Hlavní obsah

Zemřel dirigent Jiří Bělohlávek

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v noci ze středy na čtvrtek světově uznávaný český dirigent Jiří Bělohlávek. Bylo mu 71 let. O úmrtí informoval mluvčí České filharmonie, kterou Bělohlávek vedl.

Dirigent Jiří BělohlávekVideo: Česká filharmonie

 
Článek

Bělohlávek měl vystupovat na letošním Pražském jaru, ze zdravotních důvodů se však omluvil.

Ministerstvo kultury uvedlo, že Bělohlávek bude chybět české i světové hudební kultuře. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v dopise Bělohlávkově manželce uvedl: „Věřte mi, že je jen málo lidí, kterých jsem si vážil tak jako pana šéfdirigenta.”

„Česká filharmonie i česká kultura přišly s úmrtím dirigenta Bělohlávka o velkou osobnost, která Česko proslavila ve světě,” uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Jiří Bělohlávek se narodil 24. února 1946 v Praze. Původně studoval na pražské konzervatoři a na AMU violoncello, od dětství také zpíval v Kühnově dětském sboru.

Postupně působil jako dirigent Státní filharmonie Brno a šéfdirigent Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK v letech 1977 až 1989. Začátkem devadesátých let se stal šéfdirigentem České filharmonie.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Bělohlávek s pěvkyní Dagmar Peckovou

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jiří Bělohlávek

Foto: ČTK

Šéfdirigent Jiří Bělohlávek.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jiřímu Bělohlávkovi udělila Akademie múzických umění v Praze čestný titul doctor honoris causa.

V New Yorku se představil v roce 2004 ve slavné Metropolitní opeře s Janáčkovou operou Káťa Kabanová, později tam dirigoval Janáčkovu Jenúfu a Čajkovského Evžena Oněgina nebo Rusalku Antonína Dvořáka. Za nahrávky 3. a 4. symfonie Bohuslava Martinů s Českou filharmonií byl nominován na Grammy za rok 2005.

V devadesátých letech také učil na pražské AMU a největšího mezinárodního úspěchu dosáhl v letech 2006–2012, kdy byl šéfdirigentem BBC Symphony Orchestra. Roku 2012 se vrátil do ČR a opět vedl Českou filharmonii.

„Hudba je smysl mého života. Já dokonce pociťuju radost, i když si noty jenom čtu,” řekl Bělohlávek, jenž v roce 2012 znovu převzal jako šéfdirigent Českou filharmonii.

Britská královna Alžběta II. mu před pěti lety udělila „za službu hudbě” Řád britského impéria. Václav Havel Bělohlávkovi v roce 2001 propůjčil medaili Za zásluhy, pražská AMU mu loni udělila čestný doktorát.

Reklama

Výběr článků

Načítám