Hlavní obsah

Letná je pro Česko symbolická, píší zahraniční média o demonstraci v Praze

Demonstrace na pražské Letné svolaná na nedělní odpoledne zaujala zahraniční média, která plány jejích organizátorů označují jako dosud největší podobnou akci od sametové revoluce v roce 1989. Zmiňují také místo konání - Letenská pláň je podle médií pro Čechy symbolickým místem právě kvůli událostem spojeným se změnou režimu před 30 roky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Snímek z demonstrace na Václavském náměstí (4. června 2019)

Článek

Shromáždění proti vládě premiéra Andreje Babiše a za nezávislost justice organizuje iniciativa Milion chvilek pro demokracii. „Tady, v bezprostřední blízkosti ministerstva vnitra, se v listopadu 1989 konaly některé největší demonstrace sametové revoluce. Protesty tehdy vedly k pádu komunistického režimu v Československu," uvádí německá agentura DPA.

Živě: Demonstrace na LetnéVideo: Novinky.cz/ ČTK

Podle polského portálu salon24 jde o „mytické místo“. Německá veřejnoprávní televize ARD k protestu uvedla, že jeho vzorem je sametová revoluce z roku 1989, při které v zemi padl komunistický režim. Německá rozhlasová a televizní stanice MDR poznamenala, že za svoláním demonstrace na symbolické místo, kterým se Letná během sametové revoluce stala, je i fakt, že Václavské náměstí už bylo na protesty proti Babišovi malé.

Další německá veřejnoprávní televize ZDF uvedla, že tlak na Babiše roste a že dnešní demonstrace může být vůbec tou největší od roku 1989. Poznamenala také, že během léta protestní akce zeslábnou, neboť Češi se vydají na dovolenou na Jadran, ale že na podzim by demonstrace i v souvislosti s připomínkou 30. výročí pádu totality mohly opět nabrat na síle. „Pro Babiše to bude těžké výročí, neboť sám byl před rokem 1989 členem komunistické strany," dodala ZDF.

„Tlak ulice roste," popsal dění v Česku internetový portál Oberösterreichische Nachrichten. Agentura AP ale uvedla, že pozice Babiše, jehož označila za „podnikatele, ze kterého se stal populista", je pevná. Podle DPA se alespoň navenek tváří, že na něj protesty neudělaly dojem; neuškodila mu celá řada afér souvisejících s jeho dřívějším podnikáním nebo s údajným zneužíváním médií

„Podobně jako u jiných populistických lídrů ve světě nic nenasvědčuje tomu, že by skandály Babiše co do podpory ze strany voličů poškodily," podotýká AP. Připomíná, že Babišovo hnutí ANO se předloni stalo jasným vítězem voleb a že Česko je jednou ze západních demokracií, kde se k moci dostalo protisystémové uskupení.

Polský Salon24 napsal, že Babišovi mediální poradci věří, že během letních prázdnin protesty umlknou a že se situace na nějakou dobu uklidní. To se prý může změnit na podzim, kdy si Česko bude připomínat 30 let od sametové revoluce. „Pro Milion chvilek pro demokracii to bude skvělá příležitost, aby dal najevo odpor vůči současnému politickému establishmentu," píše Salon24.

„A to tím spíše, že podobně jako před třiceti lety jde o svržení člověka s komunistickou minulostí spojovaného s tajnou komunistickou policií," podotýká portál.

Reklama

Výběr článků

Načítám