Hlavní obsah

Družstvo Svatopluk má zaplatit za užívání bytů po H-Systemu

Bytové družstvo Svatopluk má zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky za nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. V úterý o tom rozhodl Okresní soud pro Prahu-západ, rozsudek není pravomocný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší soud rozhodl v kauze H-Systém o vystěhovaní lidí z domů v Horoměřicích u Prahy.

Článek

Monsport družstvo žaloval o zaplacení 22 milionů korun za nájemné za byty a pozemky. Soud už mu loni na podzim nepravomocně přiznal milion korun za pozemky pod řadovými domy. Za nájemné osmi domů, v nichž je zhruba 60 bytů, kterých se jednání týkalo, požadoval Monsport asi 21 milionů korun.

Podle dnešního rozsudku musí družstvo Monsportovi nahradit i náklady nákladů řízení, více než 900 000 korun také musí zaplatit okresnímu soudu jako soudní poplatek.

Lidem z bytů po H-Systemu hrozí opět vystěhování

Domácí

Společnost H-System uzavřela po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Podle předsedy družstva Martina Junka ale lidé měli souhlas bývalého konkurzního správce. Souhlas konkurzního soudu nebyl podle něj v té době zapotřebí.

Reklama

Výběr článků

Načítám