Hlavní obsah

Vedení Exekutorského úřadu Přerov se obává o 300 miliónů

• Aktualizováno

Exekutor Tomáš Jícha, který by měl od dubna převzít Exekutorský úřad Přerov (EÚP), tvrdí, že se někdo snaží z účtů úřadu vyvést 300 miliónů korun. Podle Jíchy stojí „za organizovaným a dobře připraveným nájezdem” exekutor Tomáš Vrána, který v čele úřadu končí. Vrána pochybení odmítá, tvrdí, že výsledky kontroly jej vyvrátily. Podezřelé transakce prověřuje policie.

Foto: Stream.cz

Exekutor Tomáš Vrána

Článek

Předávání EÚP novému vedení tento týden doprovázejí neshody pracovníků, kvůli kterým v sídle úřadu v úterý zasahovala policie. Exekutorská komora tam navíc nařídila mimořádnou kontrolu.

Nové vedení EÚP mezitím nechalo kvůli podezřelým finančním transakcím zablokovat všechny bankovní účty exekutora Vrány, který závěrem března končí ve funkci. Vrána podle jeho nástupce Lukáše Jíchy tento týden zpronevěřil několik miliónů korun. Jícha kvůli tomu podal trestní oznámení.

Vrána v podvečer uvedl, že závěry mimořádné kontroly vyvrátily obvinění ze zponevěry peněz klientů. "Zpochybněn byl jednotlivý převod 3,4 miliónu korun. Tyto prostředky jsem dnes nechal převést na nově zřízený vázaný účet a důvody tohoto pochybení se dále objasňují," sdělil ČTK.

"Výtky komise k událostem z posledních dnů a způsobu jejich řešení směřují jak k mé osobě, tak k zaměstnancům úřadu. Za svou osobu jsem učinil všechna opatření, která mi komise doporučila - tj. omezil jsem dispozici s bankovními účty pouze na svoji osobu," doplnil.

Jícha v pátek oznámil, že je nutné zajistit peníze na účtech EÚP.

„Máme velmi závažné a fakty podložené podezření, že snaha vyvést zhruba 300 miliónů korun mimo dispozici exekutorského úřadu je jedním z hlavních cílů organizovaného a dobře připraveného nájezdu na exekutorský úřad," řekl Jícha. Útok podle něj vede Vrána v součinnosti s jeho partnery ze společnosti C.M.B. CZ Facility.

Vrána nařčení odmítá

Vrána obvinění ze snahy vyvést stamilióny z účtu EÚP odmítl jako lživé. „K údajné obavě mých zaměstnanců o 300 miliónů korun na vázaném účtu sděluji, že jsem ve středu podal na Okresní soud v Přerově návrh na přijetí peněžních prostředků do úschovy soudu, čímž budou tyto prostředky jednoznačně ochráněny před protiprávní dispozicí,” sdělil Vrána.

Mimořádná kontrola, kterou zahájili pracovníci ministerstva spravedlnosti a Exekutorské komory, našla určitá pochybení.

„Kontrola ukázala na pochybení, například na postup v rozporu s etickým kodexem Exekutorské komory. Exekutorská komora v současnosti zálohuje veškeré spisy tak, aby byla nadále zajištěna kontinuita exekučních řízení. Otázkou finančních transakcí se zabývá policie,” uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová

Obrat téměř dvě miliardy

Exekutorská komora je podle prezidentky Pavly Fučíkové ale přesto vývojem v EÚP znepokojena.

„Spor soudního exekutora Vrány s jeho zaměstnanci vrhá na celou exekutorskou obec velmi negativní světlo, které bohužel dopadá na všechny kolegy. Chování obou stran sporu je přinejmenším porušením etických pravidel, jejichž nedodržení narušuje důstojnost úřadu, který zastáváme,” řekla Fučíková.

Jícha byl vybrán na základě hlasování výběrové komise, ve které usedli soudní exekutoři, soudci a zaměstnanci ministerstva spravedlnosti. Vrána stál v čele EÚP od roku 2001. V pozici exekutora zůstane do 31. března, poté přerovský úřad převezme Jícha.

O odvolání Vrány usiloval ministr Robert Pelikán, který na exekutora loni kvůli stížnostem podal kárnou žalobu. EÚP zahájil činnost v roce 2001. Zaměstnává dvě stovky lidí a ročně řeší 60 000 nových exekucí. Roční obrat EÚP činí bezmála dvě miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám