Hlavní obsah

Český potápěč skončil po ponoru v rakouském jezeře ve vážném stavu

Weyregg

Rakouští záchranáři přepravili v neděli ve vážném stavu českého turistu z potápěčského kurzu do hyperbarické komory na klinice v německém Traunsteinu. Výcvik se konal v jezeře Attersee. Příčina neštěstí zatím není jasná, policie už zajistila veškeré vybavení, které měl muž u sebe v době ponoru.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru heute.at se potápěčského výcviku v obci Weyregg, která leží asi 40 kilometrů východně od Salcburku, v neděli ráno účastnila pětičlenná skupina z Česka. Při ponoru ale u jednoho z potápěčů nastaly komplikace, a on se tak musel nouzově vynořit.

V případě příliš rychlého vynoření bez bezpečnostních přestávek může potápěč dostat kvůli snížení okolního tlaku takzvanou dekompresní nemoc.

České skupině na pomoc přispěchali potápěči z řad hasičů, kteří se ve stejnou dobu účastnili výcviku na blízkém stanovišti zemského hasičského sboru.

Čechovi poskytli první pomoc, záchranáři jej následně vrtulníkem převezli do nejbližší nemocnice s hyperbarickou komorou, kterou je klinika v bavorském městě Traunstein.

Příčiny neštěstí vyšetřuje rakouská policie, která zajistila potápěčské vybavení muže.

Nedělní zásah byl během tohoto víkendu již druhým, při kterém rakouští záchranáři pomáhali českým turistům, kteří se dostali do problémů. V sobotu skončil případ 24leté Češky tragicky. Při výšlapu na horu Bosruck na severu spolkové země Štýrsko mladá žena uklouzla na mokrém turistickém chodníku, zřítila se do hloubky 150 metrů a zahynula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám