Hlavní obsah

Zemřel hollywoodský herec a držitel Pulitzerovy ceny Sam Shepard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Ve věku 73 let zemřel americký dramatik, herec a spisovatel Sam Shepard, který v roce 1979 získal Pulitzerovu cenu za drama Pohřbené dítě. Byl označován za jednoho nejvýznamnějších amerických autorů divadelních her současnosti. O úmrtí v pondělí s odkazem na Shepardovu rodinu informoval deník The New York Times.

Trailer na film Nechoď klepat na dveře (2005)

 
Článek

Shepard zemřel ve čtvrtek ve svém domě v Kentucky. Podlehl amyotrofické laterální skleróze, což je neurologické degenerativní onemocnění.

Sam Shepard si zahrál například ve filmech Ocelové magnólie z roku 1989, nebo v Případu Pelikán z roku 1993. Z novějších rolí lze zmínit válečný snímek Černý jestřáb sestřelen z roku 2001 nebo drama Bratři z roku 2009.

Foto: Profimedia.cz

Sam Shepard ve filmu Půlnoční dítě

Za svou roli pilota Chucka Yeageho ve filmu Správná posádka byl v roce 1983 nominován na Oscara. Během svého života stihl napsat čtyřiačtyřicet divadelních her a několik knih.

Zřejmě nejvýznamněji se ale Shepard zapsal do historie jako autor divadelních her. Kromě již zmíněné Pulitzerovy ceny jeho hry jedenáctkrát získaly divadelní cenu Obie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám