Hlavní obsah

Klaus ostře zaútočil na Milion chvilek

Právo, Jan Martinek

Bývalý prezident Václav Klaus ostře zaútočil na sdružení Milion chvilek pro demokracii, které chystá na sobotu 16. listopadu další obří demonstraci na pražské Letné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus, bývalý prezident ČR

Článek

„Zásadní úkol naší doby je ubránit parlamentní demokracii před Milionem chvilek a podobnými zhoubnými jevy a udržet národní stát,“ řekl Klaus na semináři v pražském Obecním domě, na kterém představil svou novou knihu Třicet let cesty ke svobodě, ale i zpět.

Klaus ve svém proslovu tepal i „druhá nebezpečí“, která podle něj ohrožují celou západní civilizaci. „Je to pseudoliberální uvažování progresivistů, agresivní rovnostářství, agresivní zelenost a multikulturální posedlost evropských elit, která má za cíl rozbití evropských států, kultury a civilizace,“ řekl Klaus.

Ať se Babiš vzdá Agrofertu, nebo ať odstoupí, žádá Milion chvilek pro demokracii

Domácí

Vymezil se rovněž proti útoku na tradiční rodinu, kterou podle něj progresivisté odsouvají na smetiště dějin.

Exprezident zmínil, že jeho přátelé mu prý vyčetli, že text jeho knihy je příliš defenzivní a pesimistický. „Tyto pocity opravdu mám. Nevyzařuje ze mě povinný optimismus, který považuji za naivní a povrchní. Reálný popis situace je, že v současnosti nemáme politickou sílu něco změnit. Současný svět je sice kritizován, ale ne zdiskreditován, jako byl komunismus,“ uvedl bývalý prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám