Hlavní obsah

Exekutorský úřad Přerov převzal Jícha, Vrána prý nic nepředal

• Aktualizováno

Exekutorský úřad v Přerově (EÚP) v pátek převzal do své správy soudní exekutor Lukáš Jícha, který v jeho čele nahradil Tomáše Vránu. Zatímco Jícha tvrdí, že dostal všechny spisy, tak Vrána oponuje, že je svému nástupci nemohl předat, protože k dokumentům od poloviny března neměl přístup. Provoz EÚP je podle Jíchy zajištěn.

Foto: Stream.cz

Tomáš Vrána

Článek

Závěr Vránova úřadování ve vedení EÚP před dvěma týdny doprovázely neshody pracovníků, kvůli nimž v sídle úřadu zasahovala policie.

"Dnes došlo k předání spisové agendy a dalších exekučních agend z bývalého soudního exekutora Tomáše Vrány na nového exekutora Lukáše Jíchu," stojí v prohlášení, který Jícha zaslal ČTK. Jícha zároveň oznámil, že zahájil činnost "nového přerovského exekutorského úřadu".

"Došlo rovněž k převodům depozitních bankovních účtů z odstupujícího exekutora na nového," stojí v jeho prohlášení.

O převzetí spisů i převodu depozitních bankovních účtů EÚP byly podle Jíchy sepsány protokoly, které nový soudní exekutor odeslal Exekutorské komoře.

„K žádnému předání spisové či exekuční agendy z mojí strany nedošlo. Jednostranné a bezprecedentní kroky Lukáše Jíchy a René Mohyly, které nemají žádnou oporu v zákoně, dále pokračují. Proti nim se budu bránit všemi dostupnými prostředky,” sdělil v pátek Vrána.

Vrána tvrdí, že nemohl připravit spisy a registry k předání svému nástupci Jíchovi, protože mu je od poloviny března odepřen přístup do sídla EÚP. Vrána o tom ve čtvrtek, kdy končil v čele úřadu, informoval Exekutorskou komoru a ministerstvo spravedlnosti.

Vrána prý stále nedostal od Jíchy informaci o tom, zda má zájem o koupi majetku a převzetí zaměstnanců či pronajatých prostor EÚP. Vrána ve čtvrtek upozornil, že 200 pracovníků EÚP proto zůstává jeho zaměstnanci.

Obvinění ze zpronevěry

Jícha ve čtvrtek řekl, že Vrána od poloviny března se svými zaměstnanci nekomunikuje a do sídla úřadu se přes opakované výzvy nedostavil. "Z tohoto důvodu zajišťuje vedení úřadu od 18. března soudní exekutor René Mohyla, který je Vránovým ustanoveným zákonným zástupcem," uvedl Jícha. Mohyla podle něj připravil exekuční spisy k předání.

Vrána ale poukázal na to, že podle prezidentky Exekutorské komory Pavly Fučíkové nenastaly podmínky k zahájení zastupování šéfa úřadu René Mohylou.

Jícha před dvěma týdny Vránu obvinil ze zpronevěry zhruba 3,4 miliónu korun a podal kvůli tomu trestní oznámení.

"Máme velmi závažné a fakty podložené podezření, že snaha vyvést zhruba 300 milionů Kč mimo dispozici exekutorského úřadu je jedním z hlavních cílů organizovaného a dobře připraveného nájezdu na exekutorský úřad," uvedl tehdy Jícha.  [celá zpráva]

Mimořádná kontrola v EÚP, kterou kvůli sporům jeho zaměstnanců s Vránou provedli pracovníci ministerstva spravedlnosti a Exekutorské komory, našla pochybení týkající se například etického kodexu.

Jíchu vybrala výběrová komise, ve které usedli soudní exekutoři, soudci a zaměstnanci ministerstva spravedlnosti. Vrána stál v čele EÚP od roku 2001, kdy úřad zahájil činnost. O odvolání Vrány usiloval ministr Robert Pelikán, který na exekutora loni kvůli stížnostem podal kárnou žalobu. EÚP ročně řeší 60 000 nových exekucí. Jeho roční obrat činí bezmála dvě miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám