Hlavní obsah

Děti se bojí bubáků a tmy, dospělí výšek a pavouků

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina českých dětí má obavy nebo strach ze situací a věcí, které nedokážou pochopit či si je vysvětlit. Dospělí se bubáků nebo tmy sice nebojí, ale jak ukázal aktuální průzkum ČSOB Pojišťovny, iracionální obavy nás provázejí i v pozdějším věku.

Foto: Oto Zimmermann

Ilustrační foto

Článek

„Čtvrtina dotázaných osob přiznala, že se jako děti bály nejvíc strašidel a nadpřirozených bytostí,“ řekl Právu Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny.

Na druhém místě se pak umístil strach ze tmy, se kterým mělo problém každé páté dítě (20,8 procenta). Na dalších místech Češi uváděli, že se jako děti báli bouřek (10,7 procenta), odloučení od rodiny (9,7 procenta) nebo lékařů (8,2 procenta).

Některé děti se ale třeba bojí i hádek v rodině.

„Před rozvodem i po rozvodu jsme se s manželkou a její matkou často hádali. Velmi brzy jsem zjistil, jaký z toho měli a mají oba kluci obrovský strach,“ potvrdil Právu otec dvou synů pan Jindřich.

A čeho se bojíme v dospělosti? Podle průzkumu celá čtvrtina českých mužů má strach z výšek (24,2 procenta), stejné množství žen má zase největší strach z pavouků a hadů (25,8 procenta).

„Vedle těchto obav však mají dospělí strach i z globálních hrozeb. Tuto odpověď zvolilo 14 procent respondentů, především pak ti se základním vzděláním nebo výučním listem. Vysokoškoláci se naopak častěji bojí právě pavouků a hadů,“ potvrdil Právu Milan Březina, ředitel Odboru produktů životního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Strach z živlů

Mezi časté strašáky patří i přírodní živly. Čtvrtina Čechů uvedla, že se obává hlavně ohně a požárů (24,4 procenta), dalších 18 procent respondentů pak považuje za nejhorší povodně nebo ničivou vlnu tsunami.

Poměrně výrazný strach mají dospělí Češi také z bouřek a vichřice (16,4 procenta), u žen (20,4 procenta) je tento strach ještě výraznější než u mužů (pouze 12,5 procenta).

Téměř desetina Čechů v návaznosti na neustálé oteplování klimatu přiznala, že se skutečně děsí extrémního horka.

S konkrétními ničivými živly má v České republice zkušenost téměř třetina lidí (třicet procent).

Ničeho se nebojí jen 12 procent dospělých

V některých krajích je však toto procento výrazně vyšší. Například v Jihočeském kraji zkušenost se živly přiznává každý druhý, podobných výsledků dosáhl rovněž Středočeský kraj (dvaačtyřicet procent).

Naopak nejméně se s rozmary přírody setkali respondenti z Vysočiny (osm procent), kteří tak poměrně výrazně zůstávají za celorepublikovým průměrem. Ničeho se podle průzkumu nebojí pouze dvanáct procent dospělých.

Kdyby pak Češi dostali na výběr, proti čemu by se chtěli v ideálním světě pojistit, nejvíce z nich by zvolilo pojištění proti vážné nemoci, lidské hlouposti nebo proti smůle v životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám