josefa Lady, která se vydražila za 1,9 miliónu korun nebo metafyzická malba Endre Nemese za 1,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Aukční den nabídne surrealistického Medka

V neděli se v Praze na Žofíně uskuteční Aukční den. V nabídce jsou obrazy v hodnotě zhruba osmdesáti miliónů korun, především díla klasiků krajinomalby a také...

Výběr článků

Načítám