Hlavní obsah

Česko zasáhl orkán, komplikuje dopravu a dodávky proudu. Foukat má celý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko zasáhl v noci na neděli silný vítr, meteorologové zaznamenali například na Sněžce náraz větru o rychlosti 185 kilometrů v hodině. Rychlost vichru na horách odpovídala orkánu, foukat má celý den. Počasí komplikuje dopravu a bez proudu jsou desítky tisíc domácností. Dopoledne se vichr přesunul na východ Moravy.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 30.1.2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Na Milešovce a na krkonošské Luční boudě naměřili meteorologové poryvy o rychlosti kolem 145 kilometrů v hodině.

Silný vítr v Krkonoších zastavil lanovky ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře a kabinovou lanovku na Sněžku. Horská služba vydala výstrahu a turistům nedoporučuje hřebenové túry.

Kvůli následkům větru je přerušená doprava na tratích Havlíčkův Brod a Veselí nad Lužnicí a z Jihlavy do Brna. České dráhy zajišťují náhradní dopravu.

Jihomoravští hasiči měli plné ruce práce

Jihomoravští hasiči evidují od půlnoci kvůli větru 70 událostí. Většinou padaly stromy, a to hlavně na Blanensku a Brněnsku. Nikdo se nezranil.

Nejvíce výjezdů jsme měli v okrese Kroměříž, a to sedm. Z toho čtyři výjezdy souvisely s odstraněním stromů a větví a tři události se týkaly provizorních oprav střech,“ přiblížil mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

Dalších šest událostí se týkalo okresu Zlín. I v tomto případě šlo především o popadané stromy a větve na komunikace. Dvakrát hasiči vyjížděli k následkům orkánu na Slovácku a jeden výjezd měli i na Valašsku. Ani v jendom z případů neměli hlášeno zranění osob.

Desítky spadaných stromů museli likvidovat hasiči na jihozápadě Česka, v jižních Čechách dokonce vítr utrhl plechovou garáž a odnesl ji na silnici.

Foto: HZS Karlovarského kraje

V Krásné u Aše spadl strom přes silnici

„Od sobotního večera do nedělního dopoledne se jedná o patnáct případů, kdy hasiči odstraňovali stromy spadlé na komunikace či na dráty elektrického vedení,“ uvedl mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal. Jihočeští hasiči od nedělních ranních hodin řešili téměř padesát výjezdů.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ráno informoval o tom, že kromě hor, kde rychlost větru odpovídala síle orkánu, v noci silně foukalo i v níže položených oblastech. Nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů naměřili meteorologové v Ústí nad Labem, Dukovanech či na pražském Karlově. Výstraha na silný a velmi silný vítr platí do nedělní půlnoci.

Vichr vtrhl do Evropy, Británie hlásí jednu oběť, připravuje se Dánsko, Německo i Česko

Počasí

Nejsilněji by podle ČHMÚ mělo foukat v dopoledních a odpoledních hodinách. K večeru už bude vítr slábnout. Silně foukat by během neděle podle meteorologů mělo v celé zemi. Obzvláště silný vítr hrozí v severovýchodní polovině Čech, na Vysočině, ve Slezsku a také na jihu a západě Moravy.

Komplikace v dopravě

Nárazový vítr komplikuje dopravu na některých částech Česka už ráno. Na severu Čech jsou silnice ve vyšších polohách pokryté sněhem nebo jeho zbytky. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky.

Na silnici číslo 35 ve směru na Liberec spadl na silnici strom. Nabouraly do něho tři osobní automobily. Ve zvýšené míře by měli být kvůli počasí opatrní řidiči také na Vysočině. Nad ránem tam silničáři odklízeli sníh asi s 20 vozy.

Hasiči v kraji odklízeli od půlnoci přes 20 stromů, které popadaly kvůli větru. Nejvíc jich odstraňovali v okresech Žďár nad Sázavou, Třebíč a Pelhřimov. Na sněhové jazyky dnes mohou narazit motoristé na Rychnovsku, varují silničáři v Královéhradeckém kraji. Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách podle nich leží vrstva ujetého a místy zledovatělého sněhu.

Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin deset centimetrů sněhu. Silný vítr komplikuje dnes ráno dopravní situaci v Jihomoravském kraji. Ve vyšších polohách hrozí námraza a sněhové jazyky. Na Znojemsku jsou nebezpečné nárazy větru a hrozí pády stromů na vozovku.

Meteorologové rozšířili varování před vichrem

Domácí

Kvůli větru je bez proudu přes 31 000 odběratelů elektřiny, ČEZ eviduje pět desítek poruch na vedení vysokého napětí.

Mluvčí distribuční sítě EG.D Roman Šperňák uvedl, že v neděli k 7. hodině jeho kolegové evidovali 18 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně 11 000 domácností s omezením dodávky elektrické energie.

„Nejpostiženějším regionem našeho distribučního území je pomezí jižních Čech a Vysočiny. Na Jindřichohradecku a Pelhřimovsku (Dačicko, Novobystřicko a oblast Kamenice nad Lipou) aktuálně evidujeme zhruba 3 500 domácností s omezením dodávek elektrické energie. Potíže jsou i ve Zlínském kraji, kde je v okolí Slavičína a Otrokovic zhruba 1 200 domácností s omezením dodávek,“ sdělil mluvčí.

Desítky výjezdů mají za sebou také hasiči na jižní Moravě. Kromě popadaných stromů a poškozeného elektrického vedení řešili také nehodu dodávky, která narazila do stromu spadlého přes vozovku.

„V Jihomoravském kraji je pak nejvíce poruch na Blanensku. Tam se jedná o přibližně 800 odběratelů. Nejčastější příčinou poruch jsou pády větví a stromů do vedení a následně poškozené izolátory nebo vodiče,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám