Hlavní obsah

Desítkám cestovek hrozí krach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní kanceláře musí do půlky září vrátit zákazníkům peníze za neuplatněné poukazy na zájezdy vydané za pandemie podle zákona lex voucher.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Část z nich toho ale nebude schopná a bude muset vyhlásit insolvenci. Některé nezvládnou finančně přežít dvě letní sezony poznamenané pandemií covidu, těžkou ránu dostali i provozovatelé lyžařských zájezdů.

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj od loňského srpna ukončilo činnost 17 cestovek a 136 činnost přerušilo. Znovu se rozjede jen část z nich, jak velká bude, dnes nikdo neví.

Kvůli covidu přestalo fungovat sto padesát cestovek

Domácí

V záloze je garanční fond

„Aktuálně řešíme jediný úpadek u nás pojištěné CK, a to Cekare. Na konci září se rozhodne o uznání insolvence CK Travel Planet,“ řekl Právu mluvčí ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Pražská Cekare patřila mezi zaběhnuté cestovní kanceláře, zájezdy nabízela už 31. sezonu. Původně se specializovala na lyžařské zájezdy do Francie a Itálie, pak přidala jihovýchodní Asii, JAR či USA. Travel Planet sídlící v centru Prahy funguje od roku 2006 a pořádala zájezdy na řecké ostrovy, do Turecka či Tuniska. Termín pro proplacení nevyužitých poukazů ukáže, jak na tom jsou ostatní.

„Problémy se splácením peněz budou mít spíše menší hráči na trhu a potenciální bankrot hrozí desítkám z nich,“ odhadl Divoký.

Dodal, že většina voucherů byla ale vydána těmi největšími cestovkami, u nichž je riziko případného krachu nejnižší. ERV se specializuje právě na cestovní ruch.

Otec s malou dcerou se na Žermanické přehradě převrátili v kánoi

Krimi

Jak už Právo informovalo, některé cestovky vydávaly vedle poukazů lex voucher i jiné vlastní poukazy, pro které povinnost vracet peníze neplatí. Někteří nespokojení klienti se o ně ale hodlají soudit.

Dohromady podle odhadu České asociace pojišťoven (ČAP) vydaly cestovky za zájezdy vouchery všech typů v hodnotě 2,4 miliardy korun. Stovky milionů už především větší cestovní kanceláře klientům vrátily v posledních týdnech.

„Podle nám dostupných informací zbývá k vyplacení podle zákona lex voucher zhruba 600 milionů Kč,“ řekla Právu mluvčí ČAP Veronika Nová.

Souhrnné informace od svých členů o tom, kolik pojištěných cestovek je momentálně v insolvenci, neměla.

Většina lázní a penzionů hlásí plno

Domácí

Podle Nové nemusejí mít klienti obavy a v případě insolvence kanceláře platí pojištění na všechny typy voucherů.

Divoký z ERV upozornil, že aby proplacení voucheru přešlo na pojišťovnu, musí cestovka zkrachovat, tedy je nutné uznání insolvence dané CK. Nestačil by tedy pouhý fakt, že CK klientovi peníze v termínu nezaplatí.

Pokud by výše pojistného limitu nestačila úplně pokrýt závazky klientům, dostanou je doplacené z garančního fondu. V něm se v posledních letech z příspěvků cestovek nashromáždilo 60 milionů korun. K čerpání z fondu doposud došlo v jediném případě, u CK Pragotour.

Letos byly cestovky plateb do fondu zproštěny kvůli dopadům covidu a uzavírkám, od ledna ale mají začít přispívat znovu. „Garanční fond slouží k vyplácení oprávněných nároků zákazníků, tedy není určen k pomoci cestovním kancelářím,“ upřesnil mluvčí ministerstva Vilém Frček.

Reklama

Výběr článků

Načítám